‘Als we allemaal een beetje ons best doen, komen we er wel. Al vergeet je je herbruikbare tas weleens of eet je af en toe een stukje kaas.’
Moenia (27) van Ecossentials: ‘Ik mis alleen nog een goeie vegan pizza’
Van meat lover naar plant lover: het kan! Moenia (27) is een zelfverklaarde eco warrior. Ze startte zero-waste webshop Ecossentials om anderen te inspireren om duurzamer te leven. Sinds anderhalf jaar eet ze overwegend vegan.
Hoe meer research ik deed voor mijn bedrijf, hoe meer ik te weten kwam over duurzaam leven. Het werd me ook steeds duidelijker dat vlees en zuivel eigenlijk een probleem zijn. Toch schrikte volledig vegan eten me af. Was dat niet te lastig? Zou ik nog lekker eten? En mocht ik dan nooit meer kaas eten? I love cheese! Tot ik op reis in Indonesië zag hoe simpel en lekker plantaardig eten kan zijn.
Een vegan in huis
Thuis vond ik het logisch om die gewoonte verder zetten, maar makkelijk was dat niet. Mijn ex bleef veel vlees eten en ook thuis dachten ze dat het een bevlieging was. Bovendien ben ik een pleaser, dus als er vlees op tafel kwam, at ik vaak toch mee. Toen ik alleen ging wonen, werd het makkelijker en ging ik strikt vegan eten. Ik doe aan gewichtheffen en heb heel wat eiwitten nodig, maar blijkbaar verteert mijn lichaam plantaardige proteïnen niet goed. Ik had bijna continu buikpijn. Dat was geen fijn leven, dus ik moest mijn regels noodgedwongen loslaten. Nu kook ik al eens een eitje, eet yoghurt met proteïnen of een stukje kip of kaas. Ik luister meer naar mijn lichaam in plaats van te proberen perfect te zijn, en gelukkig maar! Toch durfde ik dat lang niet toe te geven. Dan deelde ik een vegan recept terwijl ik net kaas had gegeten en voelde ik me een bedrieger, terwijl ik net een realistisch beeld wil geven van duurzaam leven.’
Gezocht: lekker vegan pizza
‘Change doesn’t happen overnight. Maar als we allemaal een beetje ons best doen, komen we er stapje voor stapje wel, zelfs al vergeet je je herbruikbare tas weleens of eet je af en toe een stukje kaas. Tegenwoordig deel ik dat soort zaken dus wél. Ik heb trouwens ook het gevoel dat de vegan community meer open-minded is geworden. Perfect ben ik zeker niet. Gebraden kip is voor mij bijvoorbeeld een echte jeugdherinnering: vroeger ging ik na school met mijn vader en broer een kipje halen, en dat aten we samen met mayonaise en stokbrood. Het water loopt me nog steeds in de mond als ik zo’n kip ruik en soms gun ik het mezelf om ervan te eten, al leef ik voor tachtig procent vegan.’
‘Ik ben gelukkig ook gek op de vegan gyros van Vivera, want die heeft de textuur van echte kebab. Ik heb ’m al vaak voor vrienden gemaakt en het is een toppertje. Ook de vegan dumplings van Davai raad ik van harte aan, want ze zijn een zalig aperitiefhapje. Onlangs opende in Antwerpen de vegan snackbar Tastebuds z’n deuren, wat het alleen maar makkelijker maakt om ook met vrienden op restaurant duurzame keuzes te maken. Eerlijk gezegd mis ik alleen nog een goeie vegan pizza. In Gent heb je Plant A Pizza, komen jullie alsjeblieft ook naar hier (lacht)?’
Tekst: Kaatje De Coninck
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier