'Zelf hou ik van cordon bleu op basis van knolselder en witte worst van bloemkool.'
Bill (28) ontwikkelt vleesvervangers: ‘Een vegan steak is nog ver weg’
Van meat lover naar plant lover: het kan! Bill (28) is bio-ingenieur. Drie jaar geleden at hij in Zuid-Afrika nog een week aan een stuk steak, vandaag eet hij volledig vegan en ontwikkelt hij vleesvervangers bij Greenway.
‘Ik heb een halfjaar in Zuid-Afrika gestudeerd, en Zuid-Afrikanen zijn echte vleeseters. Steak is er alomtegenwoordig en niet duur. Ik heb toen eens een week lang drie keer per dag in hetzelfde steakrestaurant gegeten, waar wel dertig soorten steak op de kaart stonden. ’s Ochtends at ik met smaak eitjes met spek of gehakt. Je kan dus wel zeggen dat ik graag vlees at (lacht).’
‘Daartegenover staat dat ik al sinds mijn elfde – toen ik Al Gores ‘An Inconvenient Truth’ zag – bezorgd was om mijn ecologische voetafdruk. Ik nam vooral de fiets, gebruikte het openbaar vervoer, nam korte douches… Ik deed mijn best, maar kon niet langer negeren dat ik het grootste verschil zou maken met een plantaardig dieet, hoeveel ik ook van vlees hield. Nadat ik de documentaire ‘Cowspiracy’ op Netflix zag, was ik vastbesloten om het op z’n minst te proberen.’
Van Vlaamse kost naar vegan
‘Het idee was om een maand of twee aan te kijken hoe het liep, maar het bleek me makkelijk af te gaan. Dat tot grote verbazing van heel wat vrienden en misschien ook wel van mezelf. Bij het eerste etentje waar ik ook een vegan optie had voorzien, gingen er wel wat wenkbrauwen de lucht in, maar vandaag ben ik zeker niet meer de enige in onze vriendengroep die vlees, vis en zuivel heeft geschrapt. Ook mijn vriendin eet intussen overwegend plantaardig. In het begin werden we door onze families, die eerder traditioneel Vlaamse kost aten, wel bekeken als die groenen uit ’t stad (lacht). Maar kijk, vandaag zijn zelfs zij aangestoken door onze eetfilosofie en koken ze ook vaker plantaardig. Fijn dat we zo kunnen inspireren.’
Af en toe cheaten is oké
‘Ik ben anders gaan koken, waardoor ik vlees niet echt mis: minder aardappelen en groenten, meer stoofpotjes en pasta. Zo maak ik geregeld Chinese crispy chili-udonnoedels, een snel en lekker recept dat ik van mijn baas kreeg, of een ovenschotel met courgette, champignons en een vegan kaassaus die zelfs de grootste kaaseters aanspoort om me het recept te vragen. Wanneer ik eens zin heb in een burger of gehakt, ga ik voor de vele vleesvervangers in de supermarkt die bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn of waar je de groenten net in herkent. Ik ben vooral fan van die laatste en zit dus op mijn plek bij Greenway. Ik leerde het bedrijf kort na mijn overstap naar plantaardig eten kennen en ontwikkel nu vleesalternatieven voor hen. Mocht ik écht iets missen, dan kan ik het hier altijd proberen na te maken (lacht). Al is een vegan steak nog wel ver weg.’
Mocht ik écht iets missen, dan kan ik het proberen na te maken. Al is een vegan steak nog wel ver weg.
‘Zelf hou ik van onze cordon bleu op basis van knolselder en de witte worst op basis van bloemkool. Die heeft een vlezige, sappige beet en een krachtige, ietwat umami smaak. Heel lekker, ook op de barbecue. Mijn vriendin vindt het idee van nooit meer preparé of spek het moeilijkst, dus zij durft op zondagochtend nog weleens spek te bakken. Ik weet natuurlijk nog goed hoe dat smaakt en dat slaat weleens in mijn neus, maar toch kom ik niet in de verleiding.’
Mmm… Koffiekoeken
‘Eigenlijk heb ik het zelf het moeilijkst met koffiekoeken, geloof het of niet. Hier in Gent zijn er wel goede vegan opties, maar het is toch niet the real deal. Of dat moet, is weer een andere vraag, maar zo’n chocoladekoek of croissant met échte boter… daar kan ik weleens zin in hebben, en soms geef ik toe aan de verleiding. Iedereen cheat af en toe, en dat is oké, zolang je je grotendeels aan je doelen houdt. Een dieet werkt ook niet wanneer het moet, maar alleen wanneer je zelf overtuigd bent van de voordelen. Vandaag ben ik alleszins een overtuigd veganist en laat ik vlees en zuivel met plezier voor 99 procent van de tijd.’
Tekst: Kaatje De Coninck
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier