Ah, die zwoele stem van Idris Elba, of toch liever de warme stem van Kate Winslet: welk timbre je ook verkiest, een stem kan een echte indruk op je nalaten. Geen wonder dus dat steeds meer datingapps de optie geven om spraakberichtjes te sturen. Maar waarom vinden we sommige stemmen nu juist zo sexy?
De tijd waarin je op datingapps alleen naar de liefde van je leven kon swipen, zit er voorgoed op. Tegenwoordig kan je veel meer te weten komen over jouw toekomstige partner, ook hoe die klinkt bijvoorbeeld. En de stem van je partner horen is geen al te slecht idee, bevestigt de wetenschap.
Onderzoek toont aan dat de menselijke stem een krachtig instrument is voor aantrekkingskracht, en deskundigen zeggen dat het uiteindelijk de online dating ervaring ten goede zou kunnen veranderen.
Wat maakt dat we iemand’s stem aantrekkelijk vinden?
Je stem draagt bij aan de sfeer die iemand uitstraalt, of de manier waarop iemand zich presenteert aan de wereld. En laat dat nu juist een aspect van aantrekkingskracht zijn dat verloren gaat bij online dating. Bij het swipen door profielen, krijg je een klein voorsmaakje van hoe een persoon zou kunnen zijn, maar je mist zo veel belangrijke details.
Logan Ury, Hinges director of relationship science, vertelt Bustle dat een interne poll een rol heeft gespeeld bij het maken van de keuze voor hun spraakfunctie: ’52 % van de Hinge-gebruikers zei dat luisteren naar een spraakbericht hen in staat zou stellen meer te weten te komen over een potentiële match. Met gesproken berichten kunnen gebruikers al in een vroeg stadium bij zichzelf nagaan hoe de ander hen laat voelen.’
Intimiteit
Als psychologisch onderzoek enige indicatie geeft, zit er waarheid in dat idee. Volgens Cate Madill, spraak-taalpatholoog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Sydney in Australië, zit er een evolutionaire aard aan de manier waarop we de menselijke stem waarnemen. ‘De stem is onze gevoelensmeter,’ vertelt ze aan Bustle. ‘De klank van de stem geeft aan hoe we ons voelen.’ En dat speelt op zijn beurt weer mee in hoe we iemands vibe interpreteren, zelfs op een onbewust niveau.
Als je iemand bent die graag voicememo’s opneemt om naar zijn vrienden te sturen in plaats van te sms’en, ken je de dynamiek waarschijnlijk al. Het is nu eenmaal makkelijker om iemand’s stemcommando’s juist op te pikken. Als iemand je sms’t, ‘Ik heb het druk deze week’, komt dat anders over dan wanneer hij/zij een spraakmemo opneemt waarin je hetzelfde hoort. Het gebruik van audio verhoogt de intimiteit van een online gesprek.
Stemmen helpen met de eerste indruk
Er is ook een heleboel sociale dynamiek in het spel bij de manier waarop we de menselijke stem waarnemen, veel daarvan zijn geworteld in gender- en raciale stereotypen. ‘Een lagere stem wordt over het algemeen gezien als dominanter of met meer macht.’
En toch wordt een hogere vrouwenstem vaak als aantrekkelijker beoordeeld, althans tot op zekere hoogte. Madill herinnert zich een onderzoek uit 2011 waarin vrouwenstemmen tot 280 Hz als progressief aantrekkelijker werden gezien, maar alles daarboven een lagere aantrekkelijkheidsscore kreeg, mogelijks omdat een stem met een te hoge toonhoogte zou kunnen wijzen op jeugd en onvolwassenheid.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier