‘Geniet van je harde werk en je succes, ook al zorgt dat voor negatieve reacties. Happiness is an inside job.’
Met deze tips van Anastasya Chernook ga je in 10 stappen naar meer zelfvertrouwen
Contentcreator Anastasya Chernook kwam op jonge leeftijd naar België en leefde jaren in armoede. Toch slaagde ze erin om haar dromen waar te maken en ontdekte ze hoe ze gewoon zichzelf kan zijn. Met haar cursus School of Confidence leert ze anderen om hetzelfde te doen. Ze stelde voor ons een tienstappenplan op waarmee jij ook de allerbeste versie van jezelf kan worden. Dit zijn tips voor meer zelfvertrouwen!
Zoek uit wat je ‘waarom’ is.
Wat je ook wil bereiken in het leven: weet waarom je dat wil. Wat is jouw motivatie en wil je het vanuit je hart of je ego? Zo haak je minder snel af en kan je beter omgaan met tegenslagen. Vind je dat moeilijk? Hier zijn twee manieren:
1. Ikigai: een Japanse techniek waarbij je een diagram tekent om zo jouw Ikigai ofte levensdoel te vinden.
2. De purpose formula: je zoekt uit wanneer jij je echt gelukkig hebt gevoeld en maakt daarvan een formule als in: mensen + jouw gelukkige kernherinnering + een adjectief. In Anastasya’s geval is dat bijvoorbeeld: ‘Mensen helpen inzien dat ze zich moeten focussen op hun eigen wereld en geluk.’
Benoem je beperkende gedachten.
Ga kijken naar wat er je allemaal tegenhoudt. Welke negatieve gedachten of beperkende overtuigingen staan je doel in de weg? Benoem ze, schrijf ze op en vorm ze om tot iets positiefs. Ga ook na welke externe factoren je tegenhouden, zoals mensen of je job. Daarna ga je op zoek naar oplossingen.
Keep yourself in check.
Wees streng voor jezelf en focus op je sterktes, niet op je zwaktes. Spreek daarom ook niet negatief over jezelf. Ook niet als je iemand anders een compliment geeft, als in ‘jij kan dat zoveel beter’. Zo haal je jezelf naar beneden. Zwakke momenten kunnen, maar zorg ervoor dat je leven niet één groot zwak moment wordt. Je verdient beter, dus vertrek ook vanuit dat principe.
Doe alsof je een sportteam bent.
Geen enkel sportteam supportert voor een ander team, dus doe dat zelf ook niet. Jij bent je eigen ploeg, trainer én supporter. Gedraag je daar ook naar.
Zie jezelf als een bedrijf.
Je bent misschien één persoon, maar ook jij hebt je emoties, gebreken, angsten… Zie jezelf daarom als een bedrijf, waarbij je de persoon lostrekt van de producten en diensten die je aanbiedt. Zo kan je jezelf én je werk veel makkelijker naar waarde schatten, bijvoorbeeld als je een prijs moet vaststellen voor een product of een dienst die jij levert.
Stap af van de slachtofferrol.
Er zullen altijd mensen zijn die meer privileges hebben. Erken dat je gewoon je stoute schoenen moet aantrekken, bijvoorbeeld op vlak van de loonkloof. Zoek desnoods voorbeelden van mensen die slechter af waren dan jij en toch iets bereikt hebben.
Fake it till you make it.
Deze stap kan je pas invoeren als je de andere stappen hebt doorlopen. Dan pas is het zinvol om te doen alsof je zelfverzekerd bent. Een goed voorbeeld zijn de leidinggevenden in grote bedrijven. Vaak zijn die niet de beste kandidaten, maar hebben ze toch de job omdat ze zo zelfverzekerd zijn.
Geniet van wat je hebt, ook al zijn er haters.
Er zullen altijd haters zijn, maar onthou dat haat niets doet. Ik heb mij erbij neergelegd dat ik niet honderd procent van mijn leven kan genieten en iedereen tegelijk een goed gevoel kan geven. Geniet dus van je harde werk en je succes, ook al zorgt dat voor negatieve reacties. Happiness is an inside job.
Neem geen advies aan van losers, #sorrynotsorry
Je kan advies krijgen en/of vragen, maar wees je bewust van wie je advies aanneemt. Is de persoon die jou raad geeft zelf competent? Weet die waarover die spreekt of spreekt die louter vanuit ego en/of gevoel? Dat onderscheid is heel belangrijk. Het is belangrijk om mensen in je omgeving te hebben die er zijn voor advies, maar besef wel dat niemand jou zo goed kent als jij zelf.
Hou je beide benen op de grond.
Last but not least: volg het vorige advies ook niet té extreem op. Zoek wel één à twee mensen die jou echt kennen en die jij écht vertrouwt om op de juiste momenten eerlijk met je te zijn en een realitycheck te geven. Zo blijf je met je beide beentjes op de grond. Omring je ook niet alleen met jaknikkers. Je ziet het vaak bij bekende mensen. Niemand in hun omgeving durft nog eerlijk tegen hen te zijn, waardoor er blind spots ontstaan en ze fouten maken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier