Hoeveel mensen stemmen in met seks, alleen omdat hun partner last heeft van zogenaamde blauwe ballen?
Blue balls: de mythe die wederzijdse toestemming in gevaar brengt
Je hebt het vast al eens meegemaakt: jij en je (mannelijke) partner maken het gezellig, er wordt wat afgetast en geplaagd, maar uiteindelijk heb je toch geen zin. Helemaal oké, maar sommige mannen wijzen je er dan toch op dat ze ‘blue balls’ hebben: pijn in de teelballen door niet bevredigd te worden. Wat als we zeggen dat die blauwe ballen niets meer dan een mythe zijn, én een manipulatietruc?
Als je ‘blue balls’ in Google typt, krijg je meteen dit: ‘de spreekwoordelijke term voor testikels die pijn doen na seksuele opwinding die niet tot een orgasme leidt.’
Hoewel het onderwerp veel besproken wordt, is er in de medische literatuur zeer weinig informatie te vinden over die smurfenballen. Een van de enige artikels is van Chalett en Nerenberg in Pediatrics 2000. Daarin wordt geconcludeerd dat er maar één manier is om van de pijn af te geraken: door middel van seksuele bevrediging. Anders verwoord, wordt dat: mannen hebben behoeften die bevredigd moeten worden en zo niet leidt de frustratie zelfs tot fysieke pijn. Maar wat als blue balls eigenlijk niet meer dan een patriarchale mythe zijn?
Eerder onaangenaam dan pijnlijk
‘De uitdrukking “blue balls” komt voort uit het feit dat veel mannen ervan overtuigd zijn dat als ze niet masturberen of geen seks hebben, ze het risico lopen dat hun testikels te vol komen te zitten en verstopt geraken’, legt seksuologe Laurane Wattecamps uit.
De mythe zegt dus dat je dat alleen kan voorkomen door je testikels letterlijk te legen. Maar Wattecamps is het daar niet mee eens. ‘Wanneer je seksuele opwinding voelt, hetzij door externe of interne prikkels (met de eigen fantasieën van onze hersenen), zal die opwinding veel ruimte in je lichaam innemen en een vorm van energie ontwikkelen. Die energie zal je hart sneller doen slaan en de bloedstroom naar je geslachtsdelen verhogen. Je kan dus wel wat ongemak voelen wanneer je geen manier hebt om die energie los te laten, maar pijn is overdreven. Er is helemaal niets ernstigs, gevaarlijks of pijnlijks aan.’
Ejaculeren vs mediteren
Als je dan toch eens een dramaking tegenkomt die je wil doen geloven dat hij door jouw toedoen met blue balls zit, kan je hem nog altijd aanbieden om samen te mediteren.
Wat mensen vaak vergeten is dat seksuele opwinding perfect controleerbaar is, ook zonder dat die behoeftes bevredigd worden. Je kan er bijvoorbeeld macht over hebben door middel van meditatie.
Laurane Wattecamps
Seksuologe
De seksuologe legt uit dat opwinding drie lichamelijke criteria beïnvloedt: verhoogde hartslag, bloedstroom en spierhypertonie. ‘Je kunt aan deze drie factoren werken door bijvoorbeeld diep adem te halen om de hartslag te verlagen. Wat mensen vaak vergeten is dat seksuele opwinding perfect controleerbaar is, ook zonder dat die behoeftes bevredigd worden. Je kan er bijvoorbeeld macht over hebben door middel van meditatie, waardoor je je meteen minder ongemakkelijk voelt.’
Een andere optie is om die energie te gebruiken voor iets anders. ‘Je kan bijvoorbeeld ook gaan schilderen, zingen, dansen, wandelen, sporten of kuisen om een ontlading van endorfines in jezelf op te wekken’, legt Wattecamps uit.
Gevaar voor wederzijdse toestemming
Er bestaan dus heel wat niet-seksuele manieren om die ‘blue balls‘ te verhelpen, maar toch houdt de mythe stand. Wat gevaarlijk kan zijn, omwille van het manipulatieve effect. Zo getuigt Maurine (28): ‘Toen ik 21 was, praatte mijn vriend me een schuldgevoel aan als ik na wat friemelen toch geen seks wilde hebben. Hij vertelde me dat zijn ballen pijn deden. Ik hield van hem en wilde dus niet dat hij zoveel pijn had, dus ging er dan toch maar in mee. Het was pure manipulatie.’
Volgens de seksuologe begint het probleem al bij de manier waarop er over seksuele verlangens gesproken wordt. Bij mannen hebben we het vaak over behoeften, terwijl vrouwen verlangens hebben. Volgens de pyramide van Maslow zijn er echter maar drie vitale behoeften: eten, slapen en ademen. Het is belangrijk om dat te blijven herhalen omdat het anno 2022 nog steeds te vaak gebeurt dat iemand een manipulatie tot seks, een aanranding of zelfs een verkrachting probeert te rechtvaardigen door te zeggen dat hij ‘behoeften heeft’.
Hoeveel mensen stemmen in met seks, hoewel ze duidelijk niet willen, alleen omdat hun partner last heeft van zogenaamde blauwe ballen?
Laurane Wattecamps
Seksuologe
‘Er is dit idee dat vrouwen, en mannen in homoseksuele relaties, nuttige objecten zijn om de behoeften van mannen te beantwoorden en hun seksuele driften te bevredigen‘, vertelt Wattecamps. ‘Hoeveel mensen stemmen in met seks, hoewel ze duidelijk niet willen, alleen omdat hun partner last heeft van zogenaamde blauwe ballen? Die mythe is een patriarchaal systeem dat dringend moet worden uitgeklaard en aangepakt, want anders blijft het een meesterlijke manipulatietechniek die het concept van wederzijdse toestemming in gevaar brengt.’
De andere persoon, de partner, mag nooit een middel zijn om seksuele driften te bevredigen. ‘Seks beschouwen als een behoefte leidt tot het risico dat de verantwoordelijkheid bij de partner wordt gelegd. De ander wordt dan een middel en dat is een dynamiek die heel ongezond is’, concludeert de seksuologe. Als je seks hebt met twee, moet je ook met beide partijen rekening houden. En ‘blue balls‘ kan je nu echt niet meer als manipulatie gebruiken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier