'Misschien is de ene persoon wel fat & fit terwijl de andere mager & morbide is’
COLUMN: ‘Gelukkig hebben paspoppen geen oren en vooral: geen tijd voor bullshit’
Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.
Sta mij toe om een populaire drogredenering uit de doeken te doen: 1. Dikke mensen moeten meer sporten. 2. Dikke mensen die al sporten, doen het vast niet goed. 3. Merken die dikke mensen aanmoedigen om te sporten, promoten obesitas. Gevolg? 1. Dikke mensen hebben geen zin meer om te sporten. 2. Dikke mensen blijven dik. 3. Dikke mensen moeten meer sporten!
De vicieuze cirkel is zo rond als het figuur van de paspoppen die Nike recent in een Londense winkel introduceerde. Dat dat voor enige consternatie zorgde in het door overgewicht geplaagde Engeland kan je al raden. Remember de heisa toen ene Tess Holiday de cover van de Britse Cosmopolitan sierde? Telkens als de goegemeente geconfronteerd wordt met een lichaam dat niet binnen de rigide schoonheidsnormen past, roepen moraalridders moord en brand. En ridders zijn het, met hun middeleeuwse opvattingen.
Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan het probleem dat ze denken te bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat mensen met obesitas die zich gediscrimineerd voelen méér cortisol aanmaken. Dat stresshormoon geeft trek in snacks en leidt tot de opslag van buikvet. Aldus dokters Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon, auteurs van het boek ‘Vet belangrijk’, vorige week in Flair. Bodyshaming schaadt de gezondheid dus. Ha!
Misschien is de ene persoon wel fat & fit terwijl de andere mager & morbide is.
Ik betwijfel of het journaliste Tanya Gold van mening zal doen veranderen. Golds opiniestuk voor The Telegraph, getiteld ‘Obese paspoppen verkopen vrouwen een gevaarlijke leugen’, ging de wereld rond en deed het bloed van menig body positivityactiviste koken, ongeacht haar kledingmaat. Golds opinie druist niet alleen in tegen de wetenschap, ze vergeet ook dat enkel een dokter kan oordelen over iemands medische toestand. Misschien is de ene persoon wel fat & fit terwijl de ander mager & morbide is. Als het over paspoppen gaat, weet zelfs een arts geen raad. De meeste zijn zó dun dat ze niet eens zouden menstrueren. Ook niet bepaald gezond.
Naast plussize poppen kunnen shoppers bij Nike binnenkort trouwens poppen met een handicap tegenkomen. Promoot een mannequin in een rolstoel dan ook MS? Het idee is even grof als belachelijk, net als de woorden van mevrouw Gold en haar medestanders. Gelukkig hebben paspoppen geen oren en vooral: geen tijd voor bullshit. Wie dat niet snapt, kan hun in sportleggings gehulde achterkant kussen.
Meer columns van Catherine:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier