De liefde van je leven vinden, verloopt met vallen en opstaan. Je moet dus een heleboel kikkers kussen vooraleer je je prins(es) op het witte paard tegenkomt, wat je ook een paar exen oplevert. Dit zijn de zeven soorten exen die er bestaan.
De eerste liefde.
Dit is de ex die niemand kan vergeten, omdat het de eerste keer was dat je verliefd was en misschien zelfs dat je intiem was met iemand. Vaak gaat het over een liefje op de middelbare school van wie je dacht dat het dé liefde van je leven was, maar waarvan je nu beseft dat jullie relatie een tikkeltje oppervlakkig en misschien zelfs disfunctioneel was. Of je nu nostalgisch, met een gebroken hart of met een beetje schaamte terugdenkt aan deze ex: hij/zij/die was je introductie tot relaties en dat zal altijd zo blijven.
De collega.
De stap van verliefd worden op een klasgenoot naar verliefd worden op een collega is klein, dus de kans is groot dat tussen je exen ook iemand zit waarmee je ooit gewerkt hebt (of nog steeds werkt). Jullie hadden meteen een band omdat je samen kon zagen over de baas, het slechte eten in de cafetaria of de te hoge werkdruk, en dan is de stap naar een romance snel gezet. Al zegt men niet voor niets dat het beter is om werk en privé gescheiden te houden. Zeker als een van de twee partijen hoger in rang staat, jullie romance uitlekt of geen stand houdt, kan deze ex je blijven achtervolgen.
De friend with benefits.
Strikt gezien is het misschien geen ex, omdat jullie nooit officieel een koppel waren, maar dat maakt het niet minder ongemakkelijk wanneer je fwb plots je ex-fwb wordt. In het beste geval heeft een van jullie twee gewoon een relatie gekregen en gunt de ander hem/haar/hen dat van harte omdat jullie écht gewoon vrienden waren die occasioneel eens de lakens deelden. Maar vaak genoeg wordt de ‘overeenkomst’ stopgezet omdat een van jullie twee gevoelens kreeg voor de ander en dan kan het alsnog ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn.
De gemiste kans.
Dit kan weleens de meest frustrerende ex uit de groep zijn, want het is de persoon van wie je dacht dat het wel eens de ware kon zijn maar met wie je nooit echt een kans hebt gekregen om dat uit te zoeken. Misschien waren jullie nooit op hetzelfde moment single, was jij ervan overtuigd dat hij/zij/die niets voor jou voelde maar bleek dan eens het te laat was van wel, of heeft miscommunicatie ervoor gezorgd dat jullie je kans verspeeld hebben. De kans is groot dat er altijd een groot vraagteken achter deze ‘ex’ blijft staan. Al is het belangrijk om te onthouden dat je inderdaad niet weet of het had kunnen werken, wat wil zeggen dat het even goed slecht had kunnen uitdraaien.
De serieuze.
Dit is de eerste persoon met wie je een serieuze, stabiele en gelukkige relatie had, die uiteindelijk toch is afgesprongen. Het is de persoon die een tijd lang je veilige haven is geweest, je aan zijn/haar/hun ouders heeft voorgesteld, een huis met je heeft gedeeld en misschien zelfs toekomstplannen met je maakte. Afhankelijk van hoe jullie relatie geëindigd is, kan terugkijken erop fijn of net moeilijk zijn, maar één ding is zeker: je hebt er veel uit geleerd.
De overlap.
Niemand is er trots op, maar het gebeurt dat er iets van overlap is tussen twee relaties. De persoon waarmee je je partner bedriegt, draagt dus ook dat woord als naam. Het is een moeilijke ex om aan herinnerd te worden aangezien het vaak gepaard gaat met schaamte en schuldgevoel.
De slechte keuze.
Bijna iedereen heeft deze ex. Het is de persoon die duidelijk niet goed voor je was, maar waar je toch maar voor gegaan bent omdat je de aantrekkingkracht niet kon ontkennen. Iemand die zelfs wanneer jullie samen waren nooit echt beschikbaar was, niet voor je opkwam of je meermaals in de kou liet staan. Narcisten, gaslighters, vreemdgangers en love bombers: ze horen allemaal in deze categorie. Het is de ex die je het liefst snel vergeet omdat hij/zij/die je veel pijn heeft gedaan of onzeker heeft gemaakt.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier