'Mijn vriend weet perfect wanneer mijn eetstoornis aan het spreken is.'
Laura (27) over anorexia nervosa: ‘Ik weet dat ik mijn eetstoornis niet ben’
De Oost-Vlaamse Laura Vermeire is sinds twee en een half jaar herstellende van een eetstoornis. Door een samenloop van omstandigheden belandde ze in de klauwen van anorexia nervosa en was haar lichaam helemaal op. Stilaan leert ze zichzelf weer graag te zien en put ze kracht uit haar community op Instagram: ‘Ik weet dat ik mijn eetstoornis niet ben.’
Laura uit Dikkelvenne is fervent schrijfster, natuurliefhebber, videograaf en gepassioneerd reiziger. Samen met haar vriend heeft ze al heel wat van de wereld gezien, maar enkele jaren geleden liep het mis. Door een grote focus op sporten, gezond eten, een hoge werkdruk, stress en uiteindelijk nog een voedselvergiftiging verloor ze 10 kilo en kreeg ze te maken met de eetstoornis anorexia nervosa.
Leven op beeld
‘Zelfs tijdens het afvallen, bleef ik hard doorwerken waardoor al die stress zich meteen op mijn lijf zette. Het is in 2019 dat ik besefte dat ik een eetstoornis had, omdat ik bepaalde dingen niet meer wilde eten. Tot ik dan in het ziekenhuis belandde omdat het niet meer ging. Mijn lichaam was gewoon op. Door de coronacrisis viel mijn ambulante hulp ook nog grotendeels weg en voelde het alsof ik er alleen voor stond. Terwijl iedereen buiten ging sporten, wandelen of rolschaatsen, moest ik in de zetel blijven liggen. Ik mocht letterlijk bijna niet bewegen.
Zelfs tijdens het afvallen, bleef ik hard doorwerken waardoor al die stress zich meteen op mijn lijf zette.
Zo besloten mijn vriend en ik om mijn leven op beeld vast te leggen. We filmden elke dag en zijn daar anderhalf jaar aan bezig geweest. Uiteindelijk maakten we er een documentaire van die op Canvas verscheen met de naam ‘Gekooid’ en schreef ik een gelijknamig boek. Op die manier wilden we het taboe verbreken, maar ook inzichten en steun bieden aan anderen.
Nood aan controle
Het was nooit mijn bedoeling om te vermageren. Maar het is wanneer alle controle in je leven wegvalt, dat je je focust op het enige waar je nog wél controle over hebt: wat je wel of niet eet. Dat is het enige wat je zelf in handen hebt, wat zorgt voor een escape of reality.
Ik denk dat we vaak te veel in ons hoofd zitten en niet genoeg op ons gevoel afgaan.
Ik ben ervan overtuigd dat dat te maken heeft met dat we in onze samenleving te veel in ons hoofd zitten en niet genoeg op ons gevoel afgaan. Daardoor krijg je een disconnectie met je lichaam en begin je anders naar je lichaam te kijken. Je krijg zowat een verstoord beeld van de realiteit en dat kan zich vertalen in heel wat ziektes.
Gemeen aapje
Bij een eetstoornis spreken mensen vaak over een stemmetje in je hoofd. Ik noem mijn eetstoornis dan ook evil monkey of ‘gemeen aapje’, want ik weet dat ik mijn eetstoornis niet ben. Zo weet ook mijn vriend perfect wanneer de eetstoornis babbelt en wanneer Laura babbelt.
Op een moment miste ik echt een community rondom mij, dus heb ik die voor mezelf gecreëerd. Ik maakte vorig jaar een Instagrampagina aan en kwam al snel in contact met mensen die me begrepen. Daar put ik nu ontzettend veel kracht uit, want we motiveren elkaar om het beter te doen.
Dankzij vele positieve reacties die ik krijg vanuit mijn community, heb ik het gevoel dat mijn ziekte niet voor niets is geweest en dat ik er iets positief uit kan halen. Daar trek ik mij dan ook aan op, want dat is een goede reminder voor de momenten waarop mijn aapje weer naar boven komt.’
Je kan Laura volgen op Instagram of een kijkje nemen op haar website laura-evilmonkey.com.
Zoek je zelf hulp of zit je met vragen? Zowel bij Eetexpert als bij ANBN kan je terecht met al jouw vragen omtrent eetstoornissen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier