De organisatie maakt zo komaf met onrealistische verwachtingen
‘Jongeren hebben steeds vroeger seks’ en nog 5 andere seksmythes die Sensoa heeft ontkracht
Seks is een belangrijk onderdeel uit ons leven, maar er bestaan nog steeds heel wat misvattingen over. Hoewel de gemiddelde Vlaming weet dat we geen 2 tot 3 keer per week vrijen, hebben koppels steeds vaker onrealistische verwachtingen en deze helpt Sensoa met behulp van een krachtige campagne de wereld uit.
Vanaf vandaag schakelt Sensoa de hulp in van verschillende mediakanalen om zes hardnekkige seksmythes te ontkrachten. Via sociale media zal er gedurende de campagne bericht worden en er wordt meteen ook doorverwezen naar de website seksualiteit.be. Hier gaan ze elke mythe ontkrachten en kan de gebruiker kennismaken met de realiteit. Bovendien geeft de organisatie ook steeds enkele handige tips en tricks meer.
Back to the roots
De basis is hier de definitie van seksuele gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie: ‘Seksuele gezondheid is meer dan louter de afwezigheid van ziekte en het voorkomen van risico’s van ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, soa of hiv. Er moet ook aandacht zijn voor de plezierige, aangename kanten van seksualiteit. Dat vertaalt zich in een positieve, respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties.’
Ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is zich bewust van de problematiek.’ We blijven geconfronteerd worden met onjuiste informatie over seksualiteit. Een goede voorlichting en realistische verwachtingen zijn nochtans cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde relatie’, aldus Jo Vandeurzen.
Voor de seksmythes heeft Sensoa zich gebaseerd op het Sexpert-onderzoek van de universiteiten van Gent en Leuven. In februari 2010 hebben ze dertien mythes rond seks ontkracht en hiermee ging Sensoa aan de slag. Na zelf grondig research te hebben gedaan door onder andere huisartsen, wetenschappelijke literatuur en seksuologen te raadplegen kwam de organisatie uit bij zes mythes.
De zes seksmythes van 2017
- Mythe 1: ‘Veel seks is een teken van een goede relatie’
- Mythe 2: ‘De beste seks is spontane seks’
- Mythe 3: ‘Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina’
- Mythe 4: ‘Jongeren hebben steeds vroeger seks’
- Mythe 5: ‘Seks is iets voor jonge mensen’
- Mythe 6: ‘Zwanger worden is gewoon een kwestie van plannen’
Tijd om ze te ontkrachten
Mythes definiëren is één ding, maar ze moeten natuurlijk nog ontkracht worden. Daarom heeft Sensoa de hulp ingeschakeld van Weekend Knack, Van Gils & Gasten, De Madammen (Radio2), Gert Late Night, Raf & Rani (Joe), MNM en Humo.be. Zij hebben telkens één of meerdere seksmythes behandeld en hebben hiervoor ook de hulp ingeschakeld van een seksuloog of andere deskundige. Voor het resultaat kan je telkens terecht op seksualiteit.be.
Bron: Sensoa
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier