Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verliefdheid obsessie
© Skyler King via Unsplash

De grens is soms best dun…

9 tekenen dat die intense verliefdheid eigenlijk obsessie is

Annelies Hart

Een intense verliefdheid of crush gaat vaak gepaard met een paar heftige emoties. Volkomen normaal, behalve als je begint te merken dat die vlinders in je buik meer neigen naar obsessie dan naar liefde… Voor deze 9 tekenen kijk je best uit.

Zo’n vijftig jaar geleden deed psychologe Dorothy Tennov voor het eerst onderzoek naar de obsessieve crush, of limerence in het Engels. Tijdens haar interviews ontdekte de psychologe dat dit overweldigend verlangen iets is wat veel mensen ervaren en dat het vaak ook het geval is bij iemand die niet dezelfde gevoelens deelt. In haar boek ‘Love and Limerence’ beschrijft Tennov een paar aanwijzingen die erop zouden kunnen duiden dat jouw intense verliefdheid misschien eerder een obsessie is.

Wanhopig verlangen dat de ander hetzelfde voelt.

Aangezien deze intense crush vaak voorkomt bij iemand die niet hetzelfde voelt of zelfs onbereikbaar is, zorgt dat ervoor dat je verlangen alleen maar groter wordt. De hoop op wederzijdse gevoelens gaat bij het uitblijven ervan snel over in wanhoop.

Intrusieve gedachten.

Het object van je obsessie is constant aanwezig in je gedachten, op de gekste momenten. Je kan bijvoorbeeld geen tripje naar de supermarkt meer maken zonder meer te denken over je crush dan over wat je nodig hebt voor het eten van die avond.

Je gemoedstoestand wordt afhankelijk van hem/haar/hen.

Hij/zij/die heeft geantwoord op een van je berichten? Super, dan voel je je even gelukkig. Maar als je crush net iets te lang wacht met terugsturen, keldert je hele mood. Hierdoor kom je op een intense emotionele rollercoaster terecht waarvan jij de knoppen niet kan bedienen.

Extreme schrik voor afwijzing.

Het ergste wat in jouw ogen kan gebeuren, is dat je crush je afwijst. Want aangezien je gemoedstoestand al keldert bij een kleine afwezigheid, zou dit voor een complete error zorgen. Alleen zorgt die angst er ook voor dat je net geen toenadering gaat zoeken, zodat het (obsessieve) droombeeld blijft bestaan zonder het risico op afwijzing. Vraag je dus eens af: gaat het wel om hem/haar/hen, of gewoon over bevestiging?

Een pijnlijk ‘hart’.

Wanneer je je te veel begint af te vragen of hij/zij/die wel hetzelfde voelt voor jou, begint je hart pijn te doen. Alleen is het hier niet je hart dat op een romantische manier verlangt naar iemand, maar een druk op je borstkas die veroorzaakt wordt door gevoelens van angst en stress. Niets romantisch aan dus…

Constant zoeken naar tekenen dat hij/zij/die hetzelfde voor jou voelt.

Je leest alle berichten dubbel en analyseert elke blik en handeling, want wie weet ligt daarin wel het grote antwoord op de vraag: voelt hij/zij/die ook iets voor mij? Deze nood aan bevestiging zorgt er ook voor dat je tekens gaat zien die er eigenlijk niet zijn.

Je niet meer op andere onderdelen van je leven kunnen concentreren.

Als je de hele tijd moet denken aan je crush, is de kans ook groot dat je je helemaal niet meer kan focussen op andere mensen/aspecten in je leven. Je begint achterop te raken op het werk, vriendschappen te verwaarlozen en minder te slapen. Zodat je toch maar direct klaar kan staan als je crush je een berichtje zou sturen.

Totale opluchting wanneer de gevoelens wederzijds lijken.

Alleen… dit duurt nooit lang. Want meteen na de verlossing, komt de honger naar nieuwe bevestiging en daarmee ook de golf van onzekerheid.

De goede kanten ophemelen en de slechte negeren.

Hij/zij/die kan niets mis doen, zelfs als dat wel het geval is. Maar als je crush een klein positief kantje laat zien, wordt dat plots de hemel op aarde.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '