Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
trouwen
© Andre Jackson

Bijna de helft gaat de hand van hun partner vragen bij zijn/haar/hun ouders.

ONDERZOEK: Vlamingen trouwen nog steeds het liefst traditioneel

Annelies Hart

In de moderne wereld van vandaag, zou je denken dat het traditionele huwelijk alsmaar meer op de achtergrond zou geraken. Toch blijkt precies het tegenovergestelde uit een onderzoek van Salino.be, het grootste eventplatform van Vlaanderen. De Vlaming trouwt het liefst op de traditionele manier en dat is mét het vragen van de hand.

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven en moet er dus precies uitzien zoals jij wil. Een traditioneel groot feest met een lange witte jurk en een grote taart, of toch liever een elopement met enkel het bruidspaar en een fotograaf? Iedereen mag er zijn eigen ding van maken, maar uit een enquête van Salino.be blijkt dat Vlamingen nog steeds graag vasthouden aan de traditionele huwelijksgewoontes.

‘Er wordt toestemming gevraagd aan de schoonouders en we gaan met z’n allen op één knie tijdens het aanzoek’, vertelt Magali Pauwels van Salino. ‘Wat ook opvalt: de coronapandemie heeft weinig tot geen effect gehad op de manier waarop het ja-woord plaatsvindt of hoe en met hoeveel gasten we feestvieren. De trend om te huwen in intieme kring hield niet lang stand: alles mag weer groots. Wie zo’n belangrijke beslissing neemt, wil dat overduidelijk graag aan de hele wereld laten weten.’

Mag ik uw hand?

Het is een heel oud en traditioneel gebruik, maar het doet het wel nog: de hand vragen. Maar liefst 41 % van de respondenten ging naar de ouders van hun lief toe om om diens hand te vragen. Bij de twintigers leeft de traditie echt, want daar vroeg de helft om toelating van de schoonouders. Bij de trouwers boven de 36 gaan tussen de 18 en 33 % de hand vragen. Voor 1 op de 10 is de inspraak van (schoon)ouders dan weer een grote bron van stress.

Ave Calvar via Unsplash+

Nog zo’n traditie waar twintigers dol op zijn: op één knie gaan tijdens het aanzoek. Ongeveer 78 % van de respondenten gaf aan dat het aanzoek al knielend gebeurde. En maar goed ook, want een kleine groep (3 %) bij wie het niet zo was, gaf toe dat best jammer te vinden. De knieval blijkt trouwens het populairst te zijn bij jongeren. Bij twintigers is de kans het grootst dat je een aanzoek op één knie ziet gebeuren (84-88%). Ben je boven de 41? Dan is de kans kleiner.

Je geld of je liefde

Het is geen leugen dat er fiscale voordelen verbonden zijn aan een huwelijk. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je samen een huis koopt. Toch zegt 71 % van de respondenten puur uit liefde te trouwen. Amper 1 op de 20 geeft toe dat ze elkaar het ja-woord geven omdat het fiscale voordelen met zich meebrengt.

Al hebben verschillende leeftijdsgroepen ook verschillende redenen om in het huwelijksbootje te treden. Bij 26-30 jarigen is de kans groter dat ze trouwen omdat dit de logische volgende stap in hun relatie is, of omdat ze aan kinderen willen beginnen. Bij hen wegen de fiscale voordelen dus minder door. Bij 41 tot 45-jarigen is het net omgekeerd, 10 % van hen doet het wel ‘voor het geld’. Maar: waarom of hoe je ook trouwt, zo lang love in the air is, zit je goed!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '