Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips sexting
© Pexels

Wist je dat volwassenen vaker naaktfoto’s en pikante sms’jes naar elkaar sturen dan tieners?

6 tips om veilig aan sexting te doen

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

De mythe luidt dat enkel pubers aan sexting doen, maar niets is minder waar. Wist je dat volwassenen vaker naaktfoto’s en pikante sms’jes naar elkaar sturen dan tieners? Wij vertellen hoe je het op een veilige manier kan doen!

Sexting is het versturen of krijgen van seksueel getinte inhoud via digitale media en kan zowel subtiel als expliciet zijn. Het is belangrijk dat je het doet met iemand die je vertrouwt, want er zijn natuurlijk wel risico’s. Zo kan je foto al snel viraal gaan of kunnen je berichtjes gelekt worden als iemand misbruik van je maakt.

Dat vertrouwen belangrijk is, beaamt ook redactrice Herlinde (36): ‘Er hangt helaas een negatieve connotatie aan sexting omdat sommigen er misbruik van maken en zo iemands vertrouwen enorm beschadigen. Maar als het binnen een gezonde relatie gebeurt, is het net superleuk! Mijn vriend en ik zijn meer dan negen jaar samen en deze dirty dertigers doen het nog steeds! Hij werkt in shiften, dus we zien elkaar niet elke avond én ik zit vrij vaak in het buitenland omdat ik hou van reizen, dus om het verlangen wat extra aan te wakkeren, sturen wij af en toe een stout sms’je of een pikante foto naar elkaar. Je hoeft heus geen bakvis te zijn om elkaar wat te teasen.’

Vertrouwen

De risico’s zijn dus zeker geen mythe, maar wat wel een fabeltje is, is dat vooral pubers aan sexting doen. Niets is minder waar. Slechts 5 % van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar maakt en verstuurt regelmatig seksueel getinte beelden van zichzelf. Over de volwassenen is er geen cijfermateriaal in ons land, maar in buurland Duitsland heeft 41 % van alle achttienplussers al eens aan sexting gedaan. En ook ander onderzoek bevestigt dat volwassenen vaker sexten.

Toch is het ook als volwassene belangrijk om je verstand te gebruiken. Hieronder vind je dan ook 6 tips om veilig aan sexting te doen.

Overweeg of jij en je partner er klaar voor zijn.

Hoe groot is het vertrouwen tussen elkaar en is het wel iets waar jullie allebei klaar voor zijn? Dat is een beslissing die jullie alleen voor jullie zelf kunnen maken. Het is zeker niet de bedoeling dat de een wordt gepusht door de ander.

Ga het gesprek aan met je relatie- of sekspartner.

Zijn jullie klaar om aan sexting te doen? Dan kan je hierover het gesprek aangaan met je partner. Wat zien jullie zitten? Enkel bovenkant of ook onderkant? Alleen foto’s of ook video’s? Sturen jullie liever pikante berichtjes en geen foto’s? Ook helemaal oké! Iedereen heeft een andere voorkeur en dat is prima. Zorg er vooral voor dat jullie zich er allebei comfortabel bij voelen.

Maak duidelijke afspraken.

Wat voor foto’s willen jullie sturen? Mogen de foto’s bewaard worden of moeten ze meteen worden verwijderd? Zorg voor duidelijke afspraken op voorhand zodat er geen discussie is achteraf. Gaat je partner toch (onbedoeld) over je grenzen? Durf dit dan ook aan te geven.

Denk na over wat je deelt en hoe je beelden bewaart.

Natuurlijk is vertrouwen het allerbelangrijkste bij sexting, maar dat wil niet zeggen dat je jezelf niet kan beschermen. Neem altijd het zekere voor het onzekere en maak jezelf en je omgeving onherkenbaar. Zorg bijvoorbeeld dat je opvallende tattoos en moedervlekken niet in beeld komen en sta ook niet met je gezicht op de foto. Heb je een opvallende zetel? Hou die dan ook uit beeld. Bewaar jouw foto’s of die van je partner ook op een veilige plaats, zoals in een apart mapje met een wachtwoord. Of verwijder ze gewoon meteen na jullie pleziermomentje.

Geef je grenzen aan.

Net zoals bij seks, mag je je tijdens sexting bedenken. Voel je je plots niet meer zo comfortabel? Geef dat dan eerlijk toe en bouw terug af of stop er volledig mee. Heb je achteraf spijt van iets? Vraag dan aan je partner om berichtjes/foto’s te verwijderen.

Behandel beelden van anderen met respect.

Jij moet gerespecteerd worden, maar dat geldt ook vice versa. Behandel de foto’s en de berichtjes die je krijgt met respect en toon ze aan niemand anders. Je wil je partner niet in verlegenheid brengen of zelfs zijn/haar/hun vertrouwen schenden. Het is trouwens ook strafbaar om pikante beelden van een ander te delen zonder toestemming van de persoon in beeld.

‘Mijn smartphone luistert mij af – en 22 andere mythes over het digitale tijdperk’ van Mediawijs is beschikbaar vanaf 4 november – € 24,99 – ontdek het hier!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '