Jessica flirt met een burn-out, en dat heeft veel te maken met haar smartphonegebruik.
Jessica (26): ‘Likes beschouw ik als een bevestiging, een rechtvaardiging om er te mogen zijn’
Flair laste afgelopen week een Digital Detox Week in om ons bewust te maken van ons (overmatig) smartphonegebruik en de nadelen daarvan. Jessica (26) flirt met een burn-out, en dat heeft volgens haar veel te maken met haar smartphonegebruik. Ze spendeert maar liefst 5 uur per dag aan haar toestel. Zelfs in de auto kan ze het niet aan de kant leggen.
‘Ik herinner me nog goed wanneer ik mijn eerste gsm kreeg. Het was een Nokia 3310, een cadeautje van mijn ouders voor mijn plechtige communie. Het was een piepklein toestel waarmee je niet veel meer kon doen dan bellen, sms ’en en Snake spelen, wat toen al het einde leek. Maar zodra smartphones hun intrede deden, ging er een nieuwe wereld open.
Vandaag staat bijna mijn hele leven op mijn iPhone: mijn agenda, privé- en werkmails, persoonlijke contacten, sociale media als Facebook, WhatsApp en Instagram... Tijdens mijn studententijd merkte ik al dat mijn smartphone een steeds grotere rol in mijn leven begon te spelen. Zo kon ik mijn iPhone tijdens de blok niet aan de kant leggen, waardoor er van studeren niet veel in huis kwam. Wanneer ik mijn gsm niet op zak had, zoals tijdens zondagen op de Chiro, had ik daar best moeite mee. Ik was bang dat ik iets belangrijks zou missen en leed dus aan fomo, oftewel fear of missing out.
Als de batterij van mijn gsm bijna plat was, raakte ik in paniek. In mijn handtas zit tegenwoordig dan ook een powerbank. Door de jaren heen versleet ik al tal van smartphones. Vorig jaar heb ik nog een nieuwe iPhone gekocht omdat ik mijn vorige exemplaar zodanig vaak gebruikte dat ik het toestel zeven keer per dag moest opladen. Mijn huidige gsm is nog geen jaar oud en hetzelfde probleem stelt zich al.’
Ook achter het stuur
‘Mijn smartphonegebruik begint en eindigt elke dag in bed. Het eerste wat ik ’s ochtends doe, is naar mijn gsm grijpen. Enerzijds om de wekker af te zetten, anderzijds om mails te checken, door de digitale krant te bladeren en een kijkje te nemen op sociale media. Aan de ontbijttafel ben ik bezig met mijn smartphone, maar ook in bad – wat voor velen toch de ultieme ontspanning is – vergezelt mijn toestel me.
Ik versleet al tal van smartphones. Ik gebruik ze zo vaak dat ik ze 7 keer per dag moet opladen.
Ik ben er niet trots op, maar ik gebruik mijn smartphone zelfs achter het stuur, en dan voornamelijk tijdens lange ritten op de autosnelweg. Ik weet maar al te goed dat een milliseconde onoplettendheid grote gevolgen kan hebben en dat het niet alleen mijn leven, maar ook dat van anderen op slag kan veranderen. Toch maak ik me er keer op keer schuldig aan. Ik heb al verschillende zaken geprobeerd om dat foute gedrag af te leren, zoals mijn iPhone uitschakelen of rijden met mijn toestel op vliegtuigmodus. Dat lukt me hooguit een dag of twee, maar daarna herval ik weer in oude gewoontes.’
Bijna een fulltimejob
‘Ook op mijn relatie heeft de smartphone een negatieve invloed. Mijn vriend werkt in de IT-sector en is voor zijn werk voortdurend in de weer met zijn gsm. Ik heb soms het gevoel dat ik word genegeerd en beschuldigde hem ervan dat hij eerder een relatie heeft met zijn smartphone dan met mij. Maar als ik eerlijk ben, doe ik net hetzelfde.
Sinds enkele maanden hebben smartphones een schermtijdfunctie, die het aantal uren bijhoudt dat je op je smartphone zit. Toen ik onlangs mijn schermtijd bekeek, viel mijn mond bijna open van verbazing. Een dag bestaat uit 24 uur, en daarvan spendeer ik gemiddeld 5 uur aan mijn smartphone. Dat is goed voor 35 uur per week, bijna een fulltimejob. ’
Urenlang scrollen
‘Sinds een tijdje werk ik als vastgoedconsulente en heb ik daardoor twee smartphones. Op de werkvloer is het niet toegelaten om mijn privétoestel te gebruiken, en ook daar heb ik het moeilijk mee. Soms heb ik het gevoel dat ik de slaaf ben van mijn smartphone. Mijn vriend en ik proberen steeds vaker om na het werk onze mobieltjes aan de kant te leggen, maar voor ik het goed en wel besef, zit ik weer urenlang te scrollen.
Vroeger was ik een boekenwurm. De vakantieperiode was voor mij het moment bij uitstek om boeken te verslinden. Ik stopte vroeger letterlijk alle boeken die ik wilde lezen, in mijn valies, maar tijdens mijn laatste vakantie ben ik amper 80 pagina’s ver geraakt. Ik was meer bezig met mijn smartphone dan met ontspannen. Geen wonder dat ik het gevoel heb dat ik niet meer tot rust kom.
Likes beschouw ik als een bevestiging, een rechtvaardiging om er te mogen zijn.
Als ik op een leuke plek kom, ben ik meer bezig met het creëren van de perfecte foto die ik online kan delen dan met genieten van het moment. Likes beschouw ik als een bevestiging, een rechtvaardiging om er te mogen zijn. Volgens mij heeft dat met mijn zelfbeeld te maken. Ik was vroeger mollig en had een hekel aan foto ’s, terwijl het nu lijkt alsof ik mijn hele leven wil registreren. Maar als ik heel eerlijk ben, deel ik die zaken vooral omdat mensen anders denken dat ik niets met mijn leven doe.’
Flirten met een burn-out
‘Omdat ik constant bereikbaar en verbonden ben, flirt ik al enkele maanden met een burn-out. Ik kan geen nee zeggen en stel geen grenzen, wat maakt dat ik ook na de werkuren met mijn werk bezig ben. Als iemand belt of mailt, zal ik onmiddellijk reageren, zelfs om 23u.
Enkele weken geleden was ik het noorden kwijt. Ik had steeds meer last van stemmingswisselingen, begon vaak uit het niets te huilen en kreeg fysieke klachten. Mijn emmertje liep bijna over, waardoor ik besloot ontslag te nemen. Momenteel ben ik met mijn opzegperiode bezig, al hoop ik stiekem dat mijn werkmail eerder wordt afgesloten, zodat ik wat meer ademruimte krijg. Toch realiseer ik me dat de grootste verandering uit mezelf moet komen. Ik moet afkicken van mijn smartphone, want anders blijf ik in de toekomst dezelfde fouten maken.’
Meer over digitaal detoxen? Ontdek het in ons Digital Detox-dossier!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier