De helft (!) van de Vlamingen heeft wekelijks moeilijkheden met in slaap te vallen.
AHA: dit zijn de meest voorkomende redenen waarom we moeilijk in slaap vallen
We maakten het allemaal weleens mee, de ene al wat vaker dan de andere: je ligt op tijd in bed, voelt je ook hartstikke moe, maar het lukt je maar niet om de slaap te vatten. Soms is het overduidelijk waarom je urenlang wakker ligt, maar af en toe kan je er maar geen uitleg bij verzinnen.
Uit een recent onderzoek naar de slaapgewoontes van de Vlaming door slaapsystemenfabrikant Dorsoo blijkt dat de helft (!) van de Vlamingen tussen de 18 en de 70 jaar wekelijks moeilijkheden heeft met in slaap te vallen, waarvan 12 % zelfs dagelijks. Wat de redenen achter die slapeloosheid zijn? Ook dat blijkt uit de enquête.
Mentaal én fysiek
Maar liefst een vijfde van de ondervraagden doet er meer dan een uur tot twee uur over om in slaap te vallen. Dat is wel erg lang, vooral als je weet dat het voornamelijk mentale klachten zijn die ons zo wakker houden – voor zo’n 67 % van de respondenten. Piekeren, zich zorgen maken, emotionele gevoelens en werkstress zijn daarbij de meest voorkomende belemmeringen. Je kan je dus al voorstellen wat zo’n stress doet met ons brein én ons lichaam.
Want ook fysieke ongemakken beletten ons om vlot in slaap te vallen. Rug-, nek- en schouderpijn of een medische aandoening houdt meer dan een kwart van de Vlamingen wakker. Ook te warm of te koud hebben, onregelmatige bedtijden of omgevingsgeluiden – denk maar aan een snurkende partner – worden aangehaald als redenen waarom men zo lang wakker ligt.
Te weinig slapen
Daarbovenop wordt zo’n 28 % van de Vlamingen ‘s nachts ook minstens één keer wakker én blijft meer dan de helft dan langer dan een kwartier op. Dat gebeurt dan vooral omdat men naar het toilet moet, maar een vierde van de ondervraagden schiet ook wakker doordat ze ergens over piekeren of zich zorgen maken.
Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat maar liefst de helft van de Vlamingen vindt dat ze te weinig slapen doorheen de week. Met deze 11 tips van de slaapcoach om sneller in slaap te vallen, kan jij je nachtrust misschien wat verbeteren.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier