Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verrassing
© Getty via Unsplash+

De expert vertelt over het effect van verrassingen op het brein.

AHA: daarom wil je je lief eens verrassen

Dewy De Leeneer

Valentijnsdag staat voor de deur, hét ultieme moment om het over de liefde te hebben. Want ken je dat opgewonden gevoel als je verliefd bent? Je hartslag versnelt, je voelt je energiek en gelukkig, en de wereld om je heen lijkt net een tikkeltje mooier. Wat als we je vertellen dat je datzelfde effect kan oproepen met een onverwachte verrassing?

We spraken erover met Claudia Vaumont, oprichtster van ‘Verrassend op Stap. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat verrassingen een directe invloed hebben op je brein én zelfs vergelijkbaar zijn met de sensaties van verliefdheid. Hoog tijd dus om je geliefde (of jezelf!) te trakteren op een verrassing.

Je brein <3 verrassingen

Wanneer we iets onverwachts meemaken, reageert ons brein hier onmiddellijk op. De neurotransmitter dopamine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’, wordt vrijgegeven. ‘Dopamine speelt een cruciale rol in het beloningssysteem van ons brein en zorgt ervoor dat we plezier en opwinding ervaren. Dit is exact hetzelfde proces dat plaatsvindt als we verliefd worden’, vertelt Claudia. ‘En dat verklaart waarom een spontane verrassing ervoor kan zorgen dat je je geliefde opeens met nieuwe ogen bekijkt.’

De magie van herinneringen

‘Naast die heerlijke dopamineshot, werken verrassingen ook op diepere lagen van het brein en die voordelen zijn niet bij iedereen bekend’, vervolgt Claudia. ‘Uit neurologisch onderzoek blijkt dat onverwachte gebeurtenissen ons brein alerter maken, waardoor we nieuwe herinneringen beter opslaan. Dit komt doordat verrassingen ons uit de dagelijkse routine halen en ons brein activeren om extra aandacht te geven aan wat er gebeurt.’

Dopamine speelt een cruciale rol in het beloningssysteem van ons brein en zorgt ervoor dat we plezier en opwinding ervaren. Dit is exact hetzelfde proces dat plaatsvindt als we verliefd worden.

Denk maar eens aan je favoriete herinneringen met je partner. De kans is groot dat de meest gedenkwaardige momenten niet die van de dagelijkse sleur zijn, maar de onverwachte, bijzondere momenten: een spontaan weekendje weg, een verrassingsdiner of dat ene onverwachte cadeau. Ons brein koppelt emoties aan herinneringen, en hoe intenser de emotie (zoals verrassing), hoe beter we het onthouden.

Een sterkere relatie

Goed nieuws: je hoeft geen meesterplanner of groot budget te hebben om je lief te verrassen. Juist de kleine, onverwachte gebaren hebben het grootste effect. Denk aan een spontaan lief briefje in zijn/haar/hun jaszak, een picknick in de woonkamer, een onverwacht avondje uit of – voor de ultieme dopamineboost – een verrassingsweekend weg.

En dat is wat Claudia doet met ‘Verrassend op Stap’. ‘Wil je echt indruk maken én het jezelf ook makkelijk maken? Dan is een volledig georganiseerd verrassingsuitje een perfecte keuze. Je geeft alles uit handen en laat jezelf en je geliefde compleet in het ongewisse, waardoor de ervaring extra groot wordt. Je geniet beide van de spanning. Het enige wat je hoeft te doen, is instappen en genieten –je brein doet de rest!’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '