Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
budget
© Lala Azizli via Unsplash+

Vraag jij je soms af waar je geld naartoe gaat?

AHA: deze budgetmethode wil je proberen als je je geldzaken op orde wil krijgen

Dewy De Leeneer

Budgetteren: het klinkt zo simpel, maar waarom voelt het dan vaak als een onmogelijke opdracht? De ene maand ben je een financiële held, de volgende maand vraag je je af waar al je geld naartoe is gevlogen. Klinkt herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je budgetplan in te ruilen voor een uitgavenplan.

Een budget en een uitgavenplan lijken op het eerste gezicht hetzelfde: ze houden allebei bij wat er binnenkomt en buitengaat. Het grote verschil zit ‘m echter in de mindset. Een klassiek budget voelt vaak als een strak keurslijf waarin elke euro netjes wordt toegewezen aan een categorie. Een uitgavenplan draait daarentegen om flexibiliteit en afstemming op jouw persoonlijke waarden. In plaats van je aan het eind van de maand af te vragen of je ‘te veel’ hebt uitgegeven, stel je jezelf liever de vraag: ‘Heb ik mijn geld uitgegeven op een manier die past bij wat ík belangrijk vind?’

Uitgavenplan to the rescue

Voor wie is een uitgavenplan dan ideaal? Als het woord ‘budget’ alleen al een zucht van frustratie bij je oproept, dan is een uitgavenplan waarschijnlijk iets voor jou. Het daagt de traditionele manier van denken over geld uit en helpt je om je financiële aanpak opnieuw te definiëren.

Deze methode is vooral handig voor mensen die graag ervaringen verkiezen boven materiële spullen. Denk maar aan Gen Z, die volgens studies veel meer uitgeeft aan ervaringen zoals concerten, reizen en uitstapjes dan vorige generaties. Maar een uitgavenplan is niet alleen voor hen – het kan een bevrijding zijn voor iedereen die zich ooit ‘slecht met geld’ heeft gevoeld en daardoor hun financiën liever negeert dan structureert.

Hoe maak je zo’n uitgavenplan?

Bepaal wat belangrijk is.

Voor je met cijfertjes begint, is het belangrijk om te bepalen wat écht belangrijk is voor jou. Wat maakt je gelukkig? Waar wil je je geld aan uitgeven? Dit kan gaan van basisbehoeften zoals wonen en eten tot dingen die je leven verrijken, zoals uitjes met vrienden of je favoriete sport.

Analyseer je uitgaven.

Log in op je bankapp en neem je transacties onder de loep. Waar gaat je geld naartoe? Wat past bij je waarden, en wat niet?

Zet je geld in waar het telt.

Nu je weet wat je belangrijk vindt, kan je je uitgaven beter afstemmen op je prioriteiten. Misschien wil je minder uitgeven aan online shopping en dat geld gebruiken voor weekendtripjes? Of ontdek je dat je evengoed met vrienden kan afspreken voor een koffietje thuis in plaats van elke week op restaurant te gaan.

Hou overzicht.

Of je nu een app, een notitieboekje of een Excel-sheet gebruikt: maakt niet uit, zolang je een systeem hebt dat bij jou past. Noteer je inkomsten, vaste kosten en het bedrag dat je per maand wil besteden aan je prioriteiten.

Blijf bijsturen.

Plan een vast moment per week of maand om je financiën te checken. Ging alles zoals gepland? Moet je ergens bijsturen? Je uitgavenplan mag flexibel zijn – het leven is dat ook!

De grootste troef van een uitgavenplan? Het geeft je grip op je financiën zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf dingen moet ontzeggen. In plaats van streng op je budget te letten en bij elke aankoop een schuldgevoel te krijgen, leer je bewust omgaan met je geld. Hierdoor hou je niet alleen je financiën op orde, maar zorg je er ook voor dat je geld besteedt aan dingen die je écht gelukkig maken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '