'De vergelijking van 'Big Little Lies' met 'Desperate Housewives' is logisch, maar doet de serie allesbehalve eer aan.'
‘Dank u wel Canvas, om in deze snertweek een topreeks als ‘Big Little Lies’ uit te zenden’
Omdat een mens maar twee ogen en 24 uren in één dag heeft, offer ik me op om voor jullie bij te houden welk televisiemomentje van de voorbije week het uitgesteld kijken waard is. Deze week: de serie ‘Big Little Lies’ op Canvas.
De week tussen kerst en nieuw is niet alleen een snertweek voor zij die geen vakantie hebben. Het is eveneens een snertweek voor zij die van televisie – maar niet van kerstfilms – houden. Tuurlijk, jaaroverzichten zijn interessant, maar na eentje heb je wel genoeg miserie en moord gezien voor een heel jaar. Buiten die deprimerende lijstjes is er elk jaar opnieuw geen ene moer te zien tijdens de feestdagen.
Daarom dankte ik deze week de televisiegoden voor Canvas, de zender die slim genoeg was om een topreeks in die fameuze snertweek te programmeren. Een reeks die dit jaar maar liefst acht Emmy’s in de wacht sleepte, op de tweede plaats in de ranking van Time Magazine terechtkwam én drie vrouwen – en niet de minste – in de hoofdrol heeft. Ik stelde mijn televisie twee weken geleden al in opdat hij de serie zou opnemen, maar na vier afleveringen heb ik de opnames nog niet nodig gehad. Voor ‘Big Little Lies’ maak ik tussen tien en elf met plezier een uurtje tijd.
Filmactrices Nicole Kidman en Reese Witherspoon speelden respectievelijk sinds de jaren 80 en de jaren 90 niet meer in een serie. Dat wil wat zeggen.
Als filmtoppers zoals Nicole Kidman en Reese Witherspoon intekenen op een serie, weet je dat je met een goed script zit. Kidman speelde, buiten zes afleveringen in ‘Top of the Lake’ in 2013, sinds de jaren ’80 niet meer mee in een reeks. Op Witherspoons conto staat slechts één andere serie, en die dateert van 1993. Om maar te zeggen: dit is echt niet zomaar een zoveelste versie van ‘Desperate Housewives’.
De vergelijking met de vrouwen van Wisteria Lane is logisch: het verhaal van ‘Big Little Lies’ speelt zich ook af in een welgesteld wereldje met in de hoofdrol enkele dames die er alles aan doen om de schijn van hun zogezegd perfecte leventje hoog te houden. Het start- en eindpunt van het verhaal is een moord – iets waar men op Wisteria Lane ook niet vies van was – die als gevolg heeft dat de vuile was van het Californische badplaatsje Monterrey wordt buiten gehangen. En wie houdt er niet van een goeie portie vuile was, nietwaar?
Maar de vergelijking doet ‘Big Little Lies’ allesbehalve eer aan. In tegenstelling tot de bijna karikaturale ‘Desperate Housewives’-personages, zoals Gabriel Solis – de oppervlakkige golddigger – en Bree Van de Kamp – de neurotisch perfecte huismoeder – hebben Madeline, Celeste en compagnie wél diepgang, ondanks hun lichtelijk hautaine rich girl attitude. Het cliché van de bimbo die er haar levenswerk van maakte een rijke stinkerd aan de haak te slaan om geen dag van haar leven te moeten werken, wordt doorprikt en maakt plaats voor intelligente vrouwen die er al dan niet voor kozen hun eigen carrière op een zijspoor te zetten om hun kapitaalkrachtige man bij te staan.
De vergelijking met ‘Desperate Housewives’ doet deze serie allesbehalve eer aan.
Het leven van de ‘Big Little Lies’-vrouwen ligt mijlenver van het jouwe, maar om een of andere reden heb je ‘t idee dat jullie vriendinnen zouden kunnen zijn. Ik zou alleszins graag eens aan een koffietje of een cocktail nippen met Madeline, het personage van Reese Witherspoon en tevens zowat de Regina George van Monterrey, maar dan minder gemeen. Nu ja, misschien is ze wél gemeen, maar kan de ravissante Reese Witherspoon – die voor altijd Elle Woods zal zijn – in mijn ogen nooit echt een bitch zijn.
Daarnaast is ‘Big Little Lies’ op alle vlakken van een ander niveau dan het lichtvoetige ‘Desperate Housewives’. Het is donkerder, echter en daarenboven bijzonder mooi gemaakt en geacteerd. Bewijzen daarvan zijn acht gewonnen Emmy Awards en zes Golden Globe-nominaties.
Binnen een week pas zal ik je weten te vertellen wat ik van het plot van de zeven afleveringen tellende serie vindt. Dan pas zal ik niet alleen te weten gekomen zijn welke bewoner van Monterrey de bewuste moord pleegde (dat hoop ik alleszins, want er komt wel een tweede seizoen), maar ook wíe vermoord werd. De vele flashforwards in de serie geven namelijk nooit prijs naar wiens moordenaar we eigenlijk op zoek zijn. Dubbel zoveel spanning dus. En dubbel zoveel plezier.
Wat ik je wel nu al kan vertellen, is dat ik volgende week dinsdag, woensdag en donderdag tussen tien en elf waarschijnlijk weer in mijn luie zetel te vinden zal zijn. Want wát wil ik graag weten hoe de vork in de steel zit. Wil je hetzelfde kunnen doen, kan je nu de eerste vier afleveringen beginnen bingen op VRT NU.
De laatste drie afleveringen van ‘Big Little Lies’ zijn op 2,3 en 4 januari te zien op Canvas om 22u05. Je kan de serie ook bekijken op VRT NU.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier