7. Als je problemen hebt in je relatie, is hem openen niet de oplossing.
7 tips om een open relatie te doen werken
Vroeger waren monogame relaties simpelweg de ‘norm’, maar hoe verder we evolueren in de 21ste eeuw, hoe meer we onze relaties opentrekken. Klinisch seksuologe en psychologe Chloé De Bie legde eerder al uit hoe het komt dat meer mensen voor non-monogamie kiezen. Maar wat nu als je klaar bent om die deur te openen? Deze zeven tips kan je in het achterhoofd houden als jij en je partner de wereld van de open relaties betreden..
Beeld je in dat jij en je partner alle gesprekken gevoerd hebben, alle regels hebben vastgelegd en klaar zijn om in het avontuur te duiken. Hoe laat je een open relatie – een vaste relatie waarin de partners ook seks mogen hebben met anderen – dan slagen, zonder dat het juist een (extra) probleem wordt? Oloni, een sexpert die samenwerkt met de erotische webwinkel Lovehoney, geeft zeven tips mee die weleens van pas zouden kunnen komen.
De regel van één.
De eerste regel is geen must, maar is volgens de sexpert wel iets wat voor veel koppels in open relaties werkt. ‘Leg jezelf de regel op dat je maar één keer met dezelfde persoon naar bed mag. Hoe vaker je iemand ziet, hoe meer kans dat er wél gevoelens ontstaan’, legt Oloni uit.
Stel duidelijke grenzen.
Een open relatie hebben, betekent niet dat iedereen zomaar vrijuit gaat. ‘Stel duidelijke seksuele grenzen. Maak afspraken over welke vormen van seks oké zijn en wat jullie als verboden beschouwen‘, legt Oloni uit. ‘Zo is het voor iedereen duidelijk wat wel en niet acceptabel is.’ Mag je bijvoorbeeld dingen als BDSM (bondage, discipline en sado-masochisme) verkennen als ze geen deel uitmaken van jullie seksuele routine? Belangrijk om te weten!
Geen seks met vrienden.
Jaloezie en problemen wil je natuurlijk vermijden, dus is deze tip wel belangrijk. Sluit alle vrienden uit, vooral gemeenschappelijke vrienden of collega’s. ‘Blijf bij seks met vreemden’, zegt Oloni.
Veilige seks is essentieel.
Als je je relatie openstelt voor andere partijen, moet seksuele gezondheid natuurlijk een topprioriteit zijn. ‘Condooms zijn een must, maar je moet het er ook over hebben of potentiële nieuwe partners gescreend zijn op soa’s. Als je het aantal mensen in je seksuele kring vergroot, heb je namelijk meer kans om zo’n aandoening over te krijgen.’
Stel emotionele grenzen.
Seksuele grenzen zijn niet genoeg in een open relatie. Je mag niet vergeten dat het best emotioneel is om je met je partner open te stellen naar anderen toe. ‘Emotionele grenzen zijn ook belangrijk, jullie moeten beiden beslissen of de hook-ups puur seks zijn of dat een emotionele connectie toelaatbaar is. Kun je bijvoorbeeld op date gaan met een nieuwe partner voor je er seks mee hebt?’
Maandelijkse check-ins.
Zorg ervoor dat beide partners openlijk kunnen praten over hoe ze met de relatie omgaan. Werkt het nog voor jullie beiden? Zijn er aanpassingen die jullie willen maken?
Het is geen wondermiddel.
Als je problemen hebt in je relatie, is hem openen niet de oplossing. ‘Het is geen pleister voor je huidige wonden. Begin geen open relatie om de problemen in je relatie op te lossen’, zegt Oloni. ‘Die problemen gaan niet weg en zullen in feite verergeren door derden in de mix te brengen.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier