Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

We vroegen het aan een deskundige in de toxicologie.

Weet wat je smeert: wat zijn parabenen en sulfaten en moeten we ze echt vermijden?

We worden steeds vaker gewaarschuwd voor de gevaren van bepaalde ingrediënten in cosmetica. Je vindt het ene na het andere product met de boodschap ‘geformuleerd zonder parabenen en sulfaten’. Maar wat zijn parabenen en sulfaten eigenlijk? En moeten we ze echt vermijden? We vroegen het aan een deskundige in de toxicologie.

Parabenen en ftalaten


Parabenen zijn bewaarmiddelen die vaak voorkomen in crèmes, maar ook in voeding en geneesmiddelen. Ftalaten zijn weekmakers die je terugvindt in onder andere plastics. Sommige komen ook voor in cosmetica, waaronder nagellak. Van bepaalde types parabenen en ftalaten wordt vermoed dat ze hormoonverstorend werken in ons lichaam. Gelukkig zijn de stoffen die mogelijk schadelijk zijn of waarvan niet voldoende informatie is, simpelweg verboden in de EU. Dat bevestigt Vera Rogiers, emeritus professor verbonden aan de dienst toxicologie en dermacosmetologie van VUB: ‘Er wordt momenteel een lijst van mogelijke hormoonverstoorders onderzocht door de SCCS (Scientific Committee On Consumer Safety), dus de zaak krijgt al de nodige aandacht in Europa.’

‘Over parabenen en ftalaten wordt in de volksmond gezegd dat ze ronduit slecht zijn, maar dat is niet zo. Het zijn groepen van stoffen waarvan je iedere component afzonderlijk moet bekijken, want ze hebben allemaal andere eigenschappen.’ Vind je in de winkel dus toch nog een product waarin een ingrediënt zit dat eindigt op –parabeen of –ftalaat, dan wil dat zeggen dat die specifieke stof veilig is verklaard of dat ze op de lijst staat van te onderzoeken stoffen.

Sulfaten


Voor sulfaten geldt eigenlijk hetzelfde als voor parabenen: het is een groep stoffen waarvan niet ieder type per definitie ‘slecht’ is. Sulfaten zijn oppervlakte-actieve stoffen die ervoor zorgen dat een product schuimt op de huid. Je vindt ze dus vaak terug in shampoo, douchegel en reinigingsgel. Het nadeel is dat ze de natuurlijke vetten op je huid oplossen, wat je huid droger maakt. Van sodium lauryl sulfaat wordt vermoed dat het kankerverwekkend is, maar ook dat is niet wetenschappelijk bewezen.

De stof kan je huid wel irriteren en wordt daarom – gelukkig – minder of in een lagere concentratie gebruikt in cosmetica. Een ander type, sodium laureth sulfaat, spot je wel nog vaak in de ingrediëntenlijst van onder andere shampoo, maar is gelukkig minder irriterend. Heb je een extreem droog of gevoelig velletje, dan kan je beter af zijn door deze ingrediënten te vermijden

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '