![budgetplanner](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w962/h503/f40.84,41.72/7016137/geld-geteld-1-jpg.jpg)
Redactrice Dewy zoekt in de nieuwe budgetreeks ‘Geld geteld’ uit waar haar geld naartoe gaat.
‘Naast mijn vaste lasten spendeerde ik in januari € 1795 – een bedrag waar ik echt van schrok’
Ik ben een geldchaoot, een onbewuste big spender en heb soms het gevoel dat mijn geld gewoon verdwijnt. Ik wil beter leren sparen, begrijpen waar mijn geld naartoe gaat en EINDELIJK eens het gevoel hebben dat ik mijn financiën onder controle heb. Maar hoe begin ik daaraan? Ik deel het stap voor stap met jullie in de nieuwe budgetreeks ‘Geld geteld’.
Van geldchaoot naar budget queen? Hoe begin je daaraan… De eerste stap was een maand lang al mijn inkomsten en uitgaven noteren in de Budgetplanner van Kristel Verbeke. Vanaf 1 januari 2025 noteerde ik dus elke euro die van mijn rekening ging. Spoiler alert: ik was er even niet goed van.
Budgetplanner
Om een duidelijk zicht te krijgen op mijn financiën, splitste de Budgetplanner van Kristel mijn uitgaven op in vaste en flexibele kosten. Ik noteerde elke euro en gewapend met een arsenaal aan fluostiften, categoriseerde ik al mijn uitgaven: van boodschappen over huisdieren tot vervoer.
Daarna kon ik alles optellen en kreeg ik een duidelijk overzicht van mijn maanduitgaven. Mijn vaste lasten bedragen in totaal 996,13 euro. Dit omvat de helft van onze huur (de andere helft betaalt mijn partner), Luminus, Telenet, mijn autolening én –verzekering, mijn fitnessabonnement en de opslagruimte voor mijn gsm.
Nog zo’n opvallend cijfer: bijna 600 euro ging naar mijn deel van de boodschappen (de andere helft betaalt mijn vriend) en vooral uit eten gaan! Dat is écht veel en iets waar ik in de toekomst serieus op wil besparen.
Mijn flexibele lasten in januari bedroegen maar liefst 1795,73 euro – een bedrag waar ik echt van schrok. MAAR, er zitten een paar uitzonderlijke kosten bij:
- 267 euro voor een reis naar Firenze in april (verblijf en vlucht).
- Bijna 400 euro aan cadeaus, omdat er veel belangrijke mensen in mijn omgeving jarig waren én ik nog wat openstaande kerstcadeaus moest betalen .
- 270 euro aan kosten voor mijn kat, die geopereerd werd en waarvoor we meerdere keren naar de dierenarts moesten.
Deze kosten horen er normaal niet bij, maar ik hoor je al zeggen: ‘excuses, excuses’! Ik ben ontzettend benieuwd of februari er heel anders uit zal zien.
Nog zo’n opvallend cijfer: bijna 600 euro ging naar boodschappen en uit eten gaan, wat écht veel is en iets waar ik in de toekomst serieus op wil besparen.
No-spend days
Om mezelf nog een extra reality check te geven, gebruikte ik een kalender om mijn uitgaven bij te houden. Groene dagen voor no-spend days, rood voor dagen waarop ik geld uitgaf. Het resultaat? Mijn kalender was overwegend rood. Bijna elke dag gaf ik geld uit, ik hield het maar op 9 no-spend days. Of het nu een drankje uit de automaat was op het werk, een cadeautje voor mijn lief of een ‘kleine’ boodschap in de winkel.
Door mijn uitgaven zo visueel bij te houden, werd pijnlijk duidelijk hoe achteloos ik soms met geld omga.
Na deze maand weet ik één ding zeker: inzicht is alles. Door mijn uitgaven zo visueel bij te houden, werd pijnlijk duidelijk hoe achteloos ik soms met geld omga. Maar! Dit was pas de eerste stap. De volgende uitdaging? Meer no-spend days, mijn geldtype ontdekken, een realistisch spaardoel opstellen en tips vragen aan budgetexperten. Want uiteindelijk verdien ik vooral financiële rust – en dát wordt mijn nieuwe focus.
Blijf me volgen in deze reeks, waarin ik stap voor stap mijn geldzaken op orde krijg. Mijn doel? Budgetteren, besparen en (hopelijk) slimmer omgaan met geld – zonder dat het saai of onmogelijk wordt én mijn inzichten met jullie delen zodat jullie er tips en inspiratie kunnen uithalen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier