‘Ik denk vooral veel na over m’n gezondheid nu ik een jaartje ouder word en mensen rondom mij begin te verliezen.’
Jan Van Looveren (56) in ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’: ‘Ik heb net een piekertraining achter de rug, want ik pieker heel veel’
Jan Van Looveren (56) is een van de tien bekende amateurkoks die de uitdaging aangaat om een driekoppige sterrenjury te overtuigen van zijn kookkunsten in het tweede seizoen van ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’. ‘Als ze me opjagen, begin ik te flippen. Ik wist bij wijze van spreken plots niet meer hoe je een aardappel moest schillen omdat ik gewoon onder zoveel druk stond’, vertelt de acteur.
‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld. Tien BV’s en hobbykoks zetten hun beste beentje – of beter gezegd handje – voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten wordt ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest. ‘Ik heb het eerste seizoen jammer genoeg niet gezien’, vertelt Jan Van Looveren. ‘Mijn tijd is de laatste tijd heel kostbaar, dus ik wil die niet spenderen door naar tv te kijken.’
Twijfelde je om mee te doen?
‘Ik twijfelde toch even omdat het niet is omdat mensen zeggen dat je goed kan koken, dat je daadwerkelijk goed kookt. Je moet ook van alle markten thuis zijn. Ik dacht dat ik misschien niet goed genoeg was. Ik wilde me ook niet belachelijk maken. Maar uiteindelijk besliste ik toch om ervoor te gaan.’
Kook jij meestal thuis?
’Ja. Mijn vrouw en koken, dat gaat niet samen (lacht). Ze doet het niet graag en ze houdt zich er dan ook niet mee bezig. Zij gaat dan weer de inkopen doen, want ik loop niet graag rond in de supermarkt.’
Wat is je sterkte in de keuken?
‘Ik was vroeger bakker, zeventien jaar lang. Ik heb dus wel ervaring met bakken. Al merkte ik snel tijdens het programma dat bakken en koken toch nog twee compleet verschillende dingen zijn.’
Was is dan weer je grootste zwakte?
‘Het ding is dat “Celebrity Masterchef Vlaanderen” niet enkel gaat om koken, het gaat over koken tegen tijd en daar had ik op voorhand al schrik voor. Ik maak het graag gezellig tijdens het koken, met een glaasje erbij of al een hapje. Ik geniet ervan. Dat was hier absoluut niet het geval. Ik kreeg er stress van en ik heb niet graag veel stress meer. Als ze me opjagen, begin ik te flippen. Ik wist bij wijze van spreken plots niet meer hoe je een aardappel moest schillen omdat ik gewoon onder zoveel druk stond.’
Mijn zus raakte niet door haar dessert omdat het zó hard was. Als voormalig bakker kon ik op dat moment wel door de grond zakken van schaamte.
Wat is je grootste keukenflater?
‘Ik maakte ooit op oudejaarsavond voor de familie een dessert waar helaas te veel gelatine in zat. Mijn zus probeerde haar lepel in die bavarois te steken, maar die floepte er meteen weer uit. Ze raakte er echt niet door omdat het zó hard was (lacht). Als voormalig bakker kon ik op dat moment wel door de grond zakken van schaamte.’
Dacht je voor de opnames begonnen dat je ‘Masterchef’ zou kunnen worden?
‘Ik hoopte zo ver mogelijk te geraken. Maar ik wist niet wie er allemaal meedeed. Toen ik de andere kandidaten zag, wist ik dat het moeilijk zou worden. Tijdens het eerste gerecht dat we moesten maken, keek ik wat rond bij de anderen en was ik toch onder de indruk van hun gerechtjes.’
Wie is je grootste concurrent in het programma?
‘Goh iedereen eigenlijk! Titus sprong er wel meteen uit. Hij kan echt goed koken. Bovendien moet je naast lekkere gerechten kunnen maken ook vooral heel stressbestendig zijn. Dat is een cruciale factor. Je mag nog de allerbeste chef zijn, als je gerecht niet binnen het uur voor die jury staat, dan ben je eraan voor de moeite.’
Mijn kinderen kijken voortdurend naar foto’s van mensen die aan hun lijf laten werken. Ik hoop dat mijn jongste dochter zich daar echt niet te veel aan spiegelt!
Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?
‘Ik kijk niet elke dag in de spiegel en denk dan: wow! Maar ik ben op een leeftijd gekomen dat ik mezelf omarm en denk: het is wat het is. Ik zie mezelf wel graag.’
Was dat een zoektocht?
‘Ik deed vroeger altijd powertraining en sportte veel. Natuurlijk wilde ik er als jonge gast goed uitzien. Ik wil er nu ik iets ouder ben nog steeds goed uitzien, maar het grote verschil is dat ik niet meer wakker lig van wat anderen over me denken. Dat zal me echt worst wezen!’
Nog een afvaller: Thomas Briels (36): ‘Een baby is toch een serieuze relatietest’
Ben jij vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media?
‘Nee. Ik vind dat verschrikkelijk! Mijn kinderen kijken voortdurend naar foto’s van mensen die aan hun lijf laten werken. Ik hoop dat mijn jongste dochter zich daar echt niet te veel aan spiegelt! Wij hadden natuurlijk ook rolmodellen in onze tijd zoals Hollywoodacteurs . Maar dat was nog in beperkte mate, nu is dat echt een onophoudelijke stroom van content die hen overspoelt. Het is er zeker niet makkelijker op geworden. Het is een harde wereld voor tieners.’
Probeer je die self-love er bij hen in te peperen?
‘Als ik zie dat ze met iets worstelen, zal ik daar zeker met hen over babbelen. Of luisteren, dat doet ook al heel veel.’
Vroeger kon ik me weleens laten gaan in het drinken van bier en wijn. Ik drink de laatste tijd een pak minder.
Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er bepaalde dingen waar jij mee worstelt?
‘Ik heb net een piekertraining achter de rug, want ik pieker dus heel veel. Ik pieker vooral over m’n gezondheid nu ik een jaartje ouder word en mensen rondom mij begin te verliezen. Ik zou dat willen kunnen loslaten.’
Heb je een gouden tip voor mensen die net als jou daarmee worstelen?
‘De grootste tip is erkennen dat je piekert. Als je dat wegduwt of niet (h)erkent, dan blijf je erin hangen. Je moet dus tegen jezelf zeggen: ik ben aan het piekeren. Als je dan als tweede stap kan benoemen waarom je piekert, moet je je afvragen of je het op dat moment kan oplossen. Zo ja, dan moet je aan de slag. Als dat niet het geval is omdat je bijvoorbeeld ‘s nachts in je bed ligt, dan moet je slapen, want je kan er op dat moment toch niks aan doen. Dat helpt echt wel.’
Heb je zoveel moeite met ouder worden?
‘Als je jong bent, denk je dat je eeuwig gaat leven. Maar als je ouder wordt, besef je meer en meer dat je gezondheid echt wel het allerbelangrijkste is. Meer dan geld, succes, roem of noem maar op. Ik wil nog zo lang mogelijk leuke momenten beleven met mijn kinderen en reizen. Daarom drink ik de laatste tijd een pak minder. Vroeger kon ik me weleens laten gaan in het drinken van bier en wijn. Ik geniet nog altijd van een pintje of een goed glas wijn. Maar waar ik vroeger tijdens het koken gemakkelijk op mijn eentje een fles wijn opdronk, want mijn vrouw drinkt niet, hou ik het nu bij één glaasje.’
Ik las ooit eens dat iemand wilde dat ik euthanasie pleegde. Dat kwam even binnen, want die mens wenste me dood!
Kreeg je al te maken met negatieve reacties online?
‘Natuurlijk. Dat is echt de pest van deze maatschappij. Mensen schrijven zomaar wat! Ik snap niet wat daar leuk aan is. Als je iemand niet graag bezig ziet op tv, zap dan weg. Waarom moet je dat per se ergens neerschrijven waar iedereen het kan lezen? Ik las ooit eens dat iemand wilde dat ik euthanasie pleegde. Dat kwam even binnen, want die mens wenste me dood! Maar ik verspil mijn energie daar niet meer aan. Het doet af en toe nog pijn, maar ik besef dat we in een wereld leven waar veel jaloezie is. Als mijn vriendin of kinderen iets zeggen, dan zal ik me dat wél aantrekken. Maar als pakweg Jef of Marie commentaar hebben, dan kan ik dat perfect naast me neerleggen, want die kennen me niet.’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ kijken?
‘De productie zegt dat het spannender is dan het eerste seizoen! Koken is ook iets wat iedereen interesseert, want we moeten elke dag eten. De meest gehoorde vraag is toch: wat eten we vanavond? Het is verder een heel toffe bende, dus je zal je sowieso goed amuseren.’
Je bekijkt ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ elke maandag- en woensdagavond om 21u15 op Play4 en via GoPlay.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier