Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vertrouwen
© Curated Lifestyle via Unsplash+

Vertrouwen is de basis van elke relatie.

11 manieren om vertrouwen op te bouwen in een relatie

Dewy De Leeneer

Zonder vertrouwen kunnen zelfs de kleinste misverstanden tot grote problemen leiden. Het is dan ook echt nodig voor een stabiele en gezonde relatie dat je elkaar vertrouwt. Maar vertrouwen ontstaat niet vanzelf, het vraagt om aandacht en inzet van beide partijen. Deze 11 tips helpen jullie die vertrouwensband te versterken.

Praat met elkaar.

Praat! Met! Elkaar! Vaak, echt dagelijks. Zowel over onbenullige zaken als dingen die je dwarszitten of volgens jou anders kunnen. Jullie kunnen elkaars gedachten niet lezen, hoe goed jullie ook op elkaar zijn afgestemd. Vertel het elkaar dus gewoon.

Wees eerlijk.

Zonder eerlijkheid zal je nog lang mogen werken om een vertrouwensband te scheppen. Eerlijkheid is écht cruciaal als het aankomt op elkaar leren vertrouwen. Als je partner erachter komt dat er leugens in het spel zijn, kan dat beginnend vertrouwen zó snel beschadigd geraken.

En consequent.

Zou je een thermometer vertrouwen die steeds verschillende temperaturen aangeeft? Nope! Het is moeilijk om iemand te vertrouwen die de ene dag het ene wil en de dag erna iets compleet anders. Weet dus zélf eerst wat je zoekt en verwacht voor je dat naar je partner communiceert.

Geef elkaar tijd.

Het is niet omdat het vertrouwen er niet in één dag is, dat jullie relatie gedoemd is. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om een ander toe te laten in hun leven. Geef elkaar dus tijd, want een vertrouwensband scheppen doe je niet in één, twee, drie.

Wees empathisch.

Het is niet genoeg om te zeggen dat je empathisch bent: je moet het ook laten zien. Luister dus oprecht naar wat je partner voelt en steun hem/haar/hen waar nodig.

Stel grenzen en respecteer die van je partner.

Zeggen ‘ik doe wat ik wil’ werkt niet in een relatie. Je wil zeker gezonde grenzen stellen, maar dwing je partner niet om iets te doen of te bespreken waar hij/zij/die nog niet klaar voor is. Die grenzen bestaan langs beide kanten.

Neem verantwoordelijkheid.

Als je een fout hebt gemaakt of je partner hebt gekwetst, toon dan dat het je spijt en bied je excuses aan. De schuld bij een ander leggen of de bal terugkaatsen is niet de juiste manier om je daden goed te praten.

Stel je kwetsbaar op.

Dat is misschien moeilijk voor sommigen, maar het is oké om fouten toe te geven en je ‘zwakkere’ kanten te tonen. Als je dat niet doet, vraagt je partner zich misschien af wat je verbergt.

Verwacht niet altijd iets terug.

Hou geen score bij en verwacht niet altijd iets terug voor wat je doet. Een relatie is geen zakelijke transactie. Het gaat ook om geven zonder meteen iets terug te verwachten.

Wees niet egoïstisch.

Denk niet alleen aan wat er voor jou voor zou kunnen zorgen dat je de ander kan vertrouwen, maar vraag ook eens aan je partner wat jij kan doen om die band te versterken.

Geef elkaar het voordeel van de twijfel.

Niemand is perfect. Ga er niet vanuit dat je partner slechte bedoelingen heeft. Liep er iets mis waarover één van de twee niet blij is? Praat er dan over en denk opnieuw aan die gezonde grenzen die je voor jezelf hebt opgesteld (zie puntje 6) om te bepalen hoe je deze situatie wil aanpakken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '