
‘Gezond eten kan ook enorm lekker zijn.’
Loïc Van Impe (31): ‘Velen schakelen lekker eten automatisch gelijk aan ongezond of vettig eten, maar dat is helemaal niet zo’
De Flair Foodspecial ligt nog steeds in de winkel! Loïc Van Impe (31) is een populaire tv-kok op zowel Vlaamse als Waalse televisie, heeft vijf succesvolle kookboeken op z’n naam staan en deed mee aan programma’s zoals ‘De Verraders’ en ‘Special Forces’. We hebben het met hem over zijn passie koken en over self-love. ‘Ik ben een enorme piekeraar! Ik denk veel na en ik kan dat moeilijk uitzetten’, vertelt hij.
Loïc is een graag geziene tv-kok in zowel Vlaanderen als Wallonië, waar hij zijn lekkere recepten deelt op Njam! en RTL. Hij is ook een succesvolle auteur én regelmatig te gast in tv-shows. ‘Ik volgde geen koksopleiding’, vertelt Loïc Van Impe. ‘Mijn ouders zijn allebei kok en toen ze uit elkaar gingen, groeide ik op in de horecazaak van m’n mama. Ze werkte als alleenstaande moeder keihard en zei altijd dat ik alles mocht doen in m’n leven, behalve een koksopleiding volgen. Ze vond het belangrijk dat ik eerst mijn ASO-opleiding afmaakte en daarna belandde ik op de filmschool in Brussel.’
Leerde je het koken van je mama?
‘Voor ik buiten mocht gaan voetballen met m’n vriendjes, moest ik mama altijd helpen met wortels schillen of iets dergelijks. Haar keuken was mijn tweede speeltuin, ik spendeerde daar heel veel tijd en leerde daar alle kneepjes van het vak. Mijn mama hoopte me op die manier af te schrikken en tegen te houden om hetzelfde beroep uit te oefenen, maar het werkte averechts: ik vond het fantastisch!’
Hoe raakte je dan toch in dit vak terecht?
‘Door mijn opleiding als monteur kon ik goed video’s maken en dat combineerde ik met mijn passie: koken. Ik begon kookvideo’s te uploaden op Facebook voor studenten, makkelijke recepten voor op kot. Na anderhalf jaar hadden we de grootste culinaire Facebookpagina in België. Zo ging de bal aan het rollen en kwam ik in de kijker van VTM en RTL.’
Mis je soms de expertise die je als kok leert op de hotelschool?
‘Er zijn sowieso technieken die je daar leert die ik niet heb. Maar het grote verschil tussen een chefkok en ikzelf is dat die eerste perfect kan functioneren in een restaurantomgeving. Wat ik doe, is nog iets totaal anders. Ik noem mezelf meer een enthousiasteling in de keuken (lacht).’
Had je ooit de aspiratie om je eigen restaurant te runnen?
‘Ik droom daar soms van, maar de realiteit zet me snel terug met m’n beide voetjes op de grond. Mijn vader kreeg door de zware druk in z’n horecazaak te maken met verslavingen , en dat is de reden dat de relatie van m’n ouders op de klippen liep. Het is een heel harde omgeving en ik heb geen zin om daarin te vertoeven.’
Mijn vader kreeg door de zware druk in z’n horecazaak te maken met verslavingen, en dat is de reden dat de relatie van m’n ouders op de klippen liep. Het is een heel harde omgeving en ik heb geen zin om daarin te vertoeven.
Wat vind je zo tof aan koken?
‘Je vertrekt van losse, rauwe ingrediënten en die kan je omtoveren tot een waanzinnig lekker geheel. Het is eigenlijk een beetje magie. Het is ook een ervaring waarbij je ál je zintuigen gebruikt en prikkelt, dat is geweldig.’
Sommigen zeggen: ‘Ik kan niet koken’, denk je dat dit klopt of kan iedereen koken als ze het maar willen?
‘Dat mensen niet kunnen koken, kan kloppen. Maar dat ze beweren: “Ik ga nooit kunnen koken” is zever, want je kan het echt wel leren als je er wat tijd en energie insteekt. Ik vrees dat we de goesting om te koken een beetje aan het verliezen zijn, maar ik wil tonen dat het echt wél leuk kan zijn.’
Waarom denk je dat we dit kwijtspelen?
‘We leven in een maatschappij waar alles snel én makkelijk moet zijn. De jongere generatie grijpt liever terug naar een afhaalmaaltijd, dan zelf na het werk nog een uur achter de kookpotten te moeten staan.’
Vind je dat jammer?
‘Ik snap het, want ik heb ook soms geen zin om na een hectische draaidag nog achter het fornuis te staan en ik durf ook weleens een afhaalmaaltijd bestellen. Maar het is gewoon een feit dat een zelfgemaakte maaltijd altijd beter is voor je lichaam en geest dan al dat bewerkte voedsel.’
Ik vrees dat we de goesting om te koken een beetje aan het verliezen zijn, maar ik wil tonen dat het echt wél leuk kan zijn.
Wat is je signature dish?
‘Zuurdesembrood. Ik ben echt trots op m’n broodjes.’
Welk ingrediënt is onmisbaar tijdens het koken voor jou?
‘Zout! Heel veel zout! Als je denkt dat je niet genoeg zout gebruikte, doe er dan nog maar een beetje bij (lacht). Dat tilt élk gerecht naar een hoger niveau qua smaak en intensiteit. Dat is ook waarom alles op restaurant vaak zoveel beter smaakt als wanneer je het thuis probeert klaar te maken. Er wordt gigantisch veel zout én boter gebruikt. Het is natuurlijk geen aanrader om heel veel zout en vetstoffen te eten, maar het zorgt er wel voor dat iets superlekker is.’
Is er iets dat je echt niet lust?
‘Eigenlijk niet. Er zijn dingen die ik minder graag eet, maar dat wil niet zeggen dat ik ze totaal niet lust. Ik geloof er ook heilig in dat als iets goed klaargemaakt is, dat iedereen het lust.’
Wat vind je stiekem heel lekker, maar is als kok niet zo leuk om toe te geven?
‘Fishsticks met spinazie uit de diepvriezer. Dat is mijn guilty pleasure, ik heb altijd fishsticks in huis! Dat heeft nostalgische redenen. Toen ik klein was en mijn mama ‘s avonds druk in de zaak bezig was, dan maakte ik mijn eigen avondeten en dat waren standaard fishsticks. Als student was dat mijn troostmaaltijd en nu nog steeds als ik een lastige dag had, grijp ik daarnaar terug.’
Mijn guilty pleasure zijn fishsticks, ik heb dat altijd in huis! Als student was dat mijn troostmaaltijd en nu nog steeds als ik een lastige dag had, grijp ik daarnaar terug.
Wat is je grootste kookflater?
‘Ik maakte onlangs cannelloni gevuld met ricotta en geitenkaas, rolde die in schelletjes gerookte zalm en stak ze in de oven met een kaassaus erover. In mijn hoofd klonk dat superlekker, maar dat was écht niet te vreten.’
Is er iets dat je niet zo goed kan klaarmaken?
‘Spaghetti bolognaise, maar dan op de Belgische manier. Ik doe er altijd zaken bij zoals rode wijn waardoor het nooit echt smaakt zoals mijn oma het keilekker maakt.’
Welke keuken vind je het lekkerste?
‘Dat varieert bij mij enorm. Op dit moment de Japanse keuken omdat ik in 2017 een half jaar in Japan mocht vertoeven en daar heel veel nieuwe smaken ontdekte die enorm bleven hangen. Vorig jaar ging ik drie weken naar Korea en daardoor heeft die keuken ook een streepje voor.’
Waar doe je inspiratie op voor je gerechten?
‘Reizen beïnvloedt enorm mijn smaakpalet. In andere landen met andere culturen ontdek ik altijd nieuwe smaken of technieken die ik zelf wil uitproberen. Verder kijk ik heel veel YouTube-filmpjes en lees ik veel kookboeken.’
Heb je een gouden tip om gerechten met weinig moeite naar een hoger niveau te tillen?
‘Peper en zout maken een wereld van verschil voor élk gerecht! Je moet van in het begin heel goed kruiden, in plaats van op het einde alles af te kruiden, zodat de moleculen rustig de tijd hebben om die peper en dat zout op te nemen. Kruid dus genoeg, maar begin zeker ook op tijd met te kruiden. Dat laatste vergeten de meesten.’
Velen schakelen lekker eten automatisch gelijk aan ongezond of vettig eten, maar dat is helemaal niet zo. Gezond eten kan ook enorm lekker zijn.
Je bent een foodie, maar tegelijkertijd ben je supersportief. Kan je die twee matchen, want het lijken uitersten?
‘Ik probeer minstens vijf keer per week te sporten en zit zo rond de zeven uur sport per week. Ik moet dus vaak om de beste resultaten te halen op m’n voeding letten, zeker vlak voor een wedstrijd, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik niet meer geniet van mijn maaltijden. Velen schakelen lekker eten automatisch gelijk aan ongezond of vettig eten, maar dat is helemaal niet zo. Gezond eten kan ook enorm lekker zijn. Als je veel sport, móet je net ook goed eten, want overleven op louter rauwe groenten geeft je niet genoeg energie om je doelen te bereiken.’
Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?
‘Ik zit op dit moment goed in m’n vel. Ik sport veel voor mijn fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast ben ik heel graag alleen, dus plan ik echt momenten in dat ik met m’n kat in de zetel kruip en schaak. Die momenten laad ik écht op en geven me veel zelfliefde.’
Was dat een zoektocht?
‘Toch wel. Ik moest als zoon van een zelfstandige mama al heel snel mijn eigen boontjes doppen. Dat zorgde ervoor dat ik heel zelfstandig ben, maar ook dat ik emotioneel nogal een binnenvetter ben. Ik zal niet snel over mijn gevoelens praten, maar die eerder onderdrukken.’
Heb je nu nog bepaalde complexen op uiterlijk vlak?
‘Als tiener had ik een complex over mijn flaporen. Ik kreeg weleens de opmerking “Dumbo” naar mijn hoofd geslingerd. Ik weet nog dat ik altijd het plan had om mijn oren te laten corrigeren toen ik ouder was. Maar nu lig ik daar echt niet meer wakker van.’
Hoe maakte je die klik?
‘Door iets ouder te worden, besef je dat je uiterlijk iets is waar je niks aan kan doen. Je bent zo geboren, punt. Waar je wél aan kan werken, is je innerlijk en wat voor persoon je bent en daar draait het om in het leven. Mensen gaan liever op café met iemand met flaporen die iets interessant te vertellen heeft, dan met iemand met perfecte oren waar niks zinnig uitkomt.’
Ik moest als zoon van een zelfstandige mama al heel snel mijn eigen boontjes doppen. Dat zorgde ervoor dat ik heel zelfstandig ben, maar ook dat ik emotioneel nogal een binnenvetter ben.
Ben je vatbaar voor stereotiepe schoonheidsidealen of perfecte plaatjes?
‘Totaal niet. Ik sport niet om een sixpack of brede biceps te krijgen. Ik vind krachttrainingen eigenlijk de minst leuke work-out, maar ik doet het om een stabielere core te krijgen en dat helpt me tijdens m’n loopwedstrijden. Het is dus puur functioneel, en zeker niet esthetisch. Ik probeer Instagram echt ook meer en meer te mijden.’
Hoezo?
‘Ik keek naar mijn schermtijd en zag dat ik zeven uur per week op Instagram zat. Ik vind dat heel veel, want dat is tijd dat ik echt in nuttigere dingen kan steken zoals sporten dan door foto’s en filmpjes scrollen. Moest ik kunnen, zou ik Instagram volledig van m’n smartphone verwijderen, want ik sta echt niet achter de onrealistische of fake standaarden die ze vaak verspreiden. Maar ik heb het natuurlijk ook nodig voor m’n job.’
Schoonheid is anno 2025 heel maakbaar: zou je ooit cosmetische ingrepen overwegen of vind je dit jammere evolutie?
‘In Korea is botox helemaal genormaliseerd. Botox laten inspuiten, is voor hen hetzelfde als pakweg naar de kapper gaan. Zelfs mannen doen het massaal. Dat is hallucinant. Ze spiegelen zich aan de K-pop bands waar de artiesten allemaal een supergladde, blinkende huid hebben. Ik zou het zelf nooit doen! Maar ik ga zeker geen mensen oordelen die dit wel doen. Leef en laat leven, is mijn motto.’
Heb je moeite met iets ouder worden?
‘Uiterlijk totaal niet. Ik vind het gewoon jammer dat ik fysiek wat achteruit ga. Ik voel dat nu al aan m’n gewrichten en pezen: vroeger kon ik zonder problemen twee voetbalmatchen op één weekend spelen én een lange duurloop doen. Nu moet ik echt keuzes maken.’
Door iets ouder te worden, besef je dat je uiterlijk iets is waar je niks aan kan doen. Je bent zo geboren, punt. Waar je wél aan kan werken, is je innerlijk en wat voor persoon je bent én daar draait het om in het leven.
Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er dingen waar jij soms mee worstelt?
‘Ik ben een enorme piekeraar! Ik denk veel na en ik kan dat moeilijk uitzetten. Soms kruip ik terug uit m’n bed om even te schaken omdat die gedachtemolen maar blijft draaien in m’n hoofd. Terwijl mijn vriendin in bed kruipt en letterlijk 23 seconden later slaapt. Ik ben daar jaloers op!’
Wat brengt je tot rust?
‘Koken, sporten en schaken. Ik ben de laatste tijd echt verslaafd aan schaken en steek er ook veel tijd in. Tijdens een spel moet je honderd procent gefocust zijn en aan niks anders denken, anders wordt dat direct afgestraft door je tegenstander.’
Kreeg je al te maken met negatieve comments?
‘Absoluut! Ik heb evenveel voor- als tegenstanders. Ik lach dat meestal weg en kan dat vrij snel loslaten. Maar ik weet nog toen ik in begin kookvideo’s op Facebook postte dat iemand reageerde dat ie een kogel door m’n kop zou schieten als ie me op straat tegenkwam omdat ik pasta in een microgolf stak. Dat vond ik wel heftig…’
Hoeveel punten op tien zou je je leven momenteel geven?
‘6,66 op 10, dat is het cijfer van de duivel, dat ligt me wel (lacht). Dat is net boven het gemiddelde, want ik zeg altijd dat het beste nog moet komen!’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier