‘Het is erg om te zeggen, maar ik ben het al gewoon om gemene comments te krijgen.’
Hakim Chatar (33): ‘Ik ben liever een papa met een klein buikje die er is voor zijn gezin, dan eentje met een sixpack die nooit thuis is’
Tien bekende amateurkoks gaan in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ de uitdaging aan om een driekoppige sterrenjury te overtuigen van hun kookkunsten. ‘Ik kijk niet graag naar mezelf. Ik vind dat oprecht een beetje gênant’, vertelt Hakim.
‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld en is nu ook te zien in ons Belgenlandje op Play4. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje of beter gezegd handje voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten zal ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest worden. ‘Ik twijfelde even om mee te doen omdat ik de Australische versie van “Masterchef” ken en daar ligt het niveau onnoemelijk hoog’, vertelt Hakim Chatar. ‘Ik kan koken, maar ik had schrik dat ze dát van mij verwachtten. De productie heeft me toen kunnen kalmeren waardoor ik de sprong toch durfde te wagen.’
Kook jij meestal thuis?
‘Jolien en ik wisselen af, al denk ik dat ik nog iets meer achter het fornuis sta. Het is wel met periodes. Jolien had een superdrukke zomer achter de rug waardoor ik de meeste avonden kookte. Terwijl ik afgelopen winter met bijzonder veel bezig was waardoor zij meer in de potten stond te roeren. Dat gaat heel organisch bij ons!’
Wie kan het beste koken?
‘Ik! Dat durf ik toch wel zeggen. Jolien kan heel goed veggie koken, waar ik dan wat verder van wegblijf. Dat zorgt ook soms voor discussies bij ons thuis, want ik heb vaak wél zin in een stukje vlees. Maar na het eten moet ik toch altijd toegeven dat het superlekker was.’
Wil je de kijkers laten kennismaken met de Marokkaanse keuken?
‘Ja. Ik hoop als mensen me zien koken dat ze ook weleens willen proberen om met meer kruiden te experimenteren. Ik herken dat bij mijn Vlaamse vrienden, zij zijn ook heel voorzichtig met kruiden en grijpen enkel terug naar peper en zout. Terwijl je een gerecht echt wel naar een ander niveau kan brengen met wat kruiden.’
Wat is jouw sterkte in de keuken?
‘Ik durf veel. Ik durf dus van het recept af te wijken, ik durf goed te kruiden en ik durf experimenteren.’
En je zwakte?
‘Ik neem vaak te veel hooi op mijn vork omdat ik te veel wil maken. Ik heb dus altijd heel veel overschotjes, maar gelukkig bestaat er zoiets als een diepvries. Ik kan me ook niet zo goed aan een timing houden. Als vrienden bij ons komen eten om 19u, dan weten ze dat ze voor 20u niets moeten verwachten. Bij “MasterChef” heb je een gigantische tijdsdruk, dus dat was wel even wennen.’
Wat is jouw grootste keukenflater?
‘Goh ik sla de bal wel vaker mis (lacht)! Ik bak heel graag, maar dat zijn toch soms misbaksels omdat ik graag freestyle met mijn eten, maar met patisserie moet je je net heel strikt aan het recept houden.’
Kook je nog beter na dit avontuur?
‘Ik kook niet per se op een hoger niveau, maar ik nam wel enkele technieken mee die ik leerde in het programma. Kleine dingen die toch een groot verschil maken voor je gerecht. We kregen een schriftje om alles in te noteren en dat is toch heel waardevol voor mij, want ik leerde dit van sterrenchefs. Er zijn niet veel amateurkoks die dat kunnen zeggen.’
Op school had ik altijd het gevoel dat ze me anders behandelden omdat ik een andere afkomst heb. Ik heb me daardoor lang niet graag gezien omdat ik het gevoel had dat mensen me niet graag hadden.
Gaan we je op andere manier leren kennen?
‘Ik voelde me heel comfortabel en dat zie je ook op het scherm. Je ziet me veel zeveren, maar dat is ook de Hakim die ik ben in het dagelijkse leven. Ik entertain mensen graag!’
Vind je het vreemd om naar jezelf te kijken op tv?
‘Ja! Ik kijk eigenlijk nooit naar de programma’s die ik maakte of waaraan ik meewerkte. Ik kijk niet graag naar mezelf. Ik vind dat oprecht een beetje gênant. Zeker omdat ik nu niet wist wat de eindmontage haalde. Ik vergat die camera’s ook omdat ik zodanig bezig was met koken, dus ik had geen idee welke rare smoelen ik trok of welke rare dingen ik eruit floepte.’
Leer ook deze kandidaat wat beter kennen: William Boeva (33): ‘Ik heb dwanggedachten en die beheersen al drie jaar mijn leven’
Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel self-love?
‘Daar is wel nog wat werk aan! Ik heb altijd al een haat-liefdeverhouding gehad met mezelf. Soms kan ik mezelf tot op het bot afbreken. Dan denk ik dat ik niet goed bezig ben op tv, dat ik er afschuwelijk uitzie en niet grappig ben. Andere dagen realiseer ik me dat ik echt veel liever voor mezelf moet zijn en probeer ik mezelf positief toe te spreken.’
Hoe komt het dat je zo hard bent voor jezelf?
‘Dat is omdat ik niet de makkelijkste jeugd had. Ik groeide op in een warm gezin, maar op school had ik altijd het gevoel dat ze me anders behandelden omdat ik een andere afkomst heb. Ik heb me daardoor lang niet graag gezien omdat ik het gevoel had dat mensen me niet graag hadden.’
Hoe heb je die knop kunnen omzetten?
‘Jolien is een van de personen die me echt deed inzien dat ik volledig mezelf mag zijn en me niets moet aantrekken van wat anderen over me denken. Ze verplicht me ook om mijn gevoelens te uiten en dat is goed, want ik ben een gesloten persoon die anders alles zou opkroppen en daar ongelukkig van zou worden.’
Jolien is een van de personen die me echt deed inzien dat ik volledig mezelf mag zijn en me niets moet aantrekken van wat anderen over me denken.
Heb je bepaalde complexen op uiterlijk vlak?
‘Ik ben een jojo! Ik kom snel kilootjes bij en daar voel ik me niet altijd goed bij. Een paar jaar geleden volgde ik een streng dieet met een personal coach en een strikt voedingsschema. Ik deed dit omdat ik echt slecht in mijn vel zat. Door mijn beroep in het nachtleven at ik veel fastfood en bewoog ik veel te weinig. Ik viel vijfentwintig kilo af en stond heel strak. Toen Jolien en ik ons eerste kindje kregen, had ik opnieuw minder tijd om voor mezelf te zorgen waardoor ik weer heel wat bijkwam. Ik weet dat ik niet dik ben, maar ik vergelijk mezelf dan met die afgetrainde versie van een aantal jaar terug en dan voel ik me wel slecht.’
Hoe probeer je jezelf dan toch te omarmen?
‘Ik besef dat de tijd dat ik erin moet steken om superstrak te zijn niet opweegt tegen de tijd die ik met mijn gezin kan doorbrengen. Ik ben liever een papa/partner met een klein buikje die er is voor zijn gezin, dan eentje met een sixpack die nooit thuis is. Na de zwangerschappen zit Jolien trouwens ook nog niet helemaal goed in haar vel, maar we plagen elkaar daar wel mee.’
Leer ook deze kandidaat wat beter kennen: Sarah Puttemans (24) in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’: ‘Ik krijg soms kritiek dat ik alleen maar perfecte plaatjes post’
Vertel!
‘We zeggen dan dingen tegen elkaar zoals: “Je gaat toch nooit in die broek passen” of “Je bent zo’n lelijk mens”. Uiteraard voor de grap hé! Dankzij die humor kunnen we dat allemaal relativeren, want uiteindelijk slaat het op niets dat een mens zich slecht voelt omdat ie enkele kilootjes meer weegt dan vroeger.’
Ben je eigenlijk veranderd door papa te worden?
‘Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar ik leerde bewuster omgaan met geld. Ik probeer minder nutteloze dingen te kopen, al heb ik wel nog altijd een zwak voor sneakers en kunst. Het grote verschil is dat ik niet meer elke week thuiskom met drie paar nieuwe schoenen. Ik koop er nu ook eentje voor onze kids (lacht). In mijn hoofd ben ik eigenlijk nog altijd een kind van zestien. Ik wil mensen blijven entertainen en geen oude, zure zak worden. Gelukkig is Jolien heel gestructureerd en zo brengen we elkaar in evenwicht. We zitten wekelijks samen met ons twee aan tafel om een planning te maken.’
Ben jij vatbaar voor al die perfecte plaatjes op sociale media?
‘Totaal niet! Als je mijn Instagram bekijkt, zie je dat ik totaal niet wakker lig van de perfecte pose, hoek of belichting. Ik drijf net de spot daarmee en toon de Instagram versus reality. Ik wil mensen laten lachen met mijn content. Bij mijn foto’s is er dus meestal wel altijd een hoek af.’
Toen Jolien en ik ons eerste kindje kregen, had ik opnieuw minder tijd om voor mezelf te zorgen waardoor ik weer heel wat bijkwam. Ik weet dat ik niet dik ben, maar ik vergelijk mezelf dan met die afgetrainde versie van een aantal jaar terug en dan voel ik me wel slecht.
Kreeg je al te maken met negatieve reacties online?
‘Heel vaak. Vroeger was het verbaal en met de komst van het internet is het online. Het is erg om te zeggen, maar ik ben het al gewoon om gemene comments te krijgen zowel op mijn uiterlijk als op wat ik doe. Daardoor trek ik het me niet meer aan. Ik antwoord er vaak op met een grappige sneer en lach het zo weg. Er zullen altijd mensen zijn die me afbreken of me haten. Doordat ik dit al verwacht, komt het ook niet als een shock. Het ergste vind ik als ze hun pijlen richten op Jolien en ik als koppel.’
Hoezo?
‘Mensen vinden het nog steeds vreemd om mixed koppels zoals ons te zien. Ze kunnen daar niet tegen en vinden het nodig om ons dat ook duidelijk te maken. Mensen bemoeien zich werkelijk met álles! Zelfs met ons kinderen. We kozen er bewust voor om die niet te tonen op sociale media en ook daar zijn mensen boos over. Ze zullen helaas altijd iets negatief vinden om te zeggen, zelfs op positieve posts. Van zodra je dit beseft, is het een pak makkelijker om met die reacties om te gaan.’
Leer ook deze kandidaat beter kennen: Bent Van Looy (47): ‘Goed was voor mij nooit goed genoeg’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ kijken?
‘Omdat ik erin zit natuurlijk! Ik draag het programma (lacht). Nee, de groep is gewoon heel hecht en dat was geen rolletje dat we speelden. Zowel naast als op de set zijn we heel goede vrienden geworden. Dat spat van het scherm! Daarnaast is het een heel smakelijk programma. Als je graag kookt, krijg je sowieso goesting om nieuwe dingen uit te proberen.’
‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ zie je elke maandag en woensdag om 21u op Play4 en GoPlay.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier