Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Skindr
© Pexels - Skindr

Moderedactrice Chloë deed de test: 'Het verlaagt de drempel om bezorgdheden te laten checken.'

Vier maanden wachten op afspraak bij dermatoloog? Online platform Skindr maakt er komaf mee

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Nee, Skindr is niet het nieuwe Tinder. De enige match die je op het online platform zal vinden, is een erkende dermatoloog voor jouw huidprobleem. Via de online tool upload je simpelweg een paar foto’s waarna je dermatologisch advies krijgt. En dat zonder maandenlange wachttijden. Moderedactrice Chloë kampt regelmatig met acné-uitbraken en besluit de proef op de som te nemen.

Ik start hier maar meteen met een bekentenis: ik ben nog nooit bij een dermatoloog geweest, althans niet voor mijn acnéprobleem. Toch poppen er al sinds mijn middelbare schooltijd te pas en te onpas ongewenste gasten op. Vooral mijn kin en kaaklijn moeten eraan geloven. Hoewel ik al duizenden artikels over face mapping (een huidanalyse waarbij elke zone in kaart gebracht wordt) las en zowat een derde van mijn maandloon spendeerde aan ‘wonderproducten’ blijft mijn huid een van mijn grootste onzekerheden. Dat is dan ook dé reden waarom ik me nog nooit eerder durfde blootstellen aan een dermatoloog en de deur zelden uitga zonder een laagje foundation.

Eén blik, één diagnose

Toen ik over Skindr hoorde, besloot ik mijn uitstelgedrag aan banden te leggen. Het online platform tackelt de maandenlange wachttijd en behandelt (dringende) huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis binnen de 48 uur. De online tool is geen vervanging, maar wel een aanvulling op de dagelijkse werking van de dienst dermatologie. De consultatie verloopt dan ook niet live via de webcam, maar via chat en foto’s. Geen slechte beeldkwaliteit of geluid dus, wel haarscherpe foto’s die je zelfs tijdens je lunch kan insturen.

Ik kan meteen een consultatie boeken bij Dr. Isabelle Rooms, een van de twintigtal dermatologen die zich al bij het platform aansloten. En dat vanuit mijn luie zetel. Geen excuses meer, dus! Allereerst vul ik mijn persoonlijke gegevens in en geef ik het doel van mijn consultatie op. Ik kies voor een bestaand huidprobleem, maar de optie ‘bezorgdheid over moedervlekjes’ springt me al even snel in het oog. Damn, nog iets wat ik eigenlijk dringend eens zou moeten laten checken... Dat is voor de volgende consultatie!

Het omschrijven van mijn huidprobleem kost me eerlijk gezegd wel wat moeite. Ik weet namelijk niet of mijn acné hormonaal gebonden is, veroorzaakt wordt door die verdomde maskers of ik gewoon een pechhuid heb. Ik typ dan maar wat ik in de spiegel zie: last van acné onderaan mijn gezicht, lichtbruine vlekjes door ontstekingen en vooral een oneffen huid. Ik besluit ook meteen de producten neer te pennen die momenteel tot mijn skincareroutine behoren: een cleanser, een toner, een crème specifiek voor puistjes en een budgetproof zonnecrème. Dat anti-agingserum dat ik elke ochtend paniekerig op mijn fronsrimpel smeer, laat ik maar achterwegen. Ik voeg vervolgens nog drie close-upfoto’s toe: twee van de probleemzones, eentje van mijn volledige gelaat. Zenuwachtig dien ik mijn dossier in.

Mascne

Geduld is niet mijn sterkste punt. Bestel ik online een nieuwe jurk dan zit ik erop te wachten als een hond op zijn baasje aan het einde van een lange werkdag. Exclusief het kwispelen dan. Wanneer ik plots een e-mail krijg van Skindr, schrik ik me dan ook een bult. Jup, na nog geen twee uur heb ik mijn diagnose én behandelplan in handen. Dr. Rooms bevestigt mijn vermoeden: mascne/acne tarda.

Ze stelt eerst lokale therapie voor, ofte een zalf die anti-inflammatoir werkt en de vetproductie reguleert. Mijn cleanser, crème voor puistjes en SPF waren al een goeie zet en behou ik dus in mijn skincareroutine. De dermatoloog wijst me daarnaast op nog een ander huidprobleem: gesloten comedonen, beter bekend als zwarte puntjes. Om die te bestrijden, schrijft ze me nog een tweede crème voor. De voorschriften daarvoor zet ze simpelweg op mijn identiteitskaart waarmee ik naar de apotheek trek.

Hoewel haar uitleg zeer uitgebreid is en zelfs een alternatief bevat voor mocht de lokale behandeling na een zestal weken nog niet het gewenste resultaat geven, stel ik haar via de chat toch nog een bijvraag. Ik twijfel namelijk al lange tijd over een Hydrafacial of microneedling bij een schoonheidsspecialiste. Aangezien zulke behandelingen niet goedkoop zijn (lees: tussen de 150 en 200 euro) vraag ik of ze soelaas kunnen bieden voor mijn huid. Aanvullend blijken ze zeker geen slecht idee te zijn, maar Dr. Rooms vindt het belangrijker om eerst de juiste routine voor mijn huid te vinden. Zo benadrukt ze bijvoorbeeld dat de zwarte puntjes met zo’n behandelingen niet zullen verdwijnen, met de crèmes wel.

Terwijl ik met mijn nieuwe crèmes huiswaarts stap, voel ik me stom. Stom dat ik nooit de moed had om eerder het deskundig advies van een dermatoloog in te roepen. Stom dat ik lange tijd afspraken heb gecanceld, omdat ‘Ronnie’ en ‘Bert’ maar vrienden op mijn gezicht bleven uitnodigen. Skindr verlaagt wat mij betreft de drempel absoluut om bepaalde bezorgdheden te laten checken. Ook het feit dat je binnen de 48 uur (in mijn geval zelfs sneller) geholpen wordt, is een waar pluspunt. Oké, je consult wordt momenteel nog niet terugbetaald door de mutualiteit, maar met een kostprijs die schommelt tussen de 28 en 59 euro, is dat (voor mij) geen struikelblok.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '