Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
boerderij
© Ruimle

Zussen Melanie (39) en Delphine (32) van Tante melk kozen voor een carrièreswitch.

Van HR naar de boerderij: ‘Het beeld van de ouderwetse boer klopt al lang niet meer’

Dewy De Leeneer

Het is vandaag de Dag van de Landbouw! Een dag die zussen Melanie (39) en Delphine (32) Van Hoorebeke maar al te graag omarmen. Met hun zuivelbedrijf Tante melk willen ze niet alleen verse, ambachtelijke zuivelproducten op de kaart zetten, maar ook de boerenstiel in een nieuw, vrouwelijk jasje steken.

Zussen Melanie en Delphine Van Hoorebeke besloten om hun carrièrepad drastisch om te gooien. Waar de ene zestien jaar lang maatschappelijk werker was bij het OCMW en de andere een loopbaan in HR had – en nog steeds voor vijftig procent heeft – runnen ze nu samen zuivelwinkel Tante melk.

Waarom die overstap van de sociale en HR-sector naar de melkveehouderij?

Melanie: ‘Het was altijd een droom om samen met mijn zus iets te runnen, op familiefeestjes fantaseerden we weleens over de mogelijkheden. Maar toen werkten we nog allebei fulltime, ik in de sociale sector en mijn zus in HR. Na zestien jaar als maatschappelijk werker in het OCMW, voelde ik dat het tijd was voor iets anders. Mijn man en ik hadden reeds een bestaand melkveebedrijf en we kregen toen de kans om de infrastructuur en recepten van een stoppende hoevewinkel in onze gemeente over te nemen. Sinds 2022 zijn we ermee bezig en in maart dit jaar openden we officieel de deuren.’

Tante melk: over een fantastische naam gesproken. Zit er een verhaal achter?

Melanie: ‘De naam Tante melk is eigenlijk een koosnaam die de kinderen van mijn schoonzus me geven. Het is een mix van mijn naam én een link naar onze zuivelwinkel. We wilden dat familietintje graag doortrekken in ons bedrijf.’

boerderij
© Ruimle © RUIMLE

Delphine: ‘We hopen ook dat onze klanten dat familiale aanvoelen wanneer ze bij ons binnenstappen. Onze missie draait dan ook om het leveren van kwalitatieve zuivelproducten én mensen dichter bij de boer brengen. Transparantie vinden we erg belangrijk.’

Is het altijd leuk om met je zus samen te werken?

Delphine: ‘We zijn nog niet heel lang bezig, maar voor ons is het een meerwaarde. Ik kan volledig mezelf zijn en kan bij mijn familie in een losse sfeer werken.’

Spanningen zullen er altijd zijn, maar met wie kan je beter ruzie maken en het uitpraten dan met je zus?

Melanie: ‘We vullen elkaar goed aan. Delphine is meer bezig met de productie en de creativiteit, ik sta meer in de winkel en werk met de klanten. Spanningen zullen er altijd zijn, maar met wie kan je beter ruzie maken en het uitpraten dan met je zus?’

Hoe ziet een typische dag op de zuivelhoeve eruit?

Delphine: ‘Op maandag en dinsdag gaan we voluit, omdat ik de rest van de week nog mijn HR-job doe. Er wordt op de boerderij gemolken met twee melkrobots. Met die melk starten we dan op maandag met de productie van yoghurt, platte kaas en boter. Tussendoor worden er desserts gemaakt. Op dinsdag worden al onze producten afgevuld en verpakt. Daarna draait de winkel van woensdag tot zaterdag.’

Melanie: ‘Het is zoeken naar de juiste balans, maar we beginnen onze draai te vinden. De recepten zitten al goed in ons hoofd en dat scheelt ons wel wat tijd.’

Wat waren de grootste uitdagingen die jullie zijn tegengekomen bij de start van jullie nieuwe onderneming?

Melanie: ‘We wilden eigenlijk vorig jaar in oktober starten, maar toen kreeg ik de diagnose van een – gelukkig goedaardige – hersentumor. Dat was een zware klap. We waren al bezig met verbouwingen, de winkel was daarvoor een oude schuur, toen het nieuws kwam. Die onzekerheid of dat allemaal wel zou lukken na twee zware hersenoperaties, dat was echt moeilijk. Gelukkig ben ik er wel goed uitgekomen. Maar op dat moment, zag ik die droom in het water vallen.’

Ik kreeg de diagnose van een – gelukkig goedaardige – hersentumor. Op dat moment zag ik mijn droom in het water vallen.

Delphine: ‘Daarnaast was het leren werken op grote schaal ook een uitdaging. Wat we ooit in de keuken maakten in een casserole voor onszelf, moesten we nu met grote machines voor heel veel mensen maken. Dat was spannend.’

Hoe gaan jullie dan om met die spanning, de druk en stress?

Melanie: ‘In het begin had ik écht veel spanning, wat fysiek zwaar begon door te wegen. Een eigen bedrijf starten is altijd stressvol, zeker als je een overdenker bent. Ik heb lang elke week – nu nog soms – de zorgen en onzekerheid gehad of ik het wel goed deed en of ik wel genoeg maakte voor iedereen. Dat heb ik echt moeten leren relativeren. Ik probeer nu op tijd te ontspannen: eens gaan lopen, tijd nemen voor mijn gezin. Maar het blijft zoeken, want de winkel gaat wel dicht, maar ik blijf wel continu bezig met de zaak.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Landbouw wordt nog vaak als een mannenstiel gezien. Hoe nemen jullie dat op?

Delphine: ‘Landbouw wordt vaak gezien als een mannenstiel vanwege de fysieke arbeid, maar dat is deels achterhaald. Tegenwoordig is er zoveel geautomatiseerd én heb je brede kennis nodig, zowel op technisch, ondernemend als administratief vlak.’

Het beeld van de ouderwetse, weinig modebewuste en soms zelfs een beetje wereldvreemde boer klopt al lang niet meer.

Melanie: ‘Het beeld van de ouderwetse, weinig modebewuste en soms zelfs een beetje wereldvreemde boer klopt al lang niet meer. Daarbij zijn er ook veel neventakken waar die vrouwelijke touch net een meerwaarde is, denk maar aan melkverwerking, boerderijklassen of pluktuinen.’

Welke tips zouden jullie geven aan andere vrouwen die overwegen om de landbouwsector in te gaan?

Melanie: ‘Kijk en leer bij anderen. We hebben veel geleerd door mee te draaien bij andere hoevewinkels, zo merkten we al snel op dat heel wat mensen in die sector fysiek last hebben. Dankzij dat inzicht, proberen wij al preventief meer ergonomische keuzes maken.’

© Andersdesign.be (Sylvie Van de Walle) © RUIMLE

Delphine: ‘Durf ook hulp te vragen. Alles alleen doen, dat gaat gewoon niet. En begin klein. Je kan niet iedereen tevreden stellen, dus zorg er vooral voor dat je zelf achter je product staat. Dat is het belangrijkste.’

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie tot nu toe hebben geleerd sinds jullie de boerderij zijn gestart?

Melanie: ‘De grens tussen werk en privé bewaken, is voor mij een belangrijke les geweest. Het is niet altijd makkelijk, maar wel cruciaal. Anders hou je het volgens mij niet vol.’

Delphine: ‘Ook communicatie is essentieel, zeker als je samen iets doet met iemand anders – ook al is het je zus. Praat met elkaar en durf ideeën en oplossingen voor te stellen. Daar doe je alleen maar goed mee.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '