‘Als iemand mijn mening vraagt, zeg ik: wil je een eerlijk of een leuk antwoord?’
Daan Alferink (29) in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’: ‘Ik ben grof gebekt dus ik hoop dat de Vlamingen me kunnen omarmen’
Daan Alferink (29) is een van de tien bekende amateurkoks die meedoet aan het tweede seizoen van ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’. ‘Mijn onwetendheid over koken, hielp me ook, want ik proefde voortdurend alles en dat redde me’, vertelt de interieurstylist.
‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje, of beter gezegd handje voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten wordt ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest. Radio- en tv-gezicht Linde Merckpoel won het eerste seizoen in ons Belgenlandje vorig jaar en momenteel kan je op Play4 kijken naar het tweede seizoen met onder meer Daan Alferink. Je kan hem kennen vanop sociale media waar hij de grappigste video’s post én vanuit ‘Tussen 4 Buren’ op Play4. ‘Dat was mijn eerste tv-optreden’, vertelt Daan. ‘Ze kwamen dankzij m’n Instagram bij mij terecht en ik had de smaak meteen goed te pakken. Ik had wel nooit gedacht dat ik daarna voor heel Vlaanderen zou staan koken (lacht).’
Zei je direct ja toen ze je opbelden voor ‘MasterChef’?
‘Nee! Ze vroegen of ik graag kookte en ik antwoordde eerlijk dat ik dat vreselijk vind (lacht). Ik hoorde de teleurstelling zo door de lijn! Toen vroegen ze me of ik graag eet en dan zei ik natuurlijk volmondig ja! Dat was blijkbaar voldoende om mee te doen, terwijl ik echt dacht dat je voor dit programma goed moest kunnen koken. Ik kookte nooit!’
Heb je je voorbereid?
‘Als een gek! Ik smeet me daar volledig in. Een vriendin volgde koksschool en zij probeerde me ook wat de kneepjes van het vak bij te brengen. Maar daar alleen staan, is toch nog volledig iets anders.’
Wel dapper dat je met nul ervaring deze uitdaging aanging.
‘Ik vond het echt heel spannend. Ik ga je eerlijk zeggen dat ik daar vaak met een volgescheten broek en het zweet in m’n bilnaad stond. Maar het was tegelijkertijd zo leuk en leerzaam. Ik ontdekte dat ik blijkbaar wél kan koken.’
Wil dat zeggen dat je nu vaak zelf kookt thuis?
‘Hmm ik begin er vaak te laat aan waardoor ik uiteindelijk toch weer gewoon iets online bestel. Het verschil is dat ik er nu wel van geniet als ik in de keuken sta. Ik zet een muziekje op en neem er een glas wijn bij, heerlijk!’
Ik ga je eerlijk zeggen dat ik daar vaak met een volgescheten broek en het zweet in m’n bilnaad stond. Maar ik ontdekte dat ik blijkbaar wél kan koken.
Wat is je sterkte in de keuken?
‘Mijn borden dresseren! Ik ben interieurstylist, dus ik hou sowieso van kleuren en vormen. Op voorhand dacht ik al dat ik hier kon in uitblinken. Mijn onwetendheid over koken, hielp me ook, want ik proefde voortdurend alles en dat redde me. Terwijl anderen die thuis al veel kookten eerder dachten dat hun smaken goed zaten en voor verrassingen kwam te staan.’
Wat is dan weer je zwakte?
‘Uit mijn hoofd gerechten bedenken. Ik kan prima een recept volgen, maar eentje van nul opstellen in mijn hoofd met bepaalde ingrediënten vind ik heel lastig. Ik heb ook niks van techniek omdat ik nooit eerder kookte.’
Hoe ging je om met de tijdsdruk?
‘In het eerste seizoen zag ik dat je vaak een uur de tijd kreeg en ik had nog nooit eerder zó lang in de keuken gestaan, dus ik dacht dat het wel goed zou komen. Maar als je daar staat, is het echt in een vingerknip plots tijd en sta je daar met enkel een gekookt ei! In mijn hoofd was het dus vaak chaotisch, maar dat zie je meestal niet op beeld.’
Wie dacht je dat je grootste concurrent zou worden?
‘Geen idee, want ik kende niemand! Ik wist dus ook niet of ze goed konden koken. Eenmaal we met een uitdaging begonnen, had ik ook geen tijd om even bij de rest te piepen. Het was altijd full focus op mijn eigen creaties.’
Gaan we je op andere manier leren kennen?
‘Dat denk ik wel. In “Tussen 4 Buren” was ik zeker van m’n zaak omdat dat mijn vakgebied is, maar hier stond ik vaak met stress omdat ik niks van koken ken. Dat is dus een kant die de kijkers nog niet van mij te zien kregen. Verder probeer ik wel altijd mezelf te blijven.’
Ik werd vroeger veel gepest omdat ik op mannen val.
Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?
‘Ik zie mezelf wel graag, al weet ik niet of ik er voldoende aandacht aan besteed. Ik werd vroeger veel gepest omdat ik op mannen val. Op een gegeven moment zette ik me daarover en omarmde ik wie ik ben, ongeacht wat anderen van me denken.’
Hoe draaide je die knop om?
‘Ik ontdekte dat mensen doen lachen mijn kracht was, dus ik schreef me in voor schoolmusicals en deed mee aan dragshows. Mijn motto was: mij krijg je niet klein! Iedereen wist op den duur wie ik was en ze vonden het geweldig.’
Heb je bepaalde complexen op uiterlijk vlak?
‘Ik zou wel wat meer spieren willen en breder willen zijn, want ik ben lang en mager. Ik ben momenteel als een gek aan het trainen, dus ik ben er wel mee bezig. Alleen duurt het heel lang bij mij.’
Is dat omdat je per se wil voldoen aan de stereotiepe ideaalbeelden die de maatschappij ons voorspiegelt?
‘Nee. Ik doe dat puur voor mezelf. Ik ben altijd heel mager geweest en ik wil op mijn zeventigste gewoon één keer kunnen terugkijken naar een foto en denken: wat een lijf!’
Ben je vatbaar voor al die perfecte plaatjes?
‘Ik ben altijd al vatbaar geweest voor mannen met een mooi lijf (lacht). Maar nu kijk ik er anders naar, ik zet het als een soort doel voorop en toon het aan mijn personal trainer als motivatie.’
Zou je ongelukkig worden als je er maar niet in slaagt dat gespierd lijf te krijgen?
‘Absoluut! Ik heb dat doel gezet, dus nu móet het lukken! Al doe ik er zestig maanden in plaats van zes maanden over, het zal lukken. Ik moet veel dingen laten om dit te kunnen bereiken, zoals wijn. Dat doet pijn, maar ik bestel nu gemberthee in plaats van een roséetje op terras.’
Ik zou wel wat meer spieren willen en breder willen zijn, want ik ben lang en mager. Ik ben momenteel als een gek aan het trainen.
Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er bepaalde dingen waar jij soms mee worstelt?
‘Ik weet duidelijk wat ik wil in mijn leven en als dat naar mijn gevoel te langzaam gaat, dan kan ik onzeker worden en me afvragen of ik het überhaupt wel kan. Ik ben echt een doelensteller. Ik heb een vijf en zelfs al een tienjarenplan!’
Hoe zien die eruit?
‘Ik ben druk bezig met een eigen interieurlijn te ontwikkelen, dus ik zou het gaaf vinden als dat volledig van de grond komt. Ik hoop op m’n 34ste dat ik ook wat meer tijd voor mezelf kan uittrekken door bijvoorbeeld een paar maanden in het buitenland te vertoeven.’
Is dat een werkpuntje?
‘Absoluut. Ik kan niet op de rem gaan staan, want ik heb geen rem! Mijn manager moet me soms even gas doen terugnemen.’
Heeft dat soms z’n weerslag op je?
‘Zeker. Er zijn momenten dat ik thuiskom en vólledig op ben. Langs de andere kant krijg ik er net ook heel veel energie van. Dat maakt het zo moeilijk om wat gas terug te nemen.’
Ik ben vrij direct en zoals vele Nederlanders ben ik grof gebekt. Ik hoop dus dat de Vlamingen me kunnen omarmen zoals ik hen in m’n hart sloot.
Kreeg je al te maken met negatieve reacties online of zelfs holebihaat?
‘Zeker niet van de mensen die me nauw aan het hart liggen en aan de anderen verspil ik geen energie. Zo simpel is het.’
Je gaat nu wel een groter doelpubliek bereiken, want het is een populair programma.
‘Ik heb geen idee wat ik mag verwachten. Ik ben wel vrij direct en zoals vele Nederlanders ben ik grof gebekt. Ik hoop dus dat de Vlamingen me kunnen omarmen zoals ik hen in m’n hart sloot.’
Merk je dat verschil?
‘Enorm! Op school moesten we maquettes maken en wanneer klasgenoten mijn mening vroegen, zei ik het zonder er doekjes om te winden als het er niet uitzag. Ik maakte er zo toch een paar aan het huilen. Had ik dan moeten liegen? Zo zit ik niet in elkaar en daar is die persoon ook niet bij gebaat. Nu vraag ik meestal als ze mijn mening willen: wil je een eerlijk of een leuk antwoord? Wil je Nederlandse Daan of Belgische Daan?’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ kijken?
‘Het is leuk om te zien hoe mensen volledig uit hun comfortzone getrokken worden. Het is ook heel spannend! Ik dacht vaak dat ik bij de slechtsten zat terwijl ze net lyrisch waren over mijn gerecht, en omgekeerd. Het was een echte mindfuck! “Kamp Waes” is er niks tegen (lacht).’
‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ is elke maandag en woensdag om 21u15 te zien op Play4.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier