In België doen wekelijks 10 slachtoffers (!) aangifte van verkrachting binnen hun relatie.
3 lezeressen getuigen over seksueel geweld binnen hun relatie. ‘””Ik pak wat van mij is””, zei hij’
Vorig jaar werden er door de correctionele parketten in België maar liefst 517 nieuwe dossiers geopend over aanranding en verkrachting binnen relaties. Dat komt neer op net geen 10 aangiftes per week. Experts wijzen op een groeiend bewustzijn.
Aangiftes van seksueel geweld binnen een relatie gestegen met 20 %
Maar liefst 517 Belgen stapten vorig jaar naar de politie om aangifte te doen van aanranding of verkrachting binnen hun relatie. Dat blijkt uit cijfers van de correctionele parketten die De Morgen kon inkijken.
Steeds meer slachtoffers rapen hun moed bij elkaar om seksueel geweld binnen hun relatie te melden. Ter vergelijking: in 2015 kwamen ‘maar’ 440 meldingen binnen.
Dankzij #MeToo zien mensen in dat aanranding en verkrachting niet tolereerbaar zijn, ook niet binnen vaste relaties.
Dat wil niet zeggen dat er vandaag meer aanrandingen en verkrachtingen binnen relaties plaatsvinden dan 3 jaar geleden. De stijging zou volgens Helen Blow, experte in partnergeweld, weleens het gevolg kunnen zijn van een groeiend bewustzijn.
‘Door zaken als #MeToo zien mensen in dat aanranding en verkrachting niet tolereerbaar zijn, ook niet binnen vaste relaties’, legt ze vandaag in De Morgen uit.
‘Je stapt sneller met blauwe plekken naar de politie dan na een verkrachting’
Volgens Ines Keygnaert (UGent), nationaal coördinator van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG), is het aangeven van seksueel partnergeweld lang taboe geweest omdat de drempel hoger is dan bij fysiek geweld.
‘Uiteraard is het altijd moeilijk om naar de politie te stappen, maar je gaat het toch sneller doen met blauwe plekken dan na iets erg intiems als verkrachting door je partner’, aldus Keygnaert.
Dat weet ook lezeres Marjan. Zij getuigde enkele jaren geleden in Flair over hoe haar echtgenoot haar jarenlang verkrachtte. ‘Mijn ex is altijd dominant geweest. Alles moest op zijn manier gebeuren, zijn wil was wet‘, vertelde Marjan destijds.
In onze slaapkamer moest ik aan al zijn wensen tegemoetkomen. Als ik weigerde, duwde hij me op bed.
‘In onze slaapkamer moest ik aan al zijn wensen tegemoetkomen: anale seks ondergaan, hem pijpen tot ik bijna stikte, hem anaal likken, hem met kaarsvet tekeningen op mijn lichaam laten maken… Als ik weigerde, duwde hij me op bed.’ Marjan gaf haar intussen ex-man niet aan, maar ging wel bij hem weg. Lees haar verhaal hier.
Ook Isabel deed haar verhaal in Flair. Zij is al 15 jaar getrouwd met Frank. Hij dwingt haar elke dag tot seks. ‘Al ons hele huwelijk is de eerste vraag die hij stelt als hij thuiskomt: ‘Wanneer kan het?’, aldus Isabel. ‘Alleen tijdens mijn twee zwangerschappen wilde hij me niet de hele tijd aanraken. Hij vond me dik.’
Eén keer vond Isabel de kracht om haar biezen te pakken en met haar kinderen bij haar ouders in te trekken. ‘Frank heeft me gesmeekt om terug te komen. Hij zou veranderen, me niet meer aanraken. Met die beloftes in mijn achterhoofd ben ik teruggegaan. De eerste avond al kroop hij op mij.’ Lees haar verhaal hier.
Hij smeet me op het bed en verkrachtte me. Hij keek me aan terwijl hij in me stootte en zei: “Ik pak wat van mij is”.
Tom, de ziekelijk jaloerse vriend van Vicky, misbruikte haar niet alleen fysiek, maar ook seksueel. ‘Toen ik op een nacht – na een felle ruzie met klappen – niet wilde vrijen, draaide hij door. Hij smeet me op het bed en verkrachtte me. Hij keek me aan terwijl hij in me stootte en zei: “Ik pak wat van mij is”‘, herinnert Vicky zich.
‘En toch ging ik niet bij hem weg, diende ik geen klacht in tegen hem. Want een stuk van mij gaf hem gelijk: hoe kan je het verkrachting noemen als je samen bent?‘
Daar is Blow het echter niet mee eens. ‘Het codewoord is consent, wederzijdse toestemming‘, zegt de experte. ‘Iedereen heeft altijd het recht om seks te weigeren; als de een wil, moet die bij de ander checken of hij of zij ook enthousiast is.’
***
Werd jij slachtoffer van seksueel geweld? Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar op het nummer 106. Een telefoontje is volledig anoniem en verschijnt niet op de telefoonrekening. Idem voor het nummer 1712, daar kan je terecht voor vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Hulplijn 1712 – Misbruik, Geweld en Kindermishandeling is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17u.
Interviews door Tine Trappers en Frauke Joossen-Meyvis
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier