‘Een écht goede cocktailbar herken je aan één ding: de kwaliteit van hun mocktails.’
Noa Van Ongevalle (24): ‘Het draait bij cocktails niet om de alcohol’
Voor Noa Van Ongevalle zit cocktails maken in haar bloed. Zowel haar vader, als broer en zus zijn bartender. Samen hebben ze jarenlang achter de toog van hun familiebar The Pharmacy in Knokke gestaan. Nu is Noa ambassadeur voor Royal Bliss en wil ze graag de manier waarop de wereld naar cocktails kijkt veranderen.
Als je graag cocktails drinkt, heb je misschien wel eens gehoord van de gerenommeerde cocktailbar The Pharmacy in Knokke-Heist. Na een pittige coronaperiode besloot de familie Van Ongevalle om hun cocktailbar te sluiten en andere uitdagingen aan te gaan.
Ondertussen is Noa Van Ongevalle, de jongste, bartender in het restaurant van haar vader én Europees ambassadeur voor Royal Bliss. Voor hen ontwierp ze enkele gloednieuwe cocktails. Opvallend: alcohol speelt in Noa’s cocktails niét per se de hoofdrol. ‘We bevinden ons in een nieuwe tijdsgeest, steeds meer mensen kiezen er bewust voor om bijna geen alcohol meer te drinken of het zelfs volledig te schrappen’, vertelt Noa. ‘En dat snap ik, alcohol hoéft echt niet meer centraal te staan in een cocktail. Je drinkt zo’n drankje voor de smaak, de beleving, de textuur en de geuren die vrijkomen. Als er alcohol inzit, is dat fijn, maar dat is geen verplicht nummertje meer. Zo herken je ook de écht goede cocktailbars: als de mocktails op hun kaart heerlijk zijn.’
Is dat niet een beetje tegen je eigen winkel?
‘Niet per se. Ik vind het enorm belangrijk dat cocktails toegankelijk zijn. Ook voor mensen die bijvoorbeeld niet mogen drinken of net niet kunnen drinken. Alcoholvrije drankjes zie je steeds meer, maar toch hangt er nog een bepaalde taboe rond. Dat wil ik graag verbreken, door mijn cocktails zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk te maken én met een waardig alcoholvrij alternatief. Want het is niet omdat je geen alcohol drinkt, dat je daarom moet inboeten op de smaak of creativiteit. Het is veel leuker om iemand een heerlijk drankje te kunnen voorschotelen dat er mooi uitziet, dan hen een glas water aan te bieden.’
Heb je enkele tips voor een goede mocktail?
‘Hou het dicht bij het origineel en gebruik andere ingrediënten niet overmatig om te compenseren! Anders krijg je een heel zwaar drankje, waar je al snel genoeg van hebt. Daarom wilde ik ook erg graag samenwerken met Royal Bliss. Hun drankjes zijn niet té sterk van smaak, waardoor je er eigenlijk alle kanten mee uit kan en door één ingrediënt te veranderen een compleet nieuwe cocktail of mocktail creëert. En door de smaken niet te fel te maken, krijg je net die lichte cocktail. Vaak zijn cocktails mierzoet en vallen ze als een baksteen op je maag, door je ingrediënten juist te kiezen voorkom je dat!’
Mogen we van al je cocktails voor Royal Bliss dan ook een mocktailversie verwachten?
‘Yes, absoluut! Ook speelt bij deze cocktails alcohol niet de hoofdrol, maar is er maar een heel klein percentage echt alcoholisch. Zo kan je ook gewoon genieten van een lekker drankje, zonder je zorgen te moeten maken dat je meteen teveel op hebt. En doordat de drank geen onmiskenbare rol speelt, kan je hem ook makkelijk verwisselen door een non-alcoholische variant.’
Van waar haal je jouw inspiratie om een volledig nieuwe cocktail te maken?
‘Na het sluiten van The Pharmacy hebben we ervoor gekozen om een trip te maken door Azië, waarbij we enkele van de beste cocktailbars hebben bezocht. Dat was dan steeds in samenwerking met het restaurant van papa, The Ugly Duckling waar we ook Aziatisch eten serveren. Zo zijn we onder andere in Singapore en in Bangkok geweest. Voor de cocktails van nu gebruik ik dan ook veel oosterse invloeden en smaken. Die hebben mij echt weten raken en neem ik tegenwoordig overal mee naartoe. Mijn favoriete receptje is dan ook de Uni-Corn, waar je de oosterse smaken goed in voelt terugkomen.’
Waar kunnen we die heerlijke cocktails en mocktails van jou proeven?
‘Eigenlijk altijd en overal! (lacht) Met laagdrempelig bedoel ik naast laag in alcohol, ook gemakkelijk om te maken. Het is fijn om iets zélf te kunnen maken en de cocktails die ik voor Royal Bliss heb ontworpen, zijn daar ook echt op gefocust. We gebruiken voornamelijk ingrediënten die iedereen standaard in huis heeft, of die je gewoon vindt in de supermarkt. Het is niet de bedoeling dat je urenlang de ingrediëntenlijst zit af te turen en verschillende winkels moet afrijden voor je alles gevonden hebt. Af en toe zit er natuurlijk weleens een specialleke in, maar dat houdt het ook leuk en verrassend!’
Zo maak je Noa’s favoriete Royal Bliss cocktail: de Uni-Corn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier