Volgens Erik Franck is holderdebolder stoppen met je job en in het buitenland een B&B openen meestal niet de oplossing voor een burn-on. ‘Door je huidige situatie achter te laten, verander je je mindset niet, maar vermijd je gewoon het probleem. Hoewel verandering van spijs doet eten en er niets mis is met eens van job te veranderen, is het belangrijk dat je eerst je manier van functioneren aanpakt.’ En dat doe je zo:
Stap 1: monitor je energieniveau
Stel jezelf een paar keer per dag de volgende vragen:
- Wat ben ik op dit moment aan het doen en hoe voel ik me daarbij?
Als je een beter zicht krijgt op wat jij doet op een dag en wat dat met je gevoel, je gemoed en je energieniveau doet, krijg je zicht op wat je stressweerbaarheid aantast en wat het net sterker maakt.
Stap 2: creëer meer zelfbewustzijn
Stel jezelf vervolgens de vragen:
- Waarom doe ik wat ik doe?
- Wat is voor mij belangrijk in het leven?
- Waar krijg ik energie van en wat kost mij energie?
- In welke mate zet ik er nu op in?
Ga dat na voor de verschillende domeinen in je leven, zoals je liefdesrelatie, je werk, je vrije tijd, je gezinsleven, je gezondheid…
Stap 3: accepteer wat je niet kan veranderen en verander wat je niet kan accepteren
Dankzij stap één en twee weet jij op welke zaken je meer zou moeten inzetten en op welke net minder. Dé manier om meer grip te krijgen op je stressweerbaarheid is dat ook te doen. Want: als je niets verandert, verandert er niets.
Die veranderingen hoeven niet groot te zijn om impact te hebben. Je hoeft niet met je job te stoppen om acht uur per dag te mediteren, maar je kan wel beslissen om geen mails meer te lezen voor of na de uren en in de plaats een kwartiertje te gaan wandelen. Ga na wat de kleine veranderingen zijn die jij nu al kan doen om meer balans te vinden.
Stap 4: zet in op actieve recuperatie
Er zijn ook een paar dingen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze goed zijn voor iedereen. Zo is het cruciaal om een periode van grote inspanning steeds te counteren met een periode van recuperatie. Onderzoek toont aan dat wandelen de beste vorm van actieve recuperatie is. Het is dé manier om het stresshormoon cortisol in je lichaam af te breken. Begin met tien minuutjes per dag en bouw op. Doe je dat in de natuur en rond water, dan is het effect eens zo groot.
Ook praten en sociaal contact blijft essentieel, ook als je het gevoel hebt dat je het liefst onder een steen wil kruipen. Al werkt dat alleen als je connecteert met mensen bij wie jij je goed voelt, en dus niet die toxic vriend(in) die jouw energie opvreet.
Ben je een fervent sporter? Dan is het goed om te blijven sporten in stressy periodes, behalve als je batterij in het rood zit en je in de fase uitputting zit. Dan ben je meer gebaat met een dagelijkse wandeling, idealiter in het gezelschap van een geliefde.
Stap 5: stel orde op zaken
Hoe meer van die kleine veranderingen je doet, hoe makkelijker het wordt om je leven te herorganiseren. Er is niks mis met inspanningen doen, als die maar gecompenseerd worden met recuperatie. Daarom raad ik je tot slot een beter time- en aandachtsmanagement aan. Ga – eventueel onder begeleiding – aan de slag met de zaken die je hebt ontdekt over jezelf en je leven en laad die batterij weer op!
In zijn boek ‘Als je niets verandert, verandert er niets’ helpt prof. dr. Erik Franck je om evenwichtiger en gelukkiger in het leven te staan – € 22,99 – Borgerhoff & Lamberigts.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier