Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Bent Van Looy
© Play4

'Ik leerde om blij te zijn met mezelf, maar langs de andere kant ben ik heel streng voor mezelf.’

Bent Van Looy (47): ‘Goed was voor mij nooit goed genoeg’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Bent Van Looy (47) was een van de tien bekende amateurkoks die in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ de uitdaging aanging om een driekoppige sterrenjury te overtuigen van zijn kookkunsten. ‘Mijn gezin zegt dat ze sinds ik meedeed aan “Masterchef” lekkerder eten’, vertelt de artiest.

‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld en is nu ook te zien in ons Belgenlandje op Play4. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje of beter gezegd handje voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten zal ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest worden. Ben Van Looy viel gisteren helaas af. ‘Ik zei onmiddellijk ja om mee te doen, want het is mijn lievelingsprogramma’, lacht Bent Van Looy.


Dacht je op voorhand dat je ver zou raken?
‘Ik wist totaal niet wat het niveau van de andere kandidaten was. Ik weet als ík kook dat ik het echt met liefde doe en het ernstig neem. Het is een passie, maar ik ben geen kooknerd. Ik heb niet ontelbaar veel verschillende messen en pannen. Ik dacht dus niet per se dat ik zou winnen. Net voor het programma begon, vroeg ik zelfs nog even aan de productie of ik zeker de juiste man voor de job was.’


Wat is jouw sterkte in de keuken?
Ik kan redelijk snel beslissen en ik maak de dingen niet nodeloos ingewikkeld. Dat is zo in alles wat ik doe. Ik ga niet honderdduizend snaredrums proberen voor ik vind hoe het moet klinken. Ik maak een plan en ik blijf daarbij. Dat was in “Masterchef” ook zo en dat hielp wel, want als je in die winkel loopt waar er duizenden ingrediënten op je wachten, zie je anders het bos door de bomen niet meer. Langs de andere kant is dat ook mijn zwakte. Mijn gerechten zijn daardoor misschien soms te simpel en te weinig geraffineerd of uitgebreid.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


Wie beschouwde je als je grootste concurrent in het programma?
‘Ik had daar geen idee van, want iedereen heeft specifieke kwaliteiten. In het begin vroeg je je bij de meesten af wat het zou geven, maar zij slaagden er dan in om je in een andere aflevering helemaal te verrassen. We mochten altijd bij iedereen proeven en ik was enorm onder de indruk.’


Leerde je veel bij?
‘Enorm. Mijn gezin zegt ook dat ze sinds ik meedeed aan “Masterchef” lekkerder eten. Daarvoor deed ik mijn best, maar mijn kennis was veel beperkter. Ik kook ook anders, want ik leerde tijdens de masterclasses enorm veel bij. Dat was, samen met al die leuke nieuwe mensen te leren kennen, het grootste geschenk dat ik dankzij dit programma kreeg. Je hoeft niet te winnen, want je wint sowieso door al die ervaring die je opdoet. Het is een soort opleiding.’

Mijn gezin zegt ook dat ze sinds ik meedeed aan ‘Masterchef’ lekkerder eten. Daarvoor deed ik mijn best, maar mijn kennis was veel beperkter.


Ben jij diegene die kookt thuis?
‘Ja, en ik vind dat niet erg. Ik zweer ook bij verse ingrediënten. Toen we vroeger in Parijs woonden, gingen we veel op restaurant eten. Maar dat veranderde toen we kindjes kregen. We wonen nu op de Kalmthoutse heide en de vader van een van de klasgenootjes van mijn dochter is een bioboer. Hij heeft altijd waanzinnig lekkere en bijzondere groenten.’


Wat is je grootste keukenflater?
‘Toen ik zestien was, zocht ik een vakantiejob. Ze waren in het Patershol in Gent op zoek naar een keukenhulp en ik mocht direct beginnen. Uiteindelijk bleek dat ík de kok moest zijn! Ik moest de hele avond koken, terwijl ik nul ervaring had. Dat was een van de ergste avonden uit mijn leven, want ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ik wil niemand teleurstellen. Gelukkig bracht niemand die avond zijn bord terug. Maar ik belde daarna wel al huilend naar mijn moeder (lacht). Het grappige was dat ik de dag daarna mocht terugkeren en ze zelfs boos waren dat ik opstapte.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Leerden we je op een andere manier kennen dankzij het programma?
‘Dat denk ik wel. Ik deed nog nooit eerder mee aan een realityshow en dat is “Masterchef” eigenlijk wel. Als ik kook, zit ik ook volledig in dat recept, dus ik was helemaal niet bezig met die camera’s.’


Vind je het vreemd om jezelf op tv te zien?
‘Zeker. Net omdat het zo onbewaakte momenten zijn. Koken is iets heel kwetsbaar en ik was totaal niet bezig met hoe ik zou overkomen op beeld.’

Ik leerde om blij te zijn met mezelf, maar langs de andere kant ben ik heel streng voor mezelf en anderen.


Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?
‘Het is een mengeling. Ik leerde om blij te zijn met mezelf, maar langs de andere kant ben ik heel streng voor mezelf en anderen.


Vanwaar komt dat?
‘Ik heb dat altijd al gehad. Vanaf ik op mijn achtste wist dat ik ging drummen en tekenen, ben ik keihard beginnen werken. Wanneer ik hoorde dat het goed was, was dat voor mij nooit goed genoeg, want ik wilde altijd de beste zijn. Dat heb ik bij koken niet. Was dit een wedstrijd schilderen, dan was ik heel meedogenloos te werk gegaan, want dan zou ik móeten winnen. Maar koken is niet mijn werk, dus het voelde niet aan als een competitie.’


Heb je bepaalde complexen op uiterlijk vlak?
Mijn houding is heel slecht. Ik loop heel mijn leven al wat krom. Verder ben ik niet echt bezig met mijn uiterlijk. Onlangs ging ik een paar keer zwemmen omdat mijn vrouw Martena zei dat het echt tijd was om terug aan mijn conditie te werken.’

Mijn dochters zijn gelukkig nog te jong voor sociale media, maar je merkt dat ze nu toch wel al bezig zijn met wat anderen van hen denken.


Ben jij vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media of stereotiepe ideaalbeelden die de maatschappij ons voorspiegelt?
Ik ben zeker vatbaar voor bepaalde plaatjes, maar die gaan zelden over sixpacks. Ik ben een schilder, dus sociale media is zeker een medium waar ik inspiratie uit put, maar tegelijkertijd is het confronterend om te zien hoe goed anderen zijn! Gelukkig kan ik dit wel naast me neerleggen en blijf ik mijn eigen ding doen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


Wil je dat laatste ook meegeven aan je dochters?
‘Ja. Ze zijn gelukkig nog te jong voor sociale media, maar je merkt dat ze nu toch wel al bezig zijn met wat anderen van hen denken. We hameren erop dat ze echt zichzelf mogen blijven en moeten doen wat zíj leuk vinden los van wat anderen zeggen of denken.’

Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ kijken?
‘Omdat het mijn lievelingsprogramma is!’

‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ zie je elke maandag en woensdag om 21u op Play4 en GoPlay. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '