Na bijna vijftig jaar staat een van de belangrijkste verworven vrouwenrechten op de helling in de VS: het recht op abortus.
‘Er zijn duizend-en-een redenen om geen kind te willen en ze zijn allemaal even legitiem’
In de Verenigde Staten staat een van de belangrijkste vrouwenrechten op het spel: het recht op abortus. Een zorgwekkende tendens waar (gelukkig) veel reactie op komt. Flairjournaliste Catherine geeft haar mening.
Beeld je in: je bent ongewenst zwanger en je kan niet bij een dokter terecht. Erger nog: artsen of ziekenhuizen die toch hulp willen bieden, worden zwaar bestraft. Je moet honderden, misschien wel duizenden kilometers reizen om in een andere staat of een ander land een veilige abortus te ondergaan. Je overige opties: een illegale en potentieel levensbedreigende ingreep doorstaan of het kind ondanks alle bezwaren ter wereld brengen.
Dit dystopische scenario lijkt een tafereel uit lang vervlogen tijden – of ‘The Handmaid’s Tale’ – maar kan in de Verenigde Staten helaas opnieuw werkelijkheid worden. Na bijna vijftig jaar staat een van de belangrijkste verworven vrouwenrechten er immers op de helling: het recht op abortus. Na bijna vijftig jaar zien pro-choice-protestanten zich opnieuw genoodzaakt om op straat te komen. Na bijna vijftig jaar strijden zij – en wij met hen – eens te meer voor het recht om baas te zijn in eigen buik. Absurd, maar niet onverwacht als je de Amerikaanse politiek een beetje volgt.
Ik heb vriendinnen die een abortus ondergingen omdat ze te jong waren, geen vaste relatie hadden of zich er simpelweg niet klaar voor voelden. Wie zijn politici en wetgevers om daar anders over te oordelen?
Catherine Kosters
Flairjournaliste
De demonstraties volgen op de bom die maandag ontplofte, en dan heb ik het niet over Kim Kardashian die de jurk van Marilyn Monroe op het Met Gala droeg. Uit een gelekt document verkregen door nieuwswebsite Politico blijkt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof ‘Roe v. Wade’ ongedaan zou willen maken. Dat historische arrest beschermt sinds 1973 het recht op abortus in de VS. Het schrappen daarvan zou betekenen dat staten opnieuw hun eigen abortuswetten mogen schrijven, met desastreuze gevolgen voor iedereen die geboren wordt met een baarmoeder in de conservatieve helft van het land.
Zonder de bescherming van ‘Roe v. Wade’ wordt abortus zo goed als zeker illegaal in 26 van de 50 staten, aldus het Guttmacher Instituut. Georgia, Iowa, Ohio en South Carolina zouden de legale termijn inkorten tot zes weken terwijl Alabama, Kentucky, Texas en vijftien andere staten abortus volledig zouden verbieden. Van nog vier andere staten wordt verwacht dat ook zij nieuwe wetten zullen stemmen. Tien van de voornoemde staten maken in tegenstelling tot vroeger géén uitzondering voor abortus meer in geval van verkrachting of incest.
Lees dat nog eens: verkrachting of incest zijn er géén geldige reden om een zwangerschap te beëindigen. Het enige geval waarin deze staten abortus nog zullen toelaten, is wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Vijftig jaar geleden moest je misbruikt zijn, nu moet je al op sterven liggen – om het even cru te stellen. Er zijn duizend-en-een redenen om geen kind te willen en ze zijn allemaal even legitiem. Ik heb vriendinnen die een abortus ondergingen omdat ze te jong waren, geen vaste relatie hadden of zich er simpelweg niet klaar voor voelden. Wie zijn politici en wetgevers om daar anders over te oordelen?
Het recht op abortus is het recht op zelfbeschikking. Een recht dat diep verankerd ligt in onze maatschappij, maar schijnbaar niet verzekerd is. De omkeerbaarheid van ‘Roe v. Wade’, zonder twijfel een van de bekendste en invloedrijkste arresten in de geschiedenis van het Hooggerechtshof, toont aan dat verworven rechten ook weer afgenomen kunnen worden en dat de strijd nog lang niet gestreden is.
Beeld je in: je wordt als vrouw onderdrukt anno 2022, in het rijkste land ter wereld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier