Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tim De Backer

'Ik wil in de toekomst niet voor financiële verrassingen komen te staan.’

Anne-Laure (31) springt als flexwerker bij in een slagerij

Drie jaar geleden werd de flexi-job in het leven geroepen: een bijbaan die de mogelijkheid biedt om – zonder extra te worden belast – bij te verdienen in de horeca en detailhandel. Lezeres Anne-Laure maakt gretig gebruik van dat systeem. Naast haar voltijdse baan houdt zij er een tweede job op na.

‘In hoofdberoep ben ik al drie jaar voltijds pleegzorgbegeleidster. In die functie hou ik me bezig met het welzijn van kindjes die vanwege een moeilijke thuissituatie in een pleeggezin terechtkomen. Dat kan vrijwillig gebeuren, maar ook gedwongen, door tussenkomst door de rechtbank. Ik treed vooral op als tussenpersoon tussen het pleegezin en de biologische ouders van de geplaatste kinderen. Mijn vaste job als pleegzorgbegeleidster is zwaar. Toch hou ik er daarnaast ook nog een tweede job op na.

Het is een beslissing die ik genomen heb om voorbereid te zijn op de financiële moeilijkheden die me misschien nog te wachten staan. Vorig jaar zijn mijn vriend en ik uit elkaar gegaan. Omdat we het niet eens raakten over hoe we onze bezittingen moesten verdelen, heeft mijn ex-vriend onze scheiding voor de rechtbank gebracht. Het proces is nog lopende. Ons huis zal openbaar verkocht worden en ik heb geen idee wat de uitkomst daarvan zal zijn, maar ik wil in geen geval berooid achterblijven. Uit voorzorg ben ik daarom op zoek gegaan naar een tweede job, zodat ik mezelf financieel een stuk veiliger kan stellen nu ik er weer alleen voor sta. Ik wil in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan.’

Ik wil mezelf financieel veiligstellen nu ik er weer alleen voor sta en ons huis openbaar wordt verkocht.

Gevarieerde job

‘Ik had de mogelijkheid om als zelfstandige in bijberoep aan de slag te gaan. Maar omdat je op een flexi-job niet wordt belast, leek me dat meteen een veel interessanter systeem om een cent mee bij te verdienen. Als student heb ik ooit in een slagerij gewerkt. Dat werk was me dus niet onbekend. Het leek me ideaal om erbij te nemen als flexi-job. Lang heb ik niet hoeven te zoeken naar een vacature. Ik kon vrijwel meteen beginnen in Slagerij Ranson in Sint-Andries- Brugge. Daar klus ik nu elke zaterdag, zondag of op feestdagen enkele uren bij.

Als het druk is in de winkel, bedien ik mee de klanten. Op rustigere momenten steek ik een handje toe in de slagerij en help ik met hamburgers maken, brochettes samenstellen, vlees marineren of slaatjes prepareren. De job is erg gevarieerd. Mijn uurrooster is zeer flexibel en per week aanpasbaar. Dat geeft me nu ook de mogelijkheid om mijn flexwerk te blijven combineren met mijn favoriete hobby en sport: rugby. Als ik op zaterdagnamiddag een wedstrijd moet spelen, kan ik vragen om die dag alleen te worden ingepland in de voormiddag of om te werken op zondagvoormiddag. Er wordt veel rekening gehouden met mijn agenda en mijn baas stelt zich altijd heel flexibel op wanneer de uurroosters moeten worden gemaakt.’

Er worden al eens grapjes gemaakt en we lachen soms met elkaars onhandigheid. In een grote supermarkt gaat het er volgens mij een stuk onpersoonlijker aan toe.

Familiebedrijf met fijne sfeer

‘De slagerij waarin ik werk, is een familiebedrijf. Dat zorgt voor een heel fijne sfeer onder de collega’s. Er worden al eens grapjes gemaakt en we lachen soms met elkaars onhandigheid. In een grote supermarkt gaat het er volgens mij een stuk onpersoonlijker aan toe. We werken met vier flexwerkers mee in de zaak, maar hebben onderling niet vaak contact, omdat we elkaar doorgaans afwisselen op de job. Als ik op zaterdag en zondag word ingepland, klus ik negen uur per week bij. Op zaterdag werk ik vijf uur in de voormiddag of vier uur in de namiddag.

Sta ik enkel op zondag gepland, dan werk ik vijf uur in de voormiddag. Dat ik in de slagerij vooral handenarbeid doe, biedt een mooie afwisseling met de mentale belasting die ik in mijn vaste job ervaar. Mijn flexi-job heeft me ook op de been gehouden na mijn relatiebreuk. Omdat ik zo veel werk, restte me geen tijd om thuis in een hoekje te zitten treuren. Het geld dat ik bijverdien met mijn flexi-job, komt nu integraal op mijn spaarrekening te staan. Daar kom ik niet aan. Hoe lang ik deze flexi-job nog wil blijven doen? Dat weet ik nog niet. Zolang ik geen nieuwe partner heb, houdt niets me tegen om hier ook na de afloop van mijn scheiding mee te blijven doorgaan. We zien wel wat de toekomst brengt.’


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '