In onze reeks #Megafoon bieden we relevante stemmen een megafoon aan. We geven met andere woorden ons bereik even weg aan wie iets waardevols te zeggen heeft en daarmee blikken kan doen verruimen. Sam Hawkes (14) geloofde haar ogen niet toen ze een artikel uit Dag Allemaal onder ogen kreeg. Ze vertelt hieronder waarom.
Hallo
Ik ben Sam en er is me een paar dagen geleden iets overkomen waarover ik graag iets kwijt wil. Er is een artikel gepubliceerd waarin ik vernoemd word. Ik wist wel dat het artikel zou verschijnen, maar ben gechoqueerd over de manier waarop.
Mijn trans-zijn is iets waarover enkel ík beslis met wie ik dat deel.
Ik deed een tijdje geleden een kort interview voor een artikel dat zou gaan over dansen. Het deel waarin ik vermeld sta, blijkt nu echter hoofdzakelijk te gaan over mijn trans-zijn. Er worden dingen in het artikel vernoemd en er werden bepaalde woordkeuzes gemaakt die ik niet oké vind en waarvoor ik nooit mijn toestemming tot publicatie gegeven zou hebben, moest dit mij gevraagd worden.
Ik wil dit hier even aankaarten omdat ik vind dat hieruit geleerd moet worden en omdat ik wil aangeven hoe zoiets beter aangepakt kan worden in de toekomst.
1. Wanneer een persoonlijk of gevoelig onderwerp wordt besproken in een artikel is het nog meer dan anders van belang om zeker te zijn dat de boodschap juist wordt gebracht. Het is essentieel dat het artikel nagelezen wordt door de persoon over wie het gaat, om na te gaan of die akkoord gaat. Dit is spijtig genoeg voor dit artikel niet gebeurd.
2. Ook bij onderwerpen die door sommigen nog als controversieel worden beschouwd, is het belangrijk om te zorgen voor uitdrukkelijke toestemming tot publicatie. De persoon in kwestie zal immers als geen ander de impact van bepaalde woordkeuzes of klemtonen kunnen inschatten. Ik had me er veel beter bij gevoeld als er even bij mij was gecheckt of ik akkoord ging om het artikel in deze vorm en bewoording te publiceren.
3. Mijn trans-zijn is niet het voornaamste aan mij. Het ging een artikel worden over dansen, laat het dan ook over dansen gaan. Dans is een heel belangrijk deel van mijn leven en ik wilde hierover graag iets vertellen. In het artikel wordt spijtig genoeg bijna enkel gepraat over het feit dat ik trans ben. Geen probleem om dit met mijn toestemming te vermelden, maar dan graag enkel als bijzaak.
4. Als je weet dat iemand trans is, deel deze informatie dan niet zomaar met anderen. Zeker niet zonder even met die persoon te checken of het oké is om dit te delen. Mijn trans-zijn is iets waarover enkel ík beslis met wie ik dat deel.
Ik heb, na het artikel te lezen, uit frustratie en woede, een Instagrampost gemaakt over mijn problemen met het artikel. Deze is door duizenden mensen gezien en werd enorm veel gedeeld. Pas later realiseerde ik me dat de mensen die hierachter zaten, geen kwade bedoelingen hadden. Ze hebben gehandeld vanuit onwetendheid.
Ook mijn intentie was nooit om iemand “aan te vallen”. Ik wilde gewoon tonen wat er fout is gegaan en hoe het in de toekomst beter kan. Ik hoop dan ook oprecht dat men hieruit leert en er volgende keer expliciet aandacht aan besteedt om alles op een correcte manier te laten verlopen.
Sam
Sam Hawkes is een makeup artist en danseres. Ze maakte in het verleden al make-uptutorials voor Fashionista (het jongere zusje van Flair dat sinds een tijdje geïntegreerd werd in Flair.be, red.). Je kan haar hier volgen op Instagram.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wil je reageren? Voel je je geroepen om ook je mening te laten horen? Stuur je opinie of open brief dan naar megafoon@flair.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier