Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
onveilige seks
© Getty Images via Unsplash+

Een derde bekent geen condoom of andere vorm van anticonceptie te gebruiken.

ONDERZOEK: tieners hebben alsmaar vaker onveilige seks

Het belang van veilig vrijen wordt vaak benadrukt, maar onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst uit dat er een alarmerende trend gaande is bij jongeren. Tieners zouden namelijk alsmaar vaker onveilige seks hebben.

We herinneren het ons allemaal nog: de leerkracht die een banaan of komkommer bovenhaalt in de klas om te demonstreren hoe je een condoom moet aanbrengen. De actie kon toen rekenen op veel gegiechel en blozende kaken, maar toch is het heel belangrijk om al op jonge leeftijd te weten hoe je je tijdens het vrijen beschermt tegen soa’s of ongewenste zwangerschappen.

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat die truc met het fruit (of de groente) niet bij iedereen is blijven hangen. Volgens gegevens die recent verzameld werden door de WHO bij 242.000 vijftienjarige adolescenten in 42 landen, gebruikte 61 % van de jongens een condoom de laatste keer dat ze seks hadden. In 2014 was dat nog 70 %. Het percentage meisjes dat zei dat ze de laatste keer dat ze seks hadden een condoom hadden gebruikt, daalde van 63% naar 57%. Ruwweg een derde van de tieners bekende geen condoom of andere vorm van anticonceptie gebruikt te hebben tijdens hun laatste vrijpartij. Maar hoe komt dat?

Angst voor aanmoedigen

Volgens Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa, ligt het probleem bij de seksuele opvoeding. Meer bepaald het gebrek eraan en de angst ervoor.‘Seksuele voorlichting wordt in veel landen nog steeds verwaarloosd. Soms omdat het niet beschikbaar is, soms omdat men bang is dat openlijk praten over seks in een educatieve context jongeren net zou aanmoedigen om aan seks te beginnen.’

Terwijl het tegendeel net waar is. ‘Door jongeren op het juiste moment de juiste kennis bij te brengen, kunnen ze betere en meer verantwoordelijke keuzes maken. Wat alleen maar een positief effect kan hebben op hun mentale en fysieke gezondheid’, aldus Kluge. Gelukkig kan je ook bij Flair terecht voor wat sex education!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '