Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vermijdende hechtingstijl
© Praveen Gupta via Unsplash

Mensen met deze bepaalde hechtingsstijl kiezen het vaakst voor vermijdende partners…

5 redenen waarom je iemand aantrekt met een vermijdende hechtingsstijl

Annelies Hart

Je hechtingsstijl zegt veel over een persoon, waaronder ook hoe die persoon in een relatie staat. Maar wist je dat het ook iets over je zegt wanneer je telkens hetzelfde type aantrekt? Dit zijn 5 redenen waarom jij telkens valt voor iemand met een vermijdende hechtingsstijl.

Elke hechtingsstijl heeft zijn eigen kenmerken, waardoor ze ook allemaal anders tot uiting komen in relaties. Een hechtingsstijl die moeilijk is om mee om te gaan, is de vermijdende. Een partner die vermijdend gehecht is, is vaak emotioneel, fysiek en over het algemeen onbereikbaar.

Je zou dus denken dat niet veel mensen zich aangetrokken zouden voelen tot iemand met deze hechtingsstijl, maar het tegendeel is waar. Het zijn namelijk net de mensen met een angstige hechtingsstijl die vallen voor de vermijders. Dit is waarom.

Je wordt aangetrokken door wat je kent.

Onderzoek wijst uit dat we aangetrokken worden tot een hechtingsstijl die we herkennen van een van de eerste mensen die voor ons zorgden, wat voor mensen de ouders zijn. Als (een van) jouw ouders een vermijdende hechtingsstijl had(den), is de kans dus groot dat je je tijdens je zoektocht naar een partner tot zo iemand aangetrokken voelt. Je realiseert je vaak pas later dat dit geen goede match voor je is, aangezien het eerst comfortabel voelt om je in een situatie te bevinden die je ‘kent’.

Je zelfvertrouwen is laag.

Als je niet gelooft dat je het waard bent om geliefd te worden, is het niet vreemd dat je voor iemand kiest die niet volledig voor jou kan kiezen omwille van zijn/haar/hun vermijdende hechtingsstijl.

Sommige mensen zitten jammer genoeg zo vastgeroest in dat denkbeeld, dat ze zelfs angstig worden wanneer iemand hen het tegendeel probeert te tonen. Iemand die niet tegen je (zelfdestructieve) denkpatronen ingaat, voelt daarom (tijdelijk) veilig en vertrouwd.

Je spiegelt een bekende situatie.

Hier zijn we weer met die ouders. Maar zoals we in dit uitgebreid artikel over hechtingsstijlen al uitleggen, komt veel nu eenmaal van je ouders. Als jij ouders had waarvan de ene vermijdend gehecht was en de andere angstig, is het goed mogelijk dat jij in je relatie op zoek gaat naar een gelijkaardige dynamiek.

De voldoening van het ‘jagen’.

Als je potentiële partner vermijdend gehecht is, kan je er net achteraan gaan omdat het ‘spel’ je aantrekt. Je moet werken voor de aandacht van je date en wordt continu in spanning gehouden omdat hij/zij/die gaat aantrekken en afstoten omwille van de hechtingsstijl. Elke keer dat die persoon je dichtbij laat en bevestiging geeft, zorgt dat voor een fantastisch gevoel. Waardoor je jammer genoeg snel vergeet hoe moeilijk het is wanneer je onzeker zit te wachten op een berichtje of een nieuwe date…

Tegenpolen trekken elkaar aan.

Als jij iemand bent die angstig gehecht is en dus constant nood hebt aan bevestiging en nabijheid, kan het zijn dat je valt op iemand die vermijdend is omdat de kenmerken die bij die hechtingsstijl horen je fijn lijken. Misschien wil jij graag wat meer vermijdend zijn, minder afhankelijk van andermans bevestiging, zelfstandig en schijnbaar nonchalant.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '