Doom spending is dé nieuwe herkenbare geldtrend!
Sparen is moeilijk, het leven is duur. Waarom dan niet alles uitgeven?
TikTok loopt over van de budgettips, maar is ook dé place to be om herkenbare geldtrends op te spotten. Doom spending is er daar eentje van en de gedachtegang achter deze trend lijkt simpel: het leven is zó duur en grote spaardoelen liggen buiten bereik. Dus als we toch niet kunnen sparen, waarom dan niet gewoon alles uitgeven?
De gedachte achter doom spending zou je idealiter een zorgeloze levensstijl kunnen geven, maar zo simpel is het jammer genoeg niet. De geldtrend kan namelijk al snel zorgen voor schuldgevoelens en financiële problemen.
Doom spending
Doom spending is een term die verwijst naar impulsieve en vaak onnodige uitgaven die worden gedreven door emoties als woede, verveling of stress. Het is een geldtrend die vooral jongeren aantrekt omdat het hen even een opkikkertje geeft – maar dat gevoel is vaak van korte duur.
Spaarexperte Eline Costermans van Argenta legt uit dat doom spending vaak voorkomt bij mensen die zichzelf moeilijk grote spaardoelen zien behalen. ‘Veel jongeren vinden sparen simpelweg onmogelijk en kiezen er daarom voor hun geld snel uit te geven, om zo even dat geluksgevoel te ervaren’, legt de experte uit.
Compensatiegedrag
‘Maar doom spending is een slecht idee omdat het vaak leidt tot onnodige uitgaven die je financieel in de problemen kunnen brengen. In plaats van te sparen voor belangrijke zaken of toekomstige noodsituaties, geef je geld uit voor een momentje van geluk. Maar op lange termijn zorgt het juist voor meer stress en zorgen.’
74 % van de jongeren in België voelt zich schuldig na een onnodige uitgave.
Zo blijkt uit een geldonderzoek door Argenta dat 74 % van de jongeren in België zich schuldig voelt na een onnodige uitgave. ‘Zij proberen hun financiële gedrag achteraf dan goed te maken’, verduidelijkt de spaarexperte. ‘Dat compensatiegedrag valt te lezen uit het spaarpatroon van jongeren. Denk maar aan een plotselinge toename in spaargedrag, wanneer ze na veel uit te geven toch kiezen voor een strakke budgettering, maar ook aan jongeren die hun spullen opeens willen verkopen of mensen die meer dan anders hun bankafschriften of saldo checken.’
Waarom doom spenden?
Social media spelen een enorme rol in deze geldtrend. Op TikTok en Instagram delen jongeren openlijk hun uitgaven en impulsieve aankopen, waardoor doom spending alsmaar meer de normale gang van zaken lijkt en zelfs iets wordt om trots op te zijn.
En toch zitten veel jongeren vast in een patroon van impulsief geld uitgeven om zich erna tóch schuldig te voelen. Uit het geldonderzoek door Argenta blijkt zo ook dat maar liefst 36,5 % van de jongeren denkt te veel uit te geven in verhouding tot hun inkomsten, terwijl 23 % toegeeft dat ze vaak zonder nadenken geld uitgeven.
36,5 % van de jongeren denkt te veel uit te geven in verhouding tot hun inkomsten. 23 % geeft toe dat ze vaak zonder nadenken geld uitgeven.
Financiële planning is daarbij voor velen ook nog eens ingewikkeld of saai. Uit het onderzoek blijkt dat 37,3 % van de jongeren het liefst niet te veel nadenkt over persoonlijke financiën.
Tips van de spaarexperte
Spaarexperte Eline Costermans deelt enkele tips voor jongeren die een beter inzicht willen in hun uitgaven of bewuster willen omgaan met hun geld.
Stel een doel.
Bedenk waar je voor wil sparen: een duidelijk doel helpt je gemotiveerd te blijven. Zet je consistent geld opzij voor een verre reis, een spaarpot voor een woning, of iets anders?
Maak een budget.
Kijk naar wat je inkomsten zijn en wat je maandelijks uitgeeft. Meer inzicht in waar je geld naartoe gaat, zorgt ervoor dat je het bewuster uitgeeft.
Open een spaarrekening.
Dit maakt het makkelijker om geld apart te zetten. Je ziet je spaargeld zo ook groeien zonder het constant uit te geven. Het is namelijk een extra stap om het geld terug naar je zichtrekening over te schrijven.
Zet een vast bedrag per maand opzij.
Zet een vast bedrag per maand opzij en maak hier een doorlopende opdracht van. Doe dit idealiter juist nadat je loon is gestort. Wanneer er minder geld op je zichtrekening staat, ga je bewuster met dit geld omgaan. Het helpt dus om eerst te sparen en dan pas geld uit te geven.
Leer jezelf belonen.
Je kan jezelf af en toe belonen als je een spaardoel bereikt hebt. Zonder meteen al je spaargeld weer uit te geven, natuurlijk.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier