'Clean beauty apps scannen alleen de ingrediëntenlijst van een product, terwijl je eigenlijk veel uitgebreider moet screenen.'
‘Dit is waarom je clean beauty apps niet moet vertrouwen’
Zet drie beauty editors in een taxi, spreek de woorden ‘Volgens mijn clean beauty app is dat een slecht product’ uit en je ontketent een debat waarmee je makkelijk een podcastaflevering kan vullen. Dat is wat er gebeurde tijdens een perstrip in Parijs vorige week. Tijd voor een opiniestukje, dacht ik. Want er bestaan duidelijk nog té veel misverstanden over clean beauty apps.
Ik was op perstrip in Parijs en zat samen met collega beautyjournalisten S. en F. in een taxi. Toen persverantwoordelijke M. vertelde over een beautyproduct en ‘hoe slecht het scoorde op Yuka’, schoten mijn beautycollega’s en ikzelf spontaan in een Franse colère.
Veel mensen vertrouwen tegenwoordig blindelings op apps als Yuka en Think Dirty, om te weten te komen of een beautyproduct al dan niet clean is (dat wil zeggen: niet schadelijk voor je gezondheid). Maar eigenlijk zijn dit soort apps helemaal niet representatief. Het enige wat ze doen is de ingrediëntenlijst (ook wel INCI-lijst genoemd) van een product scannen. Zodra er een stof in die lijst staat die potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor het menselijk lichaam, krijgt het product een slechte rating en wordt het als niet-clean bestempeld.
Maar als je weet dat zelfs water potentieel toxisch kan zijn als je er op korte tijd te veel van drinkt, kan je wel concluderen dat er veel meer factoren meespelen dan alleen de aanwezigheid van dat ene ingrediënt. Dat bevestigt ook Detic, de vereniging van producenten en verdelers van cosmetica: ‘Om de toxicologie van een cosmetisch product te kennen, legt de regelgeving een risicoanalyse op. Deze risicoanalyse kijkt naar de kwaliteit van de ingrediënten, de blootstelling van de mens aan die ingrediënten, de concentratie van een ingrediënt, de interacties tussen ingrediënten, de gebruiksfrequentie en -omstandigheden, en nog veel meer zaken. De INCI-ingrediëntenlijst bevat die informatie gewoonweg niet. Punt. De extrapolatie die apps maken vanuit de INCI-formule is wetenschappelijk niet onderbouwd en komt neer op bedrieglijke informatie.’
Hou vooral in je achterhoofd dat ieder cosmeticaproduct dat in de EU wordt verkocht, onderworpen wordt aan enorm strenge controles op vlak van toxiciteit en gebruiksveiligheid. Je kan er dus wel van op aan dat de producten die je dagelijks smeert, niet schadelijk zijn voor je gezondheid (op voorwaarde dat je ze gebruikt zoals voorgeschreven).
Let wel: er zijn bepaalde stoffen in cosmetica waarvan vermoed wordt dat ze potentieel hormoonverstorend kunnen zijn. Daar is tot op vandaag nog altijd geen wetenschappelijk bewijs van, maar er wordt wel nog steeds verder onderzoek naar gevoerd. Het is dus natuurlijk wel begrijpelijk als je het – bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap – extra veilig wil spelen. In dat geval kan je in afwachting van verder onderzoek wel een clean beauty app gebruiken.
Vegan, of toch niet?
Je kan een clean beauty app ook gebruiken om te weten te komen of een product al dan niet vegan is. Maar zelfs die stempel is eigenlijk niet helemaal betrouwbaar, zegt Detic: ‘De INCI-naam (hoe een ingrediënt vermeld staat in de ingrediëntenlijst, red.) is niet afhankelijk van de herkomst of de aard van het ingrediënt. Eenzelfde stof – ongeacht of zij van fossiele herkomst is of afkomstig uit biomassa, of zij synthetisch is dan wel natuurlijk, of zij zuiver is of onzuiverheden bevat – zal dezelfde INCI-benaming voeren. Denken dat men aan de hand van de INCI-ingrediëntenlijst kan bepalen of een product veganistisch is of niet, is een verzinsel.’
Allergenen
Een app die de ingrediëntenlijst screent kan wél interessant zijn als je bepaalde allergieën hebt en dus sommige stoffen moet vermijden. Dankzij dit soort app weet je meteen of er bepaalde allergenen aanwezig zijn in een product.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier