Tussen relaties, fuckbuddy's, friends with benefits en situationships, is die laatste nog het verwarrendst.
7 tekenen dat je een in een ‘situationship’ beland bent
Wie dacht dat een relatie zo simpel is als wel of niet een koppel zijn, is er jammer genoeg al lang aan voor de moeite. Tegenwoordig moeten singles navigeren tussen relaties, fuckbuddy’s, friendzones, friends with benefits en situationships. Die laatste is misschien nog de verwarrendste van allemaal en dit is hoe je hem herkent.
Niet-verbindende relaties zijn ondertussen zo gewoon, dat het lijkt alsof er elke dag een nieuwe Urban Dictionary-term voor wordt bedacht. Eerst, was er de ‘booty call’, daarna ‘friends with benefits’ en nu de ‘situationship’.
‘Een situationship is een romantische regeling die bestaat voor of zonder een DTR-gesprek (lees: define the relationship)‘, legt relatietherapeut Saba Harouni Lurie uit aan Women’s Health. Simpelweg wil dat dus zeggen dat jullie je gedragen als een koppel, maar nog niet hebben uitgesproken dat jullie een relatie hebben of dat misschien wel nooit zullen krijgen. Van een verwarrende situatie gesproken!
Hoe weet je dan precies of jij en je ‘wederhelft’ in een situationship zitten? Ook daar heeft de relatietherapeut een antwoord op. Voor deze zeven tekenen moet je opletten.
Geen mijlpalen
Naarmate je relatie met iemand vordert, komen er een paar mijlpalen op jullie pad. Denk maar aan de familie en vrienden ontmoeten, een feestdag samen spenderen of voor het eerst ‘ik hou van je zeggen’. Als de relatie in tijd langer duurt, maar je geen enkele mijlpaal tegenkomt, mag je dat zeker als een red flag zien.
Je maakt geen deel uit van zijn/haar leven
Als je een relatie met iemand aangaat, word je haast automatisch deel van zijn/haar leven. Je leert al snel de naam van de favoriete barista van je liefje kennen, spendeert tijd met de schoonouders en ontmoet de collega’s. Kortom: je brengt tijd door met wie hij/zij het liefste heeft. In een situationship ligt dat helemaal anders: geen etentjes met de schoonouders en al zeker geen avondjes uit met de vrienden. Jouw band met hem/haar lijkt een leven apart te zijn.
Geen echte dates
Een deel van het datingproces is elkaar ‘het hof maken’. Samen romantisch gaan dineren, tegen elkaar aankruipen in de cinema of een namiddagje rondslenteren in een museum... Als jouw datingpartner dit soort dingen wel met vrienden doet en met jou enkel occasioneel eens op de zetel (of in bed) hangt, zit je met een situationship.
Toekomst, wat is dat?
Een normaal onderdeel van een relatie is het plannen van de toekomst, of dat nu een nieuw restaurant uitproberen is komend weekend, of een reis over een paar maanden. Bij een situationship ligt dat natuurlijk helemaal anders, veel verder dan binnen een paar uur plan je niet. Zelfs 24 uur op voorhand lijkt al een opgave.
Geen bewijs
Het klinkt natuurlijk een beetje creepy om ‘bewijs’ te willen dat je samen bent, maar het is niet zo stalkerig als je zou denken. Een kenmerk van een situationship is namelijk dat er nergens ook maar een spoor van jou in zijn of haar leven te vinden is. Zij het online of in het echt. De ouders weten niet van je bestaan en soms zelf de vrienden niet, en op Instagram mag al zeker geen foto van jou verschijnen.
Feestdagen zijn uit den boze
Als je al een tijdje aan het daten bent met iemand en jullie veel tijd samen spenderen, maar je nog steeds op elke feestdag alleen aan tafel zit, mag er een belletje gaan rinkelen. Als hij/zij liever niet bij je wil zijn op deze dagen, is dat meestal niet het teken van een echte relatie.
Waar blijft die DTR?
Laten we even teruggaan naar wat een situationship maakt of kraakt: het DTR-gesprek. Defining the relationship, of simpelweg aan elkaar vertellen wat je verwacht van jullie band, kan al het verschil maken. Blijft dat gesprek uit, of is een van jullie twee het aan het ontwijken? Dan kan je 100 % zeker zijn dat je, jammer genoeg, vast zit in een situationship.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier