Het kan iedereen overkomen, dus je bent liever voorbereid!
7 dingen om te doen nadat je onveilige seks had
Het wordt je al vanaf je tienerjaren ingepeperd: veilig vrijen! Maar ongelukjes of onaangename voorvallen gebeuren, dus ben je maar beter goed voorbereid zodat je achteraf net een tikkeltje minder stress hebt. Dit doe je het best na onveilige (penetratieve) seks.
Disclaimer: Onveilig vrijen kan voorkomen in een contact met wederzijdse toestemming, maar jammer genoeg ook in een geval van seksueel geweld. Als jij slachtoffer bent en hulp of antwoorden op je vragen zoekt, vind je die in puntje drie. Je bent niet alleen.
Ga plassen.
Dit moet je eigenlijk altijd doen, onveilig of niet, maar we zetten het er toch maar even bij. Als vrouw doe je dat best omdat het na een vrijpartij belangrijk is om de verdwaalde sperma en mogelijke bacteriën eruit te plassen. Op die manier kun je een blaasontsteking voorkomen.
Praat erover.
Een ongelukje is snel gebeurd. Het condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afglijden, en dan bestaat de kans dat jullie achteraf met wat stress overblijven. Praat over jullie bezorgdheden, zowel op emotioneel als fysiek vlak. Als jullie nog nooit een gesprek hebben gehad over anticonceptie en soa’s is dit hét moment om dat wel te doen, zodat beide partijen weten welke volgende stappen er eventueel genomen moeten worden. Op emotioneel vlak is het goed om even te checken hoe je (bed)partner omgaat met wat er gebeurd is en elkaar zo goed mogelijk te steunen.
Zoek hulp/steun.
Onveilig vrijen in een contact met wederzijdse toestemming kan al voor een hoop vragen en onzekerheden zorgen die we in dit artikel proberen te beantwoorden. Jammer genoeg worden ook slachtoffers van seksueel geweld met diezelfde vragen in verband met onveilig vrijen geconfronteerd, bovenop het trauma dat zij hebben doorstaan.
Als jouw ervaring met geweld, zonder wederzijdse toestemming of op een andere manier niet oké was, raden wij je aan om iemand in vertrouwen te nemen en contact op te nemen met een Zorgcentrum voor Seksueel Geweld. Die zorgcentra bieden allesomvattende zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Alle zorg wordt door professionals aangeboden op één plek om de impact voor het slachtoffer te verminderen. Op deze website vind je alle informatie, zodat je geholpen kan worden.
Ben je in gevaar of heb je dringende bijstand nodig, dan kan je altijd het noodnummer 112 bereiken.
Informeer je over noodanticonceptie.
Als je als vrouw onveilige seks hebt gehad en schrik hebt voor een ongepland of ongewenste zwangerschap, is het goed om je te informeren over noodanticonceptie. Daarvoor kan je naar de huisdokter of de apotheek gaan. In België zijn er twee verschillende noodpillen beschikbaar, één die je tot drie dagen erna kan nemen en één die tot vijf dagen kan. Voor beide geldt echter: hoe sneller je ‘m inneemt, hoe beter.
In zo’n pil zit een stevige portie hormonen, dus vraag zeker na wat de bijwerkingen zijn zodat je weet waar je je aan kan verwachten. De ‘morning after pill’ is dus echt een noodoplossing en geen vorm van anticonceptie om constant toe te passen. Maar onthoud vooral dat je je niet hoeft de schamen om die te gaan halen (voor je partner), en te nemen.
Evalueer je huidige vorm van anticonceptie.
Wat is de reden voor het ongelukje? Is het een gescheurd condoom, of was je vergeten dat de pil niet volledig betrouwbaar is als je diarree hebt gehad of hebt overgegeven? Het kan allemaal, maar ga zeker even na of jij (of je partner) je comfortabel voelt bij de anticonceptie of barrièremethode die jullie gebruiken.
Voor een extra veilig gevoel kan het bijvoorbeeld handig zijn om twee methodes te combineren, zoals de pil en het condoom.
Laat je testen op soa’s.
Als je zeker bent dat je (bed)partner geen andere partners heeft, kan je deze stap overslaan. Tenzij je natuurlijk alsnog symptomen begint te krijgen die horen bij soa’s zoals jeuk, pijn bij het plassen, zweertjes of groene/gele afscheiding. Anders is het sowieso belangrijk dat je je laat testen, om zeker te zijn dat je niet besmet bent. Je kan je huisdokter vragen je te testen, die je daarna zo snel mogelijk de resultaten en behandeling zal meedelen.
Het is belangrijk om te onthouden dat er tijd zit tussen besmetting en het moment dat de soa aantoonbaar is via een test:
– Chlamydia en gonorroe zijn pas zichtbaar vanaf 2 weken na het seksueel contact.
– Hiv is zichtbaar vanaf 6 weken.
– Hepatitis B en syfilis zijn zichtbaar vanaf 3 maanden.
Bespreek dus met je huisarts hoe je het best te werk gaat. Die zal je ook meedelen dat sommige soa’s geen symptomen veroorzaken en je om zeker te zijn je best sowieso laat testen. Als de test positief blijkt, is het jouw taak om dit aan je (bed)partner(s) te laten weten zodat zij zich ook kunnen laten testen.
Optioneel: neem een zwangerschapstest.
Als je je erg veel zorgen maakt over de mogelijkheid van een ongepland of ongewenste zwangerschap, kan je altijd een zwangerschapstest nemen. Al is het maar om je angst en stress te temperen. Zo’n test vind je in de apotheek of supermarkt en kan je doorgaans nemen vanaf de eerste dag van je (gemiste) menstruatie.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier