Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verleden van je partner
© Priscilla Du Preez via Unsplash

‘Krijg inzicht in je eigen verleden en besef welke ­impact die op je heden kan ­hebben.’

Met deze 8 tips van de expert laat je het woelige verleden van je partner rusten

De redactie

Klinisch relatiepsycholoog en Blind Getrouwd-expert Sarah Hertens geeft acht tips over hoe jij en je partner de spoken uit het verleden het zwijgen kunnen opleggen.

Sommige mensen hebben trauma’s opgelopen of hebben bagage, ­waardoor ze willen dat je hen eerst in het hier en nu leert kennen om hen een eerlijke kans te geven. Maar in een langdurige relatie mag je verwachten dat ook de moeilijke dingen gedeeld worden om inzicht te geven in je leven en bijbehorende handleiding. Na een ­tijdje mag je weten wat er onder de oppervlakte ligt, wat iemands ­gevoelige snaar is en waarom iemand reageert op de manier waarop hij/zij/die reageert. Dat heeft waarschijnlijk een reden die in het verleden ligt. Vertrouwen moet je opbouwen en ­creëren, daarbij is inzicht en begrip voor elkaar cruciaal. Zo pak je het aan:

Ken jezelf.

Het is belangrijk om te beseffen dat we allemaal een geschiedenis en emotionele bagage hebben. Dat is niet goed of fout, maar bepaalt wel mee wie we zijn, hoe we in het leven staan en hoe we in relatie treden met anderen. Krijg inzicht in je eigen verleden en besef welke ­impact die op je heden kan ­hebben. Dat geldt voor beide partners.

Neem eigenaarschap.

Je kan je verleden niet veranderen of herschrijven, maar je hebt wel opties in wat je ermee doet. Verwacht daarbij niet dat je partner jouw situatie oplost. Hij/zij/die kan je wel bijstaan en ­motiveren, maar jij moet zelf aan de slag met je problemen. Dat kan niemand anders voor jou doen. Neem die verantwoordelijkheid op, zeker als het invloed heeft op je huidige situatie.

Praat erover.

Op deze manier leer je elkaar beter kennen, maar krijg je ook de kans om elkaars verleden te plaatsen. Wat was de reden van de vele (bed)partners, van het bedrog, de verslaving… Dit is een proces en gaat niet zonder slag of stoot. In sommige gevallen zal er veel gepraat moeten worden, maar op den duur ­zullen de scherpe kantjes verdwijnen, waardoor de kans groter wordt dat het in het verleden zal blijven. Let erop dat je de dingen niet onnodig laat aanslepen, blijf geen oude koeien uit de sloot halen.

Krijg inzicht.

Kijk naar hoe de ander in het verleden gedeald heeft met moeilijkheden. Wat is hun copingmechanisme en hoe zijn ze geëvolueerd? Niemand is perfect, we hebben allemaal dingen waar we niet trots op zijn, maar het is wat we er achteraf mee doen dat telt. Legt je partner alles buiten zichzelf of ziet hij/zij/die het eigen aandeel in? Als blijkt dat die persoon geen zelfinzicht toont en niets geleerd heeft, kan dat een ­teken aan de wand zijn.

Plaats het in een kader.

Bij een zware situatie, zoals bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden, is het belangrijk om te kijken naar het hele verhaal en naar of de persoon al dan niet schuldbesef toont. Hoe is het zover gekomen en hoe kijkt die ­persoon terug op wat er is gebeurd? Wanneer je partner een heftig trauma heeft meegemaakt, kan je nagaan of die persoon stappen heeft ondernomen om dat te verwerken. Als je zicht krijgt op de context en de nasleep van de situatie, kan dit vertrouwen geven dat hij/zij/die voldoende gegroeid is.

Retroactieve jaloezie.

Sommigen hebben het moeilijk met het relatieverleden van hun partner. Op zich is dat niet abnormaal, maar onthou dat er een reden is waarom het tot een breuk is gekomen. Onderzoek bij jezelf waarom je hier jaloers of onzeker over bent. Het kan ook goed zijn om te ­praten over vorige relaties. Waarom heeft het gewerkt, waarom niet? Kijk ook realistisch naar je eigen relatie­historiek. Er zijn vast exen die je nog koestert, maar met wie je niet meer samen wil zijn. Dat mag.

Leef in het moment.

Laat het verleden je huidige relatie niet overschaduwen. Je kan zijn/haar/hun ex benijden om hun mooie tijd samen of jaloers zijn op vorige bedpartners, maar besef dat jullie nu in een relatie zijn. Schrijf samen nieuwe verhalen.

Maak een keuze.

Als je voor een persoon kiest, kies je ook voor zijn verleden. Denk na of je daarmee kan leven of dat het voor altijd zal meespelen. Als je bijvoorbeeld zelf vertrouwensissues hebt, kan je je de vraag stellen of je een relatie kan hebben met iemand van wie je weet dat je bij hem/haar/hen constant geconfronteerd zal ­worden met je gevoelige snaar. Neem daarin zelf verantwoordelijkheid en maak een keuze. Zodra die keuze ­gemaakt is, is het kwestie van je ­partner te aanvaarden met alles erop en eraan en er het beste van te maken of het hoofdstuk net af te sluiten.

Tekst: Anaïs Raes

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '