De regisseur verloor vorig jaar hun beide ouders aan zelfdoding.
Charlie Dewulf (29) uit ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’: ‘Door de strenge opvoeding van mijn ouders en mijn pestverleden dacht ik vroeger dat ik nooit goed genoeg was’
Regisseur Charlie Dewulf (29), bekend van ‘Liefdestips aan mezelf’, viel gisteren af in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’. ‘Ik vond het vreemd dat ze míj belden, want ik dacht dat ik niet bekend genoeg was’, aldus Charlie.
‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld en is nu ook te zien in ons Belgenlandje op Play4. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje of beter gezegd handje voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten zal ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest worden. Charlie Dewulf viel gisteren helaas af. ‘Ik kook graag, maar ik kan het echt niet’, lacht Charlie.
Je bent geen keukentalent?
‘Helaas niet! Mijn lief is Brits en verhuisde naar België. Ik woon al een jaar met hem samen, en hij leerde me om met meer dan enkel met peper en zout te werken in de keuken. Ik vond dat tof, maar vooral omdat dat koken iets was dat we samen deden.’
Wat trok je dan over de streep om mee te doen met ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’?
‘Ik vond het vreemd dat ze míj belden, want ik dacht dat ik niet bekend genoeg was. Ik ging op enkele gesprekken, maar ging ervanuit dat ze wel iemand anders zouden kiezen. Toen ze me opbelden dat ik bij de laatste tien kandidaten was, viel ik dan ook compleet uit de lucht.’
Heb je je voorbereid?
‘Ja. Ik nam een kookleerkracht onder de arm die in het middelbaar les geeft omdat ik echt wel nog de basis onder de knie moest krijgen zoals groenten snijden en bakwijzen. Dat eerste liep al helemaal mis, want in de eerste aflevering sneed ik in mijn vinger (lacht). In mijn straat zit een sterrenrestaurant en ik verzamelde al mijn moed om hen te vragen om mijn gerechten te beoordelen. Tot mijn grote verbazing gingen ze daarop in en mocht heel die keuken proeven van mijn creaties. Dat was heel stresserend, maar wel een goeie test.’
Wat is je grootste keukenflater?
‘Ik probeerde pannenkoeken te maken zonder eieren en mijn eerste poging zag er precies uit als een slijmprop! Ik nam die mee naar het sterrenrestaurant en ik zag hen denken: die gaat nooit verder raken dan de eerste aflevering (lacht).’
Leer ook deze kandidaat beter kennen: William Boeva (33): ‘Ik heb dwanggedachten en die beheersen al drie jaar mijn leven’
Wat was je sterkte in de keuken?
‘Ik ken er niet veel van waardoor ik durf te experimenteren en vaak combinaties maak waar anderen nooit aan zouden denken. Zo maakte ik botersaus met kokosroom, maar die bleek heel lekker te zijn.’
Wat was dan weer je grootste zwakte?
‘Mijn onzekerheid was mijn grootste valkuil. Ik kookte minder goed omdat ik bang was om iets verkeerd te doen.’
Ik had een dubbel imposter syndrom, want ik ben geen masterchef én ik ben geen celebrity. Ik vroeg me dus vaak af wat ik daar stond te doen.
Leerde je veel bij dankzij het programma?
‘Ja! Mijn recepten smaken een pak beter beter omdat ik leerde werken met kruiden. Maar het tofste was ik dat veel over mezelf bijleerde. Ik wist dat ik ADHD had, maar ik was me niet bewust van hoe dat me beïnvloedt in de keuken. Dankzij “MasterChef” leerde ik dat ik ondanks veel begeleiding of kooklessen sowieso altijd overprikkeld zal raken tijdens het koken omdat je heel veel tegelijkertijd moet doen. Daarom greep ik vroeger terug naar afhaalmaaltijden. Die restaurants wisten al wat ik wilde wanneer ik binnenwandelde en belden me bij een afwijkende bestelling op om te vragen of het wel klopte. Heel gênant! Nu leerde ik mealpreppen en beperk ik het koken dus tot één keer in de week. Ik maak dan gerechten voor twee volledige weken die ik in de diepvriezer bewaar.’
Meestal sta je achter de camera. Vond je het spannend om nu voor de allereerste keer zelf in beeld te komen?
‘Ik had een dubbel imposter syndrom, want ik ben geen masterchef én ik ben geen celebrity. Ik vroeg me dus vaak af wat ik daar stond te doen. Ik was heel zenuwachtig en daardoor bang dat ik niet oprecht ging overkomen op tv of mezelf niet zou kunnen zijn. Gelukkig zorgden de andere kandidaten en de crew achter de schermen ervoor dat ik me enorm op m’n gemak voelde.’
Was het leuk om eens aan die andere kant te staan?
‘Ja! Ik kwam toe, kookte en mocht naar huis gaan. Terwijl je als regisseur die knop nooit kan omzetten, want je bent voortdurend met je project bezig. Het was dus tof om eens thuis te komen en mijn werk achter me te kunnen laten in plaats van nog tot in de vroege uurtjes bezig te zijn met van alles en nog wat.’
Ik wilde in alles uitblinken zodat niemand kwaad zou zijn op mij of me in de steek zou laten. Daardoor liep ik mezelf enorm voorbij en legde ik de lat voor mezelf bijzonder hoog.
Vind je het vreemd om jezelf op beeld te zien?
‘Ja! Je stelt je toch kwetsbaar op. Zeker omdat dit een programma is waarin je geen typetje speelt, maar als jezelf op tv komt.’
Je hebt een ongelooflijk zwaar jaar achter de rug waarin je je beide ouders verloor aan zelfdoding. Hoe gaat het nu met je?
‘De rouwperiode was enorm lastig en tijdens de opnames van “MasterChef” zat ik ook net op m’n dieptepunt omdat ik drie weken ervoor nog een vriend verloor aan zelfdoding. Ik ben daar niet van weggelopen en ik heb echt de tijd genomen om dat verdriet toe te laten en een plaats te geven. Ik durfde te wenen, zelfs tijdens de opnames! Dat zorgt ervoor dat de rouw mijn leven op dit moment iets minder beheerst. Het heeft me ook veel rijkdom gegeven, want ik sta nu steviger in mijn schoenen.’
Vertel.
‘Na de dood van mijn ouders begon ik heel hard aan mezelf te werken omdat ik doorhad dat ik mezelf niet graag zag. Ik was vroeger heel streng voor mezelf omdat ik enorm werd gepest én ik werd heel streng opgevoed door mijn ouders.’
Leer ook deze kandidaat beter kennen: Sarah Puttemans (24) in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’: ‘Ik krijg soms kritiek dat ik alleen maar perfecte plaatjes post’
Hoe komt het dat je ouders zo streng waren?
‘Mijn papa had veel woede in zich en kon dit niet verwerken. Hij kon niet over zijn gevoelens en emoties babbelen, dus werd hij gewoon maar kwaad op alles en iedereen. Ik had daardoor het gevoel dat ík daar verantwoordelijk voor was. Ik dacht: als ik mijn best doe, zal hij niet meer kwaad worden. Daardoor werd ik heel streng voor mezelf. Ik wilde in alles uitblinken zodat niemand kwaad zou zijn op mij of me in de steek zou laten. Daardoor liep ik mezelf enorm voorbij en legde ik de lat voor mezelf bijzonder hoog. Ik ben heel loyaal aan mijn ouders, dus het is moeilijk om te zeggen dat ze echt wel fouten hebben gemaakt. Ze waren vaak helden in mijn opvoeding, maar soms ook schurken. En dat is natuurlijk menselijk, want niemand is perfect en iedereen maakt fouten.’
Hoe heb je die knop proberen omdraaien?
‘Door de stem van mijn ouders achterwege te laten en echt te luisteren naar mezelf is alles makkelijker. Als ik nood heb om tussen opnames door eens drie dagen gewoon als een hamstertje in mijn zetel te liggen en naar “Star Wars” te kijken, dan doe ik dat! Terwijl ik daarvoor dacht dat dit een teken van luiheid was of dat ik moest blijven presteren ongeacht hoe ik me voelde.’
Je was op het moment dat ze heengingen bezig aan de serie ‘Liefdestips aan mezelf’ en bleef doorwerken. Waar haalde je die kracht?
‘Die reeks gaat over zelfdoding waardoor ik met wat ik op dat moment voelde direct aan de slag kon. Ik liet die emoties toen ook toe en stond soms te huilen op de set, maar gelukkig werd ik ook daar heel goed omringd. Ik voelde me ook ergens verplicht om het project af te werken omdat dit net zo’n belangrijk onderwerp is dat we uit de taboesfeer moeten halen. Als ik daar een klein steentje aan kan bijdragen met mijn reeks, dan ben ik een heel tevreden persoon!’
Ik heb nog steeds een rouwbuikje en troostbeentjes omdat dit de manier van mijn lichaam is om voor me te zorgen.
Je had het al over self-love op mentaal vlak, maar zelfliefde slaat ook op uiterlijk vlak. Heb je bepaalde complexen?
‘Ik kwam na het overlijden van mijn ouders heel wat kilo’s bij omdat ik nood had aan comfortfood. Ik heb nog steeds een rouwbuikje en troostbeentjes omdat dit de manier van mijn lichaam is om voor me te zorgen. Als ze me vroeger voor een programma zouden gevraagd hebben, had ik zeker drie maanden op voorhand keihard getraind om er goed uit te zien op beeld. Maar nu trok ik me daar niets van aan. Ik ben ook op dat vlak veel milder geworden voor mezelf.’
Wat hielp je daarbij?
‘Ik begon met powerliften waar de focus ligt op sterk worden en niet per se op kilo’s afvallen. Ik ben door die sport niet vermagerd, want ik kreeg net meer spiermassa, maar ik voel me wel beter in mijn vel!’
Ben jij vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media of stereotiepe ideaalbeelden die de maatschappij ons voorschotelt?
‘Ik kan dat goed naast me neerleggen. Door de strenge opvoeding van mijn ouders en mijn pestverleden dacht ik vroeger dat ik nooit goed genoeg was. Ik deed er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat anderen me wél tof, grappig of slim zouden vinden, maar ik werd daar niet gelukkig van. Je moet je leven niet leiden in functie van wat anderen van je denken, maar louter in functie van wat jou gelukkig maakt. Eenmaal je dat beseft, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Bij “MasterChef” moest ik die knop ook omdraaien.’
Hoezo?
‘Ik was een beetje de vreemde eend in de bijt en automatisch hoopte ik dat iedereen me leuk zou vinden. Maar ik ben volledig mezelf gebleven en als iemand me dan niet graag heeft, dan is dat maar zo!’
Je hebt een heel eigen kledingstijl. Is dat altijd al zo geweest?
‘Ja. Ik hield als klein mensje al van speciale kledij. Mijn leerkracht zei ooit eens tegen mij dat ik minder kleuren door elkaar moest aandoen. Mijn ouders keurden mijn kledingstijl ook niet altijd goed. Maar door te dragen wat ík zelf mooi vind, voel ik me ook beter in mijn vel en kan ik echt volledig mezelf zijn.’
Je moet je leven niet leiden in functie van wat anderen van je denken, maar louter in functie van wat jou gelukkig maakt. Eenmaal je dat beseft, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
Je zei eerder dat je ADHD hebt. Hoe ontdekte je dat?
‘Na het overlijden van mijn mama besloot ik me te laten onderzoeken en daaruit bleek dat ik ADHD en autisme heb. Ik vermoedde al langer dat mijn mama dat ook had, maar zij weigerde zich te laten testen. Maar ik wist dat ik milder voor mezelf zou kunnen zijn als ik het zou weten. Als ik in de Colruyt aan de kassa stond, kreeg ik het vaak heel benauwd. Ik was dan kwaad op mezelf omdat zo’n simpel taakje mij niet lukte, maar nu snap ik waarom dit zo is en doe ik gewoon Collect & Go. Door die diagnose te omarmen, is mijn leven veel aangenamer en leefbaarder.’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ kijken?
‘Ik heb heel veel gelachen, dus ik hoop dat de kijkers ook een grote glimlach op hun gezicht hebben als ze ons bezig zien in die keuken. We zijn een groep mensen die je nooit zou samenzetten omdat we allemaal zo verschillend zijn, maar toch klikt het enorm en dat spat van je tv-scherm af!’
‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ zie je elke maandag en woensdag om 21u op Play4 en GoPlay.
Heb je na dit artikel nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier