Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
jaloezie
© Leah Hetteberg via Unsplash

1. Je partner opzettelijk jaloers proberen te maken.

3 vormen van jaloezie die absoluut een gevaar vormen voor je relatie

Dewy De Leeneer

Een beetje jaloers zijn is oké, toch? Gezonde jaloezie mag dan wel een ding zijn, dat wil niet zeggen dat elke vorm van jaloezie onschuldig is. Bepaalde situaties vermijd je liever vooraleer jullie relatie in de gevarenzone geraakt.

Jaloezie kan verschillende vormen aannemen: van een klein steekje naar je partner toe of een frons wanneer je merkt dat je lief over een collega praat tot knallende ruzie omdat je denkt dat je vriend(in) flirt met een ander. Het is normaal dat er af en toe een jaloers gevoel naar boven komt, maar deze drie vormen van jaloezie wil je liever vermijden omdat ze absoluut een gevaar voor je relatie vormen.

Volgens een studie in Evolutionary Psychology zijn er twee manieren waarop mensen reageren bij jaloezie:

  • Benefit-provisioning: je partner extra liefdevol behandelen, jezelf mooier maken, meer moeite doen. Dat lijkt op zich positief, maar vaak komt dat ook voort uit angst in plaats van oprechtheid.
  • Cost-inflicting: je partner beperken, controleren of manipuleren door schuldgevoel (’Als je mij écht graag ziet, zou je dat niet doen’) of dreiging (’Als je weer met hem/haar/die praat, ben ik weg’).

Beide strategieën zijn uiteindelijk vormen van manipulatie. Ze vertrekken beiden vanuit een gebrek aan vertrouwen.

Jaloezie in je relatie

Experten van Psychology Today menen dat deze vormen van jaloezie je relatie op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Wees gewaarschuwd!

Je partner opzettelijk jaloers proberen te maken.

Flirten met anderen, je ex ter sprake brengen of net iets te enthousiast vertellen over die collega die wel héél geïnteresseerd lijkt? Je ziet het misschien als een manier om te testen of je partner om je geeft, maar volgens onderzoek werkt het vaak averechts.

Een studie uit 2024 (Journal of Sex Research) toonde aan dat wanneer mensen zien dat hun partner aandacht krijgt van iemand anders, ze zich vaak minder aangetrokken voelen tot die partner én minder geïnvesteerd blijven in de relatie. Met andere woorden: proberen om je partner jaloers te maken, leidt zelden tot meer affectie. Integendeel.

Passief-agressief reageren.

Niet iedereen durft jaloezie of onzekerheid rechtuit te benoemen. Die gevoelens komen er dus regelmatig uit als sarcastische opmerkingen, ongemakkelijke stiltes of verhulde kritiek.

Op het moment zelf lijkt op één van deze manieren reageren veiliger dan een kwetsbaar gesprek, maar het resultaat is zelden constructief. Je lief voelt zich met zulke opmerkingen aangevallen of verward en jij blijft zitten met dat knagende gevoel.

Controlerend of aanhankelijk gedrag.

Wanneer jaloezie omslaat in angst om je lief te verliezen, komt dat soms tot uiting in controle of overdreven bevestigingsdrang. Denk maar aan steeds checken waar je partner is of met wie ze praten, constant bevestiging vragen of je ongemakkelijk voelen wanneer je partner zonder jou op stap gaat.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '