Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
stealthing
© Deon Black voor Unsplash

In Californië is stiekem het condoom uitdoen tijdens seks voortaan bij wet strafbaar.

Stealthing is strafbaar in Californië: ‘De bedpartner voelt zich in de val gelokt’

Margo Verhasselt

Stealthing, of ongevraagd het condoom afdoen tijdens seks, is vanaf nu strafbaar in de Amerikaanse staat Californië. Ook in België wordt de praktijk erkend als een vorm van seksueel geweld.

Wie de hitserie ‘I May Destroy You’ heeft gezien, zag stealthing al met eigen ogen gebeuren. Actrice en schrijfster Michaela Coel vertelt in de serie over haar eigen verkrachtingen, waarbij een situatie onder de noemer ‘stealthing’ valt. Ofwel: tijdens de seks stiekem het condoom uitdoen.

‘De trend’ wordt sinds 2017 vaker besproken nadat het in een onderzoek van Columbia Journal of Gender and Law door Alexandra Brodsky onder de loep genomen werd. Steeds meer mensen werden in Amerika het slachtoffer van stealthing en op sommige fora moedigden mannen elkaar zelfs aan om het bij hun partners te doen.

Strafbaar in Californië

Al lijkt er nu eindelijk een beetje gerechtigheid te komen. Cristina Garcia, afgevaardigde in het parlement van Californië, voert sinds 2017 campagne tegen stealthing. Op 7 september nam de Amerikaanse staat de wet voor het strafbaar maken van de praktijk aan en die werd enkele dagen geleden ook ondertekend.

Wanneer er geen mondelinge toestemming is om te vrijen zonder condoom, is er geen sprake van wederzijdse toestemming voor het seksuele contact. Californië is de eerste Amerikaanse staat om de wet in te voeren. Dat geeft het slachtoffer dan ook het recht om naar de burgerlijke rechtbank te stappen en een schadevergoeding te eisen.

Ook in België strafbaar

Ook in België gebeuren de praktijken helaas. ‘Exacte cijfers voor België bestaan er niet’, klinkt het bij persverantwoordelijke van Sensoa Boris Cruyssaert. ‘Al worden we wel geregeld opgebeld door studentenartsen die ons vertellen dat vooral jonge meisjes die voor het eerst uitgaan met stealthing geconfronteerd worden. Zij gaan dan langs bij hun arts omdat ze bang zijn voor soa’s of zwangerschappen. Maar ook omdat ze het gevoel hebben dat ze misleid of misbruikt zijn.

‘Wanneer we naar de juridische kant in België kijken, kunnen we stellen dat het intentioneel verzwijgen van het afnemen van een condoom erkend wordt als een vorm van seksueel geweld‘, onderstreept Cruyssaert. ‘Dus de praktijk is bij ons dus ook strafbaar. Je kan er zeker ook hier juridische stappen tegen ondernemen.”

Werd jij, of iemand die je kent, slachtoffer van seksueel geweld?

Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar op het nummer 106. Een telefoontje is volledig anoniem en verschijnt niet op de telefoonrekening. Idem voor het nummer 1712, daar kan je terecht voor vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Hulplijn 1712 – Misbruik, Geweld en Kindermishandeling is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17u. Heb je vragen over seks, soa’s, relaties, gender,... Neem dan een kijkje op allesoverseks.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '