Vergeet jij je pil net iets te vaak en ben je op zoek naar een ander anticonceptiemiddel?
De pil beu? Deze 8 alternatieve anticonceptiemiddelen zijn minstens even betrouwbaar
Twijfel je of de pil wel de ideale anticonceptie is voor jou? Overloop dan met de dokter alle opties die je hebt. Wij zetten ze alvast op een rijtje.
Het hormoonimplantaat
Het hormoonimplantaat
Binnen de eerste vijf dagen van je cyclus plaatst de dokter een staafje onder de huid in je bovenarm, en klaar is Kees. Daarna ben je drie jaar lang beschermd tegen ongewenste zwangerschap. Door de hormonentoevoer kan je in het begin wat last hebben van bijwerkingen zoals acne, hoofdpijn en tussentijdse bloedingen.
Het hormoonspiraaltje
Het hormoonspiraaltje
Het hormoonspiraaltje is een klein T-vormig voorwerp dat tijdens de eerste zeven dagen van je cyclus in je baarmoeder wordt geplaatst en progestageen afgeeft. Naast de hoge betrouwbaarheid, heb je dankzij het spiraaltje vaak een minder pijnlijke menstruatie én ben je drie tot vijf jaar beschermd. Daartegenover staat wel dat je lichaam de eerste paar maanden moet wennen aan de dosissen progestageen, waardoor je tijdelijk acne, hoofdpijn en duizeligheid kan ervaren.
Het koperspiraaltje
Het koperspiraaltje
Dit lijkt qua uitzicht op het hormoonspiraaltje, alleen bevat het geen hormonen. Het spiraaltje wordt in de eerste twaalf dagen van je cyclus aangebracht in je baarmoeder en werkt vijf tot tien jaar. Tijdelijk kan je last hebben van langere menstruatieperiodes met meer bloedverlies en menstruatiepijn.
De prikpil
De prikpil
De prikpil is niets anders dan een driemaandelijkse afspraak bij de dokter om een spuitje met progestageen te krijgen. Daarna ben je drie maanden beschermd. Er zijn twee soorten prikpil: Depo Provera, waarbij je een injectie in je spier krijgt, en Sayana, waarbij de injectie onder je huid gebeurt. Je eerste prik wordt idealiter binnen de eerste vijf dagen van je menstruatie gezet. De bekendste bijwerking van de prikpil is dat je 10 % kans hebt op gewichtsverandering.
De vaginale ring
De vaginale ring
Deze ring met oestrogeen en progestageen (dezelfde hormonen als de pil) moet je aan het begin van je cyclus inbrengen in je vagina. Na drie weken verwijder je het gedurende een week. Daarna herneem je de cyclus. De vaginale ring is heel gevoelig aan veranderingen en bepaalde geneesmiddelen. Vermeld bij een doktersbezoek dus steeds dat je de ring gebruikt en bewaar je ringen maximaal vier maanden op een donkere, droge plaats om de werking optimaal te houden. Vanaf je 35ste is het gebruik van de ring niet meer aangeraden. Ook bij het geven van borstvoeding gebruik je beter een ander voorbehoedsmiddel, zoals bijvoorbeeld de minipil.
De hormoonpleister
De hormoonpleister
Deze huidkleurige of doorzichtige pleister met oestrogeen en progestageen plak je wekelijks op een andere, onbehaarde plek op je lichaam. Na drie weken heb je een pleistervrije week. Vervolgens herbegint de cyclus. De pleister is gevoelig aan veranderingen, dus bewaar hem op een donkere, droge plaats, vermijd bepaalde geneesmiddelen en draag nooit meer dan zes pleisters na elkaar. Bovendien mag je de pleister niet gebruiken als je borstvoeding geeft, meer dan 90 kilo weegt of ouder bent dan 35 jaar.
Het mannencondoom
Het mannencondoom
Het mannencondoom is een van de meest gekende maar te weinig gebruikte voorbehoedsmiddelen. Nochtans is het het enige middel dat je ook tegen soa’s beschermt én hoef je dankzij het rubbertje geen hormonen meer te nemen om een zwangerschap te vermijden. Heel belangrijk: breng het condoom juist aan om ongelukjes te vermijden.
Het vrouwencondoom
Het vrouwencondoom
Het vrouwencondoom is een soort zakje dat je vlak voor je gaat vrijen aanbrengt in je vagina, zodat het sperma van je partner wordt opgevangen. Rond het ‘zakje’ zitten twee ringen. De losse binnenring plaats je in je vagina, de brede buitenring dient om je buitenste schaamlippen te beschermen. Hoewel het vrouwencondoom wel beschermt tegen soa’s, is het de minst betrouwbare beschermer tegen ongewenste zwangerschappen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier