Dingen die op vriendelijke gebaren lijken, zijn niet oprecht.
‘Sexzoning’: wanneer je aan de andere kant van de friendzone zit
Het fenomeen ‘de friendzone’ moeten we haast niet meer uitleggen. Het gaat bijvoorbeeld als volgt: jongen ontmoet meisje, wordt verliefd en is vervolgens jaren niet eerlijk over zijn gevoelens. Wanneer hij dat wel is, heeft zij het lef te zeggen dat ze vrienden wil blijven. Friendzone: vrij duidelijk. Maar ken je de ‘sexzone’ al?
Onderzoek heeft aangetoond dat meer mannen het gevoel hebben dat ze in de friendzone zitten dan vrouwen. Mannen zouden dus ook op een negatieve manier naar het ‘we zijn gewoon vrienden’-label kijken en het beschouwen als een harde manier van afwijzing.
Maar velen onder ons krijgen ook te maken met de andere kant van friendzoning, ofwel: sexzoning. Het fenomeen waarbij iemand, een vriend of een partner, alleen een lichamelijke relatie wil. Waar de vriendschapszone inhoudt dat je gevangen zit als vriend, betekent in de sexzone zitten dat je gezien wordt als lustobject of verovering en niet als een compleet persoon.
Friends with benefits
Deze situatie kan voorkomen in zowel seksuele als niet-seksuele relaties. Zo kan je ervan uitgaan dat iemand echt interesse heeft jullie band als vriend, terwijl die persoon gewoon wacht op een kans om met jou in bed te duiken. Dingen die op vriendelijke gebaren lijken, zijn niet oprecht, maar eerder een truc om jouw idee van hen te manipuleren met het oog op een seksuele relatie.
Relatie en psychotherapeut Heather Garbutt legt uit dat iemand sexzonen erg schadelijk kan zijn voor iemand’s zelfvertrouwen en zelfbeeld aan Metro Uk: ‘Als je sexzoned bent geweest, voel je je waarschijnlijk behoorlijk gebruikt. Je zult je niet erg emotioneel verbonden voelen op een gezonde manier.’
‘Over het algemeen geldt: hoe meer je geeft, hoe minder je terugkrijgt en hoe minder je gerespecteerd zult worden. Dit patroon maakt alles wat betekenis heeft in de relatie leeg. Je zult je waarschijnlijk erg eenzaam voelen en het kan zelfs gevoelens van wanhoop opwekken. Dit alles is niet goed voor je gevoel van eigenwaarde.’
De schadelijke gevolgen kunnen, net als de meeste relatieproblemen, worden vermeden door beter te communiceren. Helaas moet het eerlijke communicatie in twee richtingen zijn, dus je vertrouwt erop dat je afspraakje of vriend zijn deel doet.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier