Budgetcoach Sarah Zwaenepoel leert je hoe je met de juiste money mindset beter spaart.
‘Iedereen is in principe miljonair tegen zijn 65ste.’ Waarom zijn we het dan niet?
‘Met een gemiddeld inkomen is bijna iedereen theoretisch miljonair tegen de tijd dat ze met pensioen gaan’, stelt budgetcoach Sarah Zwaenepoel. Simpel rekenwerk: wie een netto-inkomen van € 2.000 per maand heeft en fulltime werkt tot z’n pensioen, verdient tegen die tijd ruim een miljoen euro.
Toch voelen velen zich verre van rijk als ze richting pensioenleeftijd gaan. Hoe dat komt? Vaak zit de reden in het niet bewust (genoeg) uitgeven van je geld. Denk aan dagelijkse koffies, abonnementen en impulsieve aankopen. Je merkt het amper, maar aan het einde van je werkende leven zie je het effect: een huis vol spullen en een lege spaarrekening.
Bewust stilstaan bij je uitgaven is daarom stap één. Want waar het geld naartoe stroomt, daar heb je vaak meer invloed op dan je denkt. Budgetcoach Sarah Zwaenepoel leert je in haar boek ‘Iedereen miljonair’ hoe je het met de juiste money mindset misschien wél haalt.
Money mindset
Welke money mindset is dan de juiste? Volgens budgetcoach Sarah bestaat er niet iets als ‘dé perfecte’ money mindset. ‘Het is veel belangrijker dat je bewuste keuzes maakt. Het gaat erom dat je, zonder oordeel over goed of slecht, kijkt of jouw manier van uitgeven werkt voor jou.’
Dat kan door jezelf verschillende vragen te stellen. Sarah somt er een aantal belangrijke op:
- Heb ik een noodfonds? Waarom wel/niet? Als ik het antwoord niet leuk vind, welke stappen ga ik dan zetten om hier verandering in te brengen?
- Heb ik op het einde van de maand een idee waar mijn geld naartoe is gegaan?
- Verdien ik wat ik waard ben? Waarom wel/niet?
- Heb ik zelfvertrouwen als het op geld aankomt? Durf ik vragen stellen, ga ik op zoek naar antwoorden als ik iets niet weet? Als ik merk dat ik niet genoeg zelfvertrouwen heb, wat kan ik hier dan aan doen?
Hoe begin je daar nu aan?
First things first: eerst wil je je afvragen wat je financieel eigenlijk wil bereiken. Hoe ziet jouw rijkdom eruit? Voor de ene is dat een huis kunnen afbetalen, terwijl andere mensen meer belang hechten aan mooie reizen maken. Sommigen zouden dan weer écht gelukkig worden van een dag minder in de week te moeten werken of willen sparen voor een groot trouwfeest.
Door je doelen voor ogen te hebben , denk je veel bewuster na over je (impuls)aankopen. Budgetcoach Sarah Zwaenepoel: ‘Is het voor jou belangrijker om een broodje te kopen omdat je geen zin heb om ’s ochtends je boterhammen te smeren? Of steek je die vijf euro liever in de spaarpot voor jouw grote spaardoel? Dat is de eerste stap naar een meer positieve money mindset.’
Budgetoverzicht
De budgetcoach raadt, om die stap makkelijker te maken, aan om een maand lang strikt bij te houden waar je geld naartoe gaat. ‘Een budgetoverzicht is een afbeelding, een snapshot van je huidige financiële situatie. Hoeveel geld verdien ik, hoeveel geef ik uit en vooral: waar geef ik het aan uit?’
Vaak gaat er verbazingwekkend veel naar kleine, dagelijkse uitgaven: van een broodje tot een streamingabonnement dat je amper gebruikt. Zo’n budgetoverzicht is een realitycheck en dé basis om bewuste keuzes te maken.
Doelrekeningen
Met een gedetailleerd budgetoverzicht en concrete spaardoelen, kan je als volgende stap een (of meerdere) aparte doelrekening(en) openen. Budgetcoach Sarah zweert bij deze manier van sparen: ‘Dit werkt anders dan alles op één grote spaarrekening gooien, waar je soms vergeet welk bedrag waarvoor bedoeld is. Wil je sparen voor je pensioen, een reis of een financiële buffer? Zet het gewenste bedrag maandelijks direct op de juiste doelrekening. Op die manier komt elke euro echt ten goede aan een specifiek doel en ben je minder geneigd om het aan iets anders uit te geven.’
Besparingstips van de experte
Wat je nog kan doen om aan een financieel vrijer leven te werken? Sarahs besparingstips komen in de vorm van vijf krachtige vragen die je jezelf wil stellen om dagelijks bewuster om te gaan met je geld.
- Wat wil ik echt bereiken met mijn geld? Welke aankopen zijn voor mij waardevol en welke niet?
- Kom ik met deze uitgave dichter bij mijn doel? Misschien voelt het goed om iets te kopen, maar draagt het ook echt bij aan mijn welzijn?
- Kan ik dit lenen, huren of gewoon laten? Is er een alternatief voor deze aankoop?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het wél kan betalen? Door ergens anders te besparen, bijvoorbeeld?
- Zou ik dit over drie dagen nog steeds willen? Laat ik het eerst even bezinken? Misschien heb ik het dan toch niet nodig?
Geen perfecte manier
Tot slot wil budgetcoach Sarah Zwaenepoel benadrukken dat je niet moet kijken naar wat anderen doen of denken. Iedereen heeft z’n eigen weg en prioriteiten en wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te gelden. ‘Sta open voor advies, maar volg vooral je eigen koers. Geld goed inzetten, is geen kwestie van puur sparen of beleggen, maar van keuzes maken die voor jou zinvol zijn. Zo word je, beetje bij beetje, de regisseur van je eigen financiën – en wie weet ook die miljonair in wording.’
‘Iedereen miljonair’ van Sarah Zwaenepoel bestel je hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier