Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
hoeveel zonnecreme

Na een dagje op het strand zou je in je eentje bijna een volledig flesje zonnecrème moeten hebben opgebruikt.

Dit is hoeveel zonnecrème je moet smeren (en het is veel meer dan je denkt)



Om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking van je zonnecrème staat, moet je genoeg smeren. Wij gingen na hoeveel crème je eigenlijk moet aanbrengen en dat blijkt veel meer te zijn dan we meestal gebruiken.

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen maar 25 tot 50% van de aanbevolen hoeveelheid zonnecrème aanbrengen. Je moet niet alleen regelmatig – om de twee uur – opnieuw zonnecrème aanbrengen, maar ook een voldoende dikke laag smeren om effectief de beschermingsfactor te bereiken die op de verpakking staat.

Wat betekent SPF ook weer precies? Dat leggen we je hier uit.

Hoeveel is genoeg?

Je kan dus wel SPF50 smeren, zolang je niet de aanbevolen hoeveelheid smeert, ben je eigenlijk minder goed beschermd dan je denkt. Je zou eigenlijk twee milligram zonnecrème moeten aanbrengen per vierkante centimeter, zeggen experten. Concreet wil dat zeggen dat de gemiddelde mens een shotglas (van 40ml) vol zonnecrème zou moeten aanbrengen over het volledige lichaam. En dat om de twee uur.

Als je dus van ‘s morgens tot ‘s avonds op het strand of aan het zwembad zit, zou je eigenlijk op je eentje bijna een volledige fles zonnecrème van 200ml moeten hebben opgebruikt. Al raden we het uiteraard af om zo lang in de zon te blijven zitten. Hou er ook rekening mee dat je met een spray of mist minder product aanbrengt en dus flink wat zal moeten sprayen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen.

  • Eén theelepel voor je gezicht, hals en décolleté
  • Eén theelepel per arm (inclusief je hand)
  • Twee theelepels per been (inclusief je voet)
  • Twee theelepels voor je borst en buik
  • Twee theelepels voor je rug en schouders

Let wel, dit zijn de gemiddelde aanbevelingen. In verhouding tot hoe groot je bent en hoeveel oppervlakte huid je hebt, wordt het meer of minder. Het maakt trouwens niet uit of je een dure of een goedkope zonnecrème gebruikt: na twee uur is je de zonnefilter gewoon uitgewerkt. Ook als je de hele tijd braaf onder je parasol blijft zitten.

(Niet zo) waterproof

Duik je even het zwembad of de zee in? Dan moet je sowieso opnieuw smeren. Waterproof zonnecrèmes bestaan eigenlijk niet. Wat je wél ziet op de verpakking is “waterresistent” – dat betekent dat de crème iets beter blijft zitten als je nat wordt. Maar de kans is klein dat de beschermlaag er nog mooi gelijkmatig op zit. Daarom kan je beter op safe spelen en na elke zwembeurt opnieuw smeren, rijkelijk en gelijkmatig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '