Perfect voor alle verstrooide vrouwen die weleens de pil vergeten te nemen.
ZIEN: binnenkort zit jouw anticonceptie in je accessoires
‘Gelukkig dat je hoofd vaststaat, anders vergat je het nog.’ Krijg jij dat ook vaak te horen? Dan komt The Georgia Institute of Technology met een perfecte uitvinding voor jou op de proppen. Zij bedachten sieraden met anticonceptie voor alle verstrooide vrouwen die weleens de pil vergeten te nemen.
Veel vrouwen struggelen met het innemen van de pil. Iets waar ze ‘s morgens daarentegen wél aan denken, is ringen en kettinkjes aandoen. Dat deed bij onderzoekers uit Georgia een belletje rinkelen. Wat als ze een techniek bedachten om de anticonceptiepil meer in die dagelijkse routine van vrouwen te krijgen, net zoals juwelen?
Dagelijkse routine
Zo gezegd, zo gedaan. De onderzoekers ontwikkelden een patch die je op verschillende sieraden kan kleven. Je brengt hem aan waar het juweel het meest in contact komt met de huid: aan de onderkant van de wijzerplaat van je horloge of aan het slotje van je kettinkje, bijvoorbeeld.
‘Juwelen horen bij de dagelijkse routine van veel vrouwen. Misschien dat dit werkt om anticonceptie meer in hun dagelijkse routine te brengen’, zegt Mark Prausnitz, professor aan The Georgia Institute of Technology, over het onderzoek.
Kinderschoenen
Doordat je de sieraden de hele dag draagt, komt het hormoon levonogestrel in de bloedbaan terecht en zo krijg je een betrouwbare bron van anticonceptie. Daarvoor moet je de stickers wel zo’n 16 uur per dag dragen. Met andere woorden: je laat je oorbellen in van aan de ontbijttafel tot vlak voordat je weer onder de wol kruipt.
Wie meer afweet van anticonceptie, weet al dat er zulke pleisters bestaan, maar nooit eerder verschenen ze in zulke kleine formaten. Zo valt het nauwelijks op als je het op een sieraad plakt. ‘Juwelen met anticonceptie zijn nieuw’, verduidelijkt Prausnitz. ‘Het maakt het gebruik ervan aantrekkelijker. We willen het op een makkelijke en efficiënte manier beschikbaar maken voor alle vrouwen wereldwijd.’
Tot dusver staat het project nog in z’n kinderschoenen en werd het nog niet uitgetest op mensen. Of jij binnenkort nog rondholt met de ‘ik moet de pil nog nemen’-stress of met een anticonceptiepleister achter je oren, zal de toekomst uitwijzen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier