‘Ik kan mezelf niet goed verkopen’, aldus de comedian.
Gunter Lamoot (53) in ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’: ‘Naamsbekendheid vertaalt zich helaas niet altijd in succes’
Gunter Lamoot (53) was een van de tien bekende amateurkoks die de uitdaging aanging om een driekoppige sterrenjury te overtuigen van zijn kookkunsten in het tweede seizoen van ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’. ‘Het was mijn pronostiek dat ik als eerste zou uitvallen’, vertelt de comedian.
‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje of beter gezegd handje voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten wordt ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest.
Radio- en tv-gezicht Linde Merckpoel won het eerste seizoen in ons Belgenlandje vorig jaar en sinds gisteren kan je op Play4 kijken naar het tweede seizoen. Voor comedian Gunter Lamoot (53) zit het culinaire avontuur er helaas al op. ‘Ik zag het eerste seizoen niet helemaal, maar ik keek wel enkele afleveringen omdat mijn goede maat Wim Willaert meedeed’, vertelt hij.
Alle deelnemers aan het tweede seizoen: ZIEN: dit zijn de 10 BV’s die zich dit seizoen wagen aan ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’
Zei je direct ja op de vraag om deel te nemen aan het tweede seizoen?
‘Ik twijfelde wel een beetje. Ik kook graag en ik kan het wel een beetje, maar ik besefte niet dat je tijdens het programma niet gewoon een receptje mag volgen. Je moet echt alles ter plekke verzinnen terwijl ik liever autistisch alle stappen overloop. Ik dacht ook: het is televisie, ze zullen ons wel een beetje op voorhand inlichten over wat we moeten klaarmaken. Helaas was dat niet het geval (lacht).’
Je zegt dat je een beetje kan koken, hoe vertaalt zich dat?
‘Mijn vader was kok en werd zelfs uitgeroepen tot de beste kok van West-Vlaanderen. Ik groeide ook op in een hotel in Oostende, dus daar leer je wel al wat de kneepjes van de horeca. Ik kan de basics zoals een goeie bechamelsaus of een lekkere spaghetti bolognaise, maar dat zijn natuurlijk simpele gerechten. Vraag me niet om een fancy espuma te maken.’
Ik had tussen het koken toch nog tijd om wat de aap uit te hangen (lacht).
Kook jij meestal thuis?
‘Mijn vrouw staat vaker in de kookpotten te roeren omdat ze het toch beter kan dan ik.’
Wat is je sterkte in de keuken?
‘Geen idee (lacht). Ik leerde dat kruiden echt belangrijk is, dus ik deed op alles extra veel kruiden. Verder mag je je vlees blijkbaar niet lang laten bakken en pasta moet ook nog hard zijn. Ik snap niet hoe ze het binnenkrijgen.’
En wat je zwakte?
‘Ik neem graag mijn tijd in de keuken en jaag me niet graag op. Ik geniet er liever van. Ik zet een cd’tje op, er staat wel degelijk nog een oude cd-speler bij ons in de keuken. Ik dacht dus dat die tijdsdruk me de das ging omdoen en dat ik als een kip zonder kop zou rondlopen door die keuken, maar dat viel eigenlijk goed mee. Wat ik wel niet kon maken, was mijn specialiteit stoofvlees, want dat moet vier uur op het vuur staan en is eigenlijk de dag erna nog beter.’
Was je teleurgesteld toen je eruit lag?
‘Nee. Het was ook mijn pronostiek dat ik als eerste zou uitvallen.’
Gaan we je op een andere manier leren kennen?
‘Ik denk het niet. Ik had tussen het koken toch nog tijd om wat de aap uit te hangen (lacht).’
Het is de eerste keer dat je deelnam aan een realityprogramma, smaakt het naar meer?
‘Dergelijke formats liggen me wel, zolang ik maar geen fysieke inspanningen moet leveren. Ze moeten me dus zeker niet bellen voor “De Expeditie” of “Sterren op de Dansvloer”.’
Ik ontdek pas nu de eerste grijze haartjes. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, verf ik mijn haar niet!
Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel self-love?
‘Daar is toch wel nog wat werk aan. Dat gaat met hoogtes en laagtes. Als alles goed loopt in mijn leven, zowel op privé als professioneel vlak, zit ik goed in mijn vel. Als er iets tegenzit, dan sta ik automatisch wat minder stevig in mijn schoenen.’
Heb je bepaalde complexen op uiterlijk vlak?
‘Dat valt goed mee omdat ik er altijd wel wat jonger uitzag. Toen ik achttien was, dachten ze dat ik amper twaalf was. Zo stond ik eens aan een kippenkraam in Oostende en zeiden ze juffrouwke tegen me. Ik ben een laatbloeier, maar ik trek me dat niet aan. Het heeft ook z’n voordelen, want pas nu ontdek ik de eerste grijze haartjes. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, verf ik mijn haar niet! Ik ben ook blij dat ik nog al mijn haar heb, want als ik rondkijk bij andere vijftigers is dat precies toch geen evidentie.’
Was jij ooit vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media of stereotiepe ideaalbeelden die de maatschappij ons voorspiegelt?
‘Dat heeft me nooit geïnteresseerd. Ik ben totaal niet ijdel! Daarom draag ik ook altijd zwarte kledij, daar moet ik niet bij nadenken, want het past op alles. Ik kijk op naar vijftigers zoals Daan die steeds mooi gekleed zijn, maar ik kan daar geen energie in steken, want het boeit me niet.’
Het feit dat iedereen je naam kent, vertaalt zich helaas niet altijd in succes. Ik heb geen idee waaraan dat ligt, misschien mijn soort humor.
Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er bepaalde dingen waar jij mee worstelt?
‘Ik twijfel vooral aan mezelf omdat ik altijd van project naar project werk, en dat geeft veel onzekerheid als er even niks op m’n agenda staat. Ik vind het jammer dat ik geen grote naam ben zodat ik wat meer vrijheid heb om dingen te doen. Dat is al heel mijn carrière zo en dat steekt soms wel wat tegen.’
Terwijl iedereen jou toch kent als comedian?
‘Dat kan wel zijn, maar het feit dat iedereen je naam kent, vertaalt zich helaas niet altijd in succes. Ik heb geen idee waaraan dat ligt, misschien mijn soort humor. Ik ben altijd wat meer niche geweest. In het begin van mijn carrière viel ik daardoor op, want mijn humor was redelijk absurd en dikwijls grofgebekt en stootte veel mensen tegen de borst. Maar de laatste jaren zijn er veel die die weg opgaan, dus ik weet niet waarom het bij mij niet altijd aanslaat.’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ kijken?
‘Dat vind ik een moeilijke vraag, want ik kan mezelf niet goed verkopen. Het is een toffe groep en wie weet haal je er wat inspiratie uit om zelf te proberen in de keuken. Ik kijk ook graag naar kookprogramma’s, ik vind dat rustgevend. Het probleem is dat ik een halfuur later alweer vergeet welk recept ze maakten en dan maar gewoon een boterham met choco eet (lacht).’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier